lördag 28 april 2007

Nar man behover solen, da kommer den!

Nu pa eftermiddagen ar det ledigt och precis som pa bestallning ocksa enormt fint vader. Har har jag precis hittat takterassen och en iskall ol, inget som gick av for hackor. Nu en sista tur pa.. tja stan skulle jag inte kalla det, men kanske byn? innan jag, Annika, Daniel och Lisa (det svenska ganget som aven numera behover ha en skylt med Do not feed the swedes! pa grund av servitorernas forkarlek for att ge extra mycket fokus gallande mat och dryck till oss) ska mota upp AKAVA-delegationen samt "Acki" fran Polen for en middag pa en trattoria.

Resan hit tog 14 timmar, hemresan i morgon bara 7 timmar da vi slipper mellanlandningen i Rom utan behover endast ta vagen over Bryssel. Men anda maste man saga att det tar ovanligt lang tid for att komma nagonstans i Europa. Helt klart vart det dock, som sagt en extremt lyckad konferens med stort engagemang fran alla inblandade, och dessutom trevliga middagar, eller matorgier beroende pa hur man ser det.

fredag 27 april 2007

Häftiga diskussioner


Om praktik,om fackförbundens roll och om egenföretagande.finska outi från akava hade just en spännande översikt o presentation om entreprenörskap i europa.tydligt är att det finns en tendens hos de nordiska länderna m välorganiserade arbetsgivarorg o hög anslutningsgrad i facket,med mycket avtal parterna emellan o mindre lag är att det hos de professionsbaserade org är viljan att jobba för alla medlemmar oavsett om man är anställd,student,egenföretagande eller arbetslös väldigt mycket starkare än hos vissa andra länder.där finns drag av protektionism som definitivt är viktiga att diskutera med tanke på alla rörlighetsvisoner inom europa.

torsdag 26 april 2007

I went to italy


And all i got was rain!faktiskt,ni kan gotta er i att ni har bättre väder där hemma än vad jag har!men det gör inget,alberobello är en rar liten stad o konferensen är helt fantastiskt givande!bra diskussioner o ett stort plus är förstås att man i pausen får nygjorda italienska capucchino.har just avslutat en moderation av en diskussion kring flexibilitet o säkerhet på arbetsmarknaden.

tisdag 24 april 2007

Kennedydrömmar?

Fick oväntad tid idag genom att de två mötena jag hade inplanerade skjöts upp. Istället har jag ägnat mig åt att börja fundera en massa kring kongressen, skriva på en guide för ombuden osv.

Intressant att se vem som blir ny partiledare för Folkpartiet, och huruvida Leijonborg sitter kvar som utbildningsminister. KG Bergström pratade i morse om att "det märks att Leijonborg verkligen är genuint intresserad av skola och forskning". Jag måste ifrågasätta det hela. MÄRKS det verkligen? Jag ifrågasätter inte att han kan vara det, men jag tycker att det har varit en alltför stor frånvaro av utbildnings- och forskningspolitik sedan valet för att säga så. Jämför med Björklund, det är väl ingen som missat hans intresse för skolan? Eller Malmströms intresse för Europafrågorna? Det ska märkas ordentligt.

Om jag ska sia lite så blir det så här: Jan Björklund blir ny partiledare men inte utan strid. Många röster kommer att höjas och det är svårt att se hur Janne skulle passa in. Men i slutändan är det han som tar hem spelet, framförallt om det stämmer att Malmström tackar nej som det skrivs på Politikerbloggen . De andra som finns med i de perifiera diskussionerna, Ullenhag och Pehrson till exempel, tror jag inte på. Den förstnämnda kan vara för tät sammanknippad med Leijonborg- samt har gjort lite för märkliga DN-utspel- för att vara aktuell. Framförallt om man har en vision att behålla alliansen.

Nå, vi får väl se hur folkpartisterna nominerar och röstar.

Imorgon bär det av till Italien för konferens tillsammans med Annika, Daniel och Lisa. Kommer att försöka blogga så mycket det bara går.

måndag 23 april 2007

Hur bygger vi ett bättre Europa- vad tycker du?!

Den 9 maj ska jag som sagt sitta med i en paneldebatt på temat "Hur bygger vi ett bättre Europa?" tillsammans med bland annat Christoffer Fjellner (m), europaparlamentariker och Hillevi Larsson (s) riksdagsledamot

Nu vill jag veta vad DU tycker!

Vad har du för tankar och åsikter kring Europasamarbetet?

Maila mig på eva.westerberg@saco.se eller använd kommentarsfunktionen.
Har läst i rapporten Jobb i förvandling nu på eftermiddagen, en del spännande saker och då det är av det föredömliga korta och koncisa slaget så går det rätt snabbt att ta sig igenom den. Rekommenderas.

Ska även slå slag för ett arrangemang, ett antal organisationer firar Europadagen på Nalen i Stockholm den 9 maj, och då kommer undertecknad finnas med i en paneldebatt.

Nu ska jag fortsätta i min välanvända kontorssoffa med att läsa SFS studentbarometer.

söndag 22 april 2007

Istället för tårta


Blev det en banana boat på patricia där vårt sällskap på sju personer åt en riktigt god tvårätters.fick väldigt fina presenter,sång och förstås en alldeles fantastiskt trevlig kväll! Tack för det tjejer!

lördag 21 april 2007

Födelsedag


Idag fyller jag år,fick denna underbara sjal i present av klara.vi är i visby o besökte igår sfs fum o bankett. Riktigt rolig tillställning. Åker hem om några timmar,ikväll blir det middag med vänner.

torsdag 19 april 2007

Var tog praktiken vägen?

Högskoleverket presenterade idag Studentspegeln, en undersökning om vad studenterna tycker om sin utbildning. I rapporten märks att endast hälften av studenterna har haft arbete eller praktik med anknytning till utbildningen.

- Det är alldeles för få studenter som har relevant praktik i sin utbildning i dag, säger Eva Westerberg, SACO Studentråds ordförande. Det har dessutom minskat sedan förra Studentspegeln, så trenden går åt helt fel håll. Högskolorna måste se till att studenterna får en vettig arbetslivsanknytning under studietiden!

I Studentspegeln framkommer också en ganska stor studentgrupp tycker att det är lätt att bli godkänd på kurserna, att utbildningen ställer för låga krav och att de kan lägga ned relativt få timmar per vecka på studierna och ändå klara av dem.

- De flesta studenter är nöjda med sin utbildning, enligt rapporten. Men i bakgrunden framträder bilden av en högre utbildning som alltför ofta ställer för låga krav. Vi skulle föredra en situation där utbildningen ställde sådana krav att det var naturligt att ägna mer tid åt studierna och att studiemedelssystemet gjorde detta möjligt för alla studenter, avslutar Eva Westerberg.

För ytterligare kommentarer, kontakta SACO Studentråds ordförande Eva Westerberg på 070 557 19 84 alt eva.westerberg@saco.se

--------------------

Kom nyss hem, resande genom ett SNÖIGT, jag upprepar SNÖIGT Stockholm. Var i Kista på Almega och Storken ABs inspirationskväll kring entreprenörskap och etnicitet. Riktigt bra kväll, hade intressanta samtal med Catarina Håkansson Bohman, Maud Olofssons stabschef, Namir Zetali som driver Quibbla Halalkött med flera. Engagerande tal av bland annat Shori Sand, vd för Storken AB, Ulf Lindberg och Maud.
Apropå vad jag skrev tidigare idag om Signhild Arnegård Hansen så blev jag introducerad av Jonas Milton för henne. Jag håller benhårt fast vid min tidigare åsikt, det blir bra det där.

Premiärer och outfits- dagens ilandsproblem

Så blir det en premiärfest nästa vecka ändå, när H&M slår upp nytt på Drottninggatan kommer jag o Carin vara där för mingel, mat,musik och premiärrabatt. Fick tacka nej till restauranginvigning då jag är bortrest. Mingelådran ska väl få sitt ändå nu.

Apropå festligheter, igår fanns det inga direktiv kring klädsel på Venture Cup. Berättade detta för Officersförbundets ordförande Lars Fresker som omedelbart förstod problematiken med oklara kläddirektiv och Blå hallen. Jag var en smula overdressed men inte så farligt.
Läste nu precis schemat för ikväll "... en exklusiv kväll där politiken, akademin, näringslivet och framtiden möts" och upptäckte nu, NU, att det var klädsel kavaj.

Det måste vara enkelt att vara kille och ha en kavaj o slips hängande på kontoret och på så sätt rädda alla outfits. Visst, jag klarar mig någorlunda genom min förkärlek för kjol och klänning, så även idag. Men ändå. Ogillar att vara för down-dressed.

OK- men när jag inte traumar över sånt här så har bland annat all info om förbundskonferensen skickats ut, bland annat detta...

Minska glappet mellan studier och arbetsmarknad!
I linje med SACO Studentråds fokusfråga för 2007, glappet mellan studier och arbetsmarknad, inbjuder vi till en spännande workshop med Angeli Sjöström, som tidigare arbetade på Akademikerförbundet SSR, om föreställningar om hur en företagare "borde" vara, statistik om företagande, hur man kan göra verklighet av sina idéer samt hur SACO Studentråd vill arbeta med frågorna. I samband med detta ger vi också ett specialerbjudande för SACO-förbundens studentmedlemmar. Läs mer här http://www.student.saco.se/om/beautiful_business_kampanjerbjudande.asp
Ulf Lindberg, som är näringspolitisk chef på Almega, besöekr oss och diskuterar arbetsgivarnas syn på glappet mellan studier och arbetsmarknad.

SACO Studentråds verksamhet
Under helgen kommer styrelsen att redovisa verksamheten som genomförts och planeras. Efter det finns det möjlighet för förbundskonferensen, som är högsta beslutande organ när det inte är kongress, att påverka styrelsens arbete. Ta därför chansen att tycka till om verksamheten, och påverka Sveriges största frivilliga studentorganisation, SACO Studentråd. Läs på verksamhetsplanen här http://www.sacostudentrad.se/om/VP%20SACO%20Studentråd%202007.pdf

Under söndagen kommer ni att få presentera ert förbund, ta till exempel upp vilken typ av verksamhet, uppbyggnad eller något annat spännande som rör er. Förbered således en cirka 5 minuters presentation, tekniskt material finns att tillgå om ni så önskar.

Stockholms stadshus


Jag och Klara var på Venture Cup Öst- prisutdelning i Stadshuset i går. Riktigt spännande att besöka både Blå- och Gyllene salen. Talade gjorde bland annat finansborgarrådet Kristina Axén- Ohlin och Signhild Arnegård Hansen, som är föreslagen till ny ordförande i Svenskt näringsliv. Den sistnämnda var väldigt inspirerande och tycks vara en oerhört kompetent person.
I övrigt så var det rätt förutsägbart vilka typer av människor som tävlade. I finalen 9 killar och 1 kvinna. Förutsägbart vilken typ av innovationer det handlade om.
Som tur var är det sådana saker som sätter igång kreativiteten hos mig och Klara, så vi har planer på att utmana det här. Ni ska få se!

onsdag 18 april 2007

Mingelpingel

Idag publicerades Fortsätt att stärka kvaliteten! i Söderhamnskuriren.

Igår åt jag och Mikaela lunch med Thorsten Lindström (kd) från statsrådsberedningen, därefter var vi på en temakväll om globalisering och jobb. Drack ett snabbt glas bubbel efteråt och mötte sedan upp min vän Stina som skulle sova över.

Idag ska jag träffa en kollega från tiden på Kulturmagasinet och äta lunch, efter det är det ordförandekonferens för SACO, följt av Venture Cup-prisutdelningen i Stadshuset. Jag ska ha min mormors gamla gröna cocktailklänning på det sistnämnda. Det är några dagar nu då det är extremt mycket mingelaktiviteter och svårt att förstå hur alla handlingar till nästa styrelsemöte samt förbundskonferens ska hinnas med. Men även om man inte förstår det så brukar det ju hinnas med, och så ska det bli även den här gången.

Har precis skickat ut inbjudningar till de tilltänkta i diskussionen på seminariet i Almedalen. Hoppas de tackar ja! Just kombinationen som är just nu är så himla bra. Det kommer verkligen bli helt kanon.

tisdag 17 april 2007

Punkterad ballong


Som visar att arbetsmarknaden har mer fördelar av globaliseringen än nackdelar.jag o mikaela är på ett global dialog-möte.

Från teori till praktik

Från teori till praktik- dags att dra nytta av akademiska poäng
... är ett seminarium arrangerat av Jusek den 8 maj.

Lärosäten måste våga jämföra. Blivande akademiker har rätt till jämförbar information och bättre vägledning till arbetslivet. Kom till en angelägen eftermiddag med Jusek tisdag 8 maj.
Universiteten lägger miljoner på marknadsföring för att locka studenter in till utbildningar. Intresset är inte lika stort när nyutexaminerade akademiker ska ut på arbetsmarknaden.

Samtidigt vet vi att medveten karriärvägledning ger mer kvalificerade jobb. Jusek anser att regeringen måste ge universitet och högskolor tydligare uppdrag att årligen ta fram transparent information och jämförbara data. Till vad leder studierna, vart tar studenterna vägen efter examen och vad gör respektive lärosäte successivt under utbildningen för att förbereda studenterna för arbetslivet i form av samverkan, karriärvägledning och entreprenörskap?
Hur kan samverkan med kommande arbetsgivare förbättras?

Paneldebatt med : Lil Ljunggren Lönnberg, direktör AMS, ordförande Kristianstad högskolestyrelse och tidigare nationell koordinator för unga i arbete
Louise Adelborg, VD Jusek
Peter Honeth, statssekreterare (fp), Utbildningsdepartementet, tidigare universitetsdirektör vid Lunds universitet
Sofia Larsen, riksdagsledamot (c) och ordförande i utbildningsutskottet
Thomas Furusten, utredare Högskoleverket
Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega

Utfrågare: Eva Westerberg, ordförande SACO Studentråd, Oskar Pettersson, ordförande Juseks studerandesektion och Elin Rosenberg, ordförande SFS.

Åsså var det vårbudgeten

Studenter tvingas till svartjobb även i fortsättningen
2007-04-16, Pressmeddelande

I regeringens vårbudget saknas helt förslag för att förbättra situationen för studenter. Till exempel missgynnas studenter även i fortsättningen när de väljer att arbeta vid sidan av studierna eftersom fribeloppsgränsen bibehålls.

- Genom att inte lyfta upp fribeloppet i vårbudgeten fortsätter regeringen att fostra en ny generation svartjobbare, säger Eva Westerberg, ordförande för SACO Studentråd. Var fjärde student uppger att de arbetar svart för att inte studiemedlet ska reduceras.

I budgeten saknas även förslag som förbättrar den ekonomiska situationen för studenter, trots att bland annat SACO Studentråds rapport Utbildning straffbart? En rapport om studenten i trygghetssverige från 2006 visar att studenter som inte extraarbetar har mindre än 300 kronor kvar varje månad efter att det allra nödvändigaste är betalt.

- Många studenter klarar sig inte på dagens studiemedelsnivå. När reglerna dessutom hindrar extraarbete blir situationen ännu tuffare. Det är dags för regeringspartierna att hjälpa Sveriges högskolestudenter genom att ta bort fribeloppet och höja studiemedlet precis som utlovat, avslutar Eva Westerberg.

För ytterligare kommentarer, kontakta SACO Studentråds ordförande Eva Westerberg på 070 557 19 84 alt eva.westerberg@saco.se

Nedladdningsbara bilder på Eva Westerberg finns på http://www.saco.se/templates/saco/contact_person.asp?id=4998

Läs mer om rapporten Utbildning straffbart på www.student.saco.se/om/utb_str_06.asp

Kulturentreprenör

Mitt gamla program vid HiG, Kultur- & kommunikationsprogrammet läggs ner och ska ersättas av ett program med inriktning på kulturentreprenörskap. Enormt bra! Heja!

måndag 16 april 2007

Kamphund- fortfarande en rolig låt.

Jag hörde rykten om att det redan i morgon kommer att bli kyligare. För jäkligt. Hade en härlig lunch med Hanna från Jusek i solen vid Armémuseum, med mycket snack om "glappet", utbildningspolitik och drömjobb.

Och ja. Kommentarer om vårproppen kommer. Alldeles strax. Har förutom kommenterande kring den ägnat dagen åt att renskriva protokoll från helgens möte, till att planera nästa styrelsemöte och en jäkla massa annat pappersarbete. Ska nu dra mig hemåt strax då det är en vecka med 1- seminarium om "jobb i förvandling" 2- prisutdelning i Venture Cup öst 3- middag med Almega 4- besök SFS fum. Mycket kvällsarbete blir det.

söndag 15 april 2007

Otrygga villkor riskerar sämre forskare

... skriver bland annat jag, Elin Rosenberg från SFS, Carolina Lindqvist från VSF, Rickard Lindgström från SULF, Peter Giesecke från Liberala studenter mfl mfl i dagens GP

Helgen har ägnats åt ett mycket bra styrelsemöte med många intressanta diskussioner. Vi var även kulturella och var både på en dansföreställning och ute och dansade till schlagermusik. En fantastisk kombination förstås.

lördag 14 april 2007

Som ordförande


...kan man tvinga sin vice,sin verksamhetsrevisor samt nya styrelseledamot att vara med på turistbild.hade det varit en bra kamera hade även sthlm i all sin prakt funnits med i bakgrunden.

fredag 13 april 2007

New flexicurity deals

Om två veckor är jag på konferens i Italien, en konferens om entreprenörskap, praktik/trainee samt flexicurity. Fick just diskussionsfrågorna kring det sistnämnda:
To discuss the possibilities of flexicurity for the entrance of graduates into the labour market

#Task

Do you think that graduates would profit from more flexibility in your country?

What would be the preconditions for more flexibility?

What are the necessary security areas?

Can you think of an idea / a different approach between flexibilty and security to make the entrance into the labour market easier?

In which direction is your country going?

Which roles can / should the trade unions play?


Det kommer verkligen bli så enormt spännande att diskutera detta med samlade tjänstemanna- och akademikerorganisationer i Europa. Är obeskrivligt stolt över hur Gina, Käthe, Jukka, Federica #2, Karin och jag har satt ihop programmet och ämnena att diskutera. Längtar!

Ordning på torpet

Sisela Lindblom har skrivit en bok som ges ut nästa vecka, om hysterisk materialism. Angående det tidigare inlägget skulle jag vilja säga: Heja Isobel.

Efter ÅR av förvirring har det nu blivit ordning.
För att komma till SACO Studentråds hemsida skriver man www.sacostudentrad.se
och för att komma till nättidningen Akademix www.akademix.se
.... förrut gick båda adresserna till SACO Studentråds hemsida.
Underbart. Ordning och reda.

The queen of glamourous punk rock. Eller en studentpolitiker drömmer sig bort.


Jag är ju som bekant en riktig jäkla sucker för modebloggar, modetidningar, shopping etcetera. (de som vet om hur mycket pengar jag lade ut på kläder under 2006 brukar lite bekymrat mumla "shoppingmissbrukare".) However, en fredag som denna måste invigas med lite modeblogglekande. I dag förgylls (försilvrar?) min dag av silverballerinas, svarta trekvartschinos, en knallgrön tshirt med silvertryck samt förhoppningar om att de +20 som skulle vara i Östergötland, eller någon annanstans men inte här, kommer till Stockholm också.
Idag kommer vice ordf-Klara hit, vi ska gå igenom helgens styrelsemöte och dessutom äta middag med vår nya styrelseledamot Kenneth. Hinns det med röstar jag för en sväng på någon lämplig uteservering där vi kan möta upp Carin

torsdag 12 april 2007

Studiemedel och Sunrise Avenue

Inget höjt studiemedel i vårbudgeten- överraskad? Knappast.

Jag är dessutom lite kär i Samu Haber, sångaren i Sunrise Avenue.
Vem kan motstå det söta mumintrollet?

Avstamp

Det är dags att söka till höstens utbildningsprogram och kurser. Tunnelbanan, tidningar, bussar och Internet är fyllda med reklam om än det ena och än det andra lärosätet. Med löften och visioner om att bli nästa Fuglesang, eller nobelpristagare försöker man väcka intresset och locka studenter till sig. Men hur blir det egentligen när studenten väl kommer till sin nya utbildning? Håller högskolorna vad de lovat, eller bygger man luftslott?

AMS har startat ett treårigt projekt som heter Avstamp, med fokus på att ge unga människor rådgivning inför utbildnings- och yrkesval.
Nu inför det magiska datumet då man alla ansökningar ska vara inne till högskolan har man även en rådgivningstelefon där man ska få rådgivning inför valet.
Jag såg om det på nyheterna i morse och ställde mig lite skeptisk till det hela då projektledaren Sara Damber sa "högskolorna tävlar i att locka elever till sig"
Elever?
Det är väl ändå inte elever som går på högskolan? Visst, hon kanske menade just att de lockade de som nu går sin sista terminen på gymnasiet. Fine. Men jag blir ändå så trött på att att studenter blandas ihop med elever, att studenter alltid ses som synonymt med ungdom.
Lite statistik på det:
􀂄 39% av studenterna inom den högre utbildningen är under 25 år
􀂄 39% är i åldern 25-34år
􀂄 22% är över 35 år


Så det om det. Men till saken, vad hände med den kvalificerade studierådgivningen på skolorna? Är det inte de som ska ge objektiv information?
Så här säger Sara Damber i ett pressmeddelande:
En del av den information man stöter på inför högskolevalet är ren reklam som ska locka ungdomar till olika utbildningar. Vi ska ge lättillgänglig objektiv information som inte representerar någon specifik skolform eller några egenintressen

Och den första delen håller jag med om rakt av- den falska marknadsföringen är ett problem. Min förhoppning vore ju dock snarare att det ställs högre krav på att högskolorna inte använder sig av ren reklam. För håller högskolorna vad de lovat, eller bygger man luftslott? Genom ett bristande kvalitetssäkringssystem riskerar studenterna sin framtid och lever endast på hoppet om att man får det som står i kurskatalogen. Det är ett haltande system, och det krävs någon form av kvalitetssäkring.

Och kanske då att AMS skulle ägna sig åt arbetsförmedling istället?


onsdag 11 april 2007

Som en dans

Ibland är det oväntat lätt att få till ett möte. Ringde Mikael Damberg igår för att stämma träff och vi blev lika paffa båda två när det visade sig att vi båda kunde idag. Han skulle även fråga Magdalena Streijffert om hon kunde, och det visade sig till lunchen idag att det kunde hon. Vi hade ett riktigt givande och trevligt lunchmöte, med schyssta konkreta saker att jobba vidare med.

Har blivit tillfrågad att vara moderator på ett vad jag tror väldigt spännande seminarium under Almedalsveckan. Spännande seminarier tackar man inte nej till, tackar för förtroendet och ställer gladeligen upp.

twentysix

Om exakt 10 dagar fyller jag 26 år. Inför födelsedagar undrar folk alltid vad man önskar sig. Jag önskar mig den här. När Hanna slutade på SACO för att börja jobba för moderaterna i riksdagen i stället fick hon den i present och den var så enormt snygg!

Bara så att ni vet.

För övrigt så har året som 25åring gått jäkligt fort. Det var ju som igår jag och Carin arrangerade vår fest på Norrlands Nation i Uppsala, där vi själva stod och slavade i köket för en tre rätters till femtio personer och överraskade våra respektive föräldrar ordentligt genom att lyckas bra med det hela också.

Idag svarar Högskolan i Gävles rektor på min debattartikel.

Nu ska jag fila vidare på krönika till nästa nummer av Akademix, tema rörelse. Sedan ska jag äta lunch med Mikael Damberg

tisdag 10 april 2007

Akademin möter verkligheten

Intervju med mig i Inforum angående Svenskt Näringslivs rapport Akademi eller verklighet?

Bristande kvalitet på regionala högskolor


I dag finns ett tydligt och för många svåröverkomligt glapp mellan studier och arbetsmarknad. Arbetslösheten bland landets nyexaminerade akademiker är historiskt sett hög och det är svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. En bristande koppling mellan lärosätena och arbetsmarknaden är en orsak till att många har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Det är glädjande att se att det främst är de mindre, nya högskolorna och universiteten som tagit detta på allvar och jobbar mycket med att erbjuda praktikplatser etcetera. Det viktigaste är nämligen att ge studenterna en utbildning som de har nytta av, och som är gångbar på arbetsmarknaden. Tyvärr finns det idag flera andra kvalitetsproblem hos de regionala högskolorna.
Vi har alltså en rad nya högskolor och universitet, vilket har gett fler personer möjlighet att studera i sitt närområde. Detta har visat sig vara en mycket slagkraftig metod för att få studenter från studieovana miljöer att studera vidare, och många av de nya högskolorna och universiteten, till exempel Högskolan i Gävle, visar upp en mångfald utifrån studenternas bakgrund. Tyvärr kan vi också konstatera att just dessa högskolor och universitet är de som har lägst antal disputerade lärare och lägst lärartäthet. Kontakten med lärare blir allt mer bristfällig, och forskningen urholkas. Det finns uppenbara kvalitetsproblem att åtgärda.

Genom den undermåliga utbildningskvalitén skapar vi en illusion av högskolans värde. Om studenter från en studieovan miljö går in i en utbildning och kommer ut ur den med kunskaper som är så dåliga att de inte kan användas av samhället, vad har vi då vunnit? Enda sättet att ha nytta av en utbildning för individen, oavsett bakgrund, såväl som för samhället är att den håller hög kvalitet.

Att man som idag lurar in unga människor i utbildningar av dålig kvalitet leder endast till problem. Individen kommer inte att tjäna på det. Samhället kommer inte att tjäna på det. Det vi med säkerhet kan säga är att den enskilda studenten har blivit lurad på tid och på stora belopp och att samhället slängt iväg pengar. För tyvärr är det så att vi inte kan bortse från de kvalitetsbrister som blir allt mer blottade på de mindre högskolorna. Det den svenska högre utbildningen behöver är stärkta resurser.

Studenter känner ofta en osäkerhet inför framtiden, genom att satsa på att stärka kvaliteten på alla de svenska lärosätena kommer fler broar kunna byggas över glappet mellan tiden som student och framtiden som yrkesverksam akademiker!

Eva Westerberg
Ordförande SACO Studentråd
Publicerad i Hälsingekuriren 29 mars 2007

söndag 8 april 2007

Drömmar

Att vara hemma hos mor är att i ordets sanna mening vara på landet. Lite spa-känsla, och då ska man satsa på att vila ut ordentligt. Därför har jag som senast gått och lagt mig kl 22.00 sedan i onsdags, och sovit i ca 10 timmar.

Gott om tid att drömma alltså, och vilka konstiga saker jag drömmer sedan! Jag har vaknat mitt i natten av oro över att all uppståendelse kan vara för mycket för en kompis, jag har drömt att jag haft en hemlig romans med en bekant som jag nu när jag läser hans blogg blir lite generad över att bara tänka på att jag skulle kunna ha några SÅDANA tankar över. Även om drömmar inte är sanna så kan de minsann få en att känna sig pinsam.

Idag har jag varit med mamma, styvpappa, syster, svåger, Julia & Carl, morbror, hans fru, kusin, kusinman samt de tre kusinbarnen och grillat (soya)korv vid deras stuga vid en sjö. Mammas hund vinterbadade, barnen invigde gungorna och idyllen var totalt.

lördag 7 april 2007

Vi försökte


alla tre att få en bra bild där jag fångade syskonkärleken mellan julia o carl.ett av många försök...

Ett annat försök



Julia


Visar sitt balettdansös-smyckeskrin

Mormors dagbok


Min mormor,som dog för 2 år sedan,efterlämnade en dagbok från tiden mellan 1978 o 1994.på bilden ovan syns anteckningen om att jag fötts. Det fanns mycket spännande att läsa,o mormor som jag i stället för att gå på dagis o fritids var hos varje dag, blev väldigt levande igen. Nu ska jag snart iväg o handla m min mor,sedan träffa kusin o fastrar för att avrunda m påskmiddag med syster o familj.glad påsk!

torsdag 5 april 2007

Jag har en gammal moster

Visst har det blåst mycket här i dag, men storm har jag ändå inte råkat ut för. Inte här. Tackolov.

Har idag varit den roliga mostern som tar sin 5-åriga systerdotter på shoppingtur, äter på restaurang och äter glass även om det är lite för kallt. Det kan även vara ett utslag av mostern som lider av något dåligt samvete och försöker kompensera. Hade även med min pappa på hela turen vilket kan ha varit utslag för precis samma saker: roliga dottern eller dottern med dåligt samvete. Oavsett vilket har det varit en underbar dag!

I små städer som denna,min gamla hemstad jag lämnade för 9 år sedan, kan man då man är på en shoppingrunda med sin systerdotter få höra av marmeladförsäljaren utanför en butik "Hon ser precis ut som dig när du var liten!"
Och visst att han var gympalärare åt mig när jag gick i mellanstadiet. Men han är förmodligen mer lik sig än vad jag är. Därför är det mer befogat för mig att dra sådana liknelser än för honom att göra det.

Lästips inför påsken:
Regeringen offrar de unga för att slippa konflikt med LO
S-svenn blir folkpartist
Samt lite morbid konst?

onsdag 4 april 2007

På väg


..till föräldrahemmet passerar jag ett soligt gävle.långt där borta byggs gävle strand,som enligt uppgift kommer bli kanonfint.kan tänka mig att om ett antal år bosätta mig där.eller vid någon annan strand/hamn.havsutsikt är underbart.

Mer entreprenellt tänkande

Anna Ekström om entreprenörskap

Beautiful business


Vad jag är mest glad över i dag är att bannern ang. SACO Studentråd och Beautiful Business erbjudande, som Sofia och Frida på Beatiful Business och grundare av Driftig.nu är klar och upplagd på vår hemsida. Den är snygg och man blir glad av den, och jag hoppas att en massa studentmedlemmar i SACO-förbunden använder sig av möjligheten att köpa boken till rabatterat pris.

Röda korvar och elefantöl

Enormt bra möte med Scharp! Känner mig peppad och så där nästan osugen på att åka härifrån och INTE jobba på flera dagar.

I senaste numret av Akademix blickar jag mot Danmark och konstaterar att grannlandet bjuder på matnyttigare ting än röda korvar och elefantöl. Där finns ett seriöst arbetsmarknadsperspektiv i den högre utbildningen.
Det är klart, jag SKA vara med i europapanelen. Fantastiskt kul! Mer info kommer.

I eftermiddag åker jag upp till Hälsingland för påskledighet, innan det ska jag bland annat träffa Svenskt Näringslivs chef för skola och utbildning, Kristina Scharp.

tisdag 3 april 2007

Att vara fackligt aktiv och brinna för entreprenörskap

I en bloggkommentar hittar jag "Sverige har blivit ett land där facken har ett stryptag på arbetsgivarna och kväver entreprenörer"

Jag tycker om att påminna folk om saker, och en sådan sak är att var 10 SACO-medlem är egenföretagare :

För att trygga välfärden i Sverige krävs nya och växande företag. Det är bra att det finns alternativ för akademiker vid sidan av en traditionell anställning. För SACO och SACO:s förbund är det professionen och kunskapen som är viktigast - inte om du är anställd eller företagare. Därför kan du fortsätta att vara med i ditt SACO-förbund om du blir egenföretagare.

Själv ska jag om några veckor till Italien på en konferens där jag har varit en av dem som sett till att vad vi ska konferera om- det är vad de europeiska facken kan göra för att främja entreprenörskap, och det gärna i den högre utbildningen.
... och inte kväva en endaste entreprenör.. !

Yrkeshögskolor

Yrkeshögskolor ska det bli, föreslår Jan Björklund och Lars Leijonborg, och det tycker jag är bra. Synd bara att man begränsar sig till "Kvalificerade yrkesutbildningar, folkhögskolor och en rad kurser hos fristående aktörer, som landsting och räddningstjänst. " och inte tittar över vissa befintliga högskoleutbildningar som förmodligen skulle få en mycket bättre kvalitet och bli stärkta av att istället ligga på de nya yrkeshögskolorna.

Europakonferens och nyhetsbrev

Åh, har preliminärt sagt ja till en konferens med Europatema där andra talare bland annat är Margot Wallström, Cecilia Malmström och Åsa Westlund. Jag hoppas att det går helt vägen för WOW vad roligt.

Nyss har det andra nyhetsbrevet skickats ut- läs det här http://www.akademix.se/nyhetsbrev/nyhetsbrev_april_2007.asp

måndag 2 april 2007

Måste sluta titta på skräck.

Har som sagt varit i Visby idag, första gången på många herrans år jag var där när det inte var Almedalsveckan. Det var lättare att ta till sig av vad vackert det är i staden när det var så markant mycket mindre med människor. Ett givande möte och en trevlig promenad i ett blåsigt men soligt Visby hanns med.

Tyvärr hade blåsten en inte helt positiv inverkan på min förkylning så den planerade träffen med Anneli Raanamaa fick ställas in. Typiskt när det barkar mot påskledighet att gå och bli förkyld!

Har på Supernatural på SVT just nu, olyckligtvis tittar jag också. Och är ensam hemma. Jag kommer för tusan inte våga gå och lägga mig. Frivilliga att bli uppringda av en mörkrädd person får gärna anmäla sig.

söndag 1 april 2007

Tårtkalas





Har varit på Ninas födelsedagskalas i Vasastan, där det fanns tre olika slags hembakta tårtor, ett antal olika kakor, gott kaffe och portvin. Ninas sambo Johan konstaterade att det nästan blev för mycket av ett tant-kafferep när vi i ett längre tag diskuterade sjukdomar och bedövning.
Av kommentarer som "jag tycker att Richard på Bingolotto är så trevlig att titta på" var det ett faktum. Vi ÄR tanter. Men förstås, på ett mycket positivt sätt.

I morgon ska jag åka till Visby med Anna K, John och Mikaela för att träffa Studentkåren Rindi. De har precis blivit årets studentstad av SFS, kul!

En kväll av mingel

Var på Sveavägen 68 igår och fick bland annat se rummet för socialdemokraternas styrelsemöten. Som den nörd man är kändes det förstås som det mest spännande man kan göra en lördagkväll! En väldigt trevlig tillställning hos S-studenter, träffade min gamla bekant Amir som var aktiv i DIK Student när jag var ordförande där. Amir har varit kårordförande i Karlstad, och eftersom jag bott ett år där och läst på universitetet har vi en hel del gemensamma erfarenheter att prata om. Nu arbetar han på Drivhuset, så det blev ett spännande samtal om entreprenörskapsanda.
Peter Giesecke, ordförande för Liberala Studenter var också på minglet, precis som Pelle Rödin från SFS.

Mötte sedan upp några från CUF och gick på Lino. Där träffade jag, för första gången Tomas Tobé (m) som sitter i arbetsmarknadsutskottet och är från mitt ursprungliga hemlän Gävleborg. Det var riktigt kul att prata med honom, och bland annat diskutera skillnaden mellan Bollnäs och Söderhamn. Vilket man kan säga är samma sak som jag diskuterade med Amir om, entreprenörskapsandan!

Nu ska jag piffa till mig för att gå på födelsedagskalas hos min vän Nina.
Ett söndagstips: lyssna på Vega ! Shake up your soul och The love song of Harold & Marion är världens bästa, och dessutom är det ett exempel på vilken underbart kreativ släkt jag kommer ifrån då sångaren är min kusin Nille Sandberg.