fredag 29 februari 2008
torsdag 28 februari 2008
Mer Zaremba
Jag gillar detta : Vi får ett samhälle av lättkränkta, inte arga, individer. Jag har svårt att se vilken maktstruktur i samhället som förändras genom DO:s beslut annat än att enskilda individer ges rätt gentemot enskilda auktoriteter.
Håller helt med!
Nya solglasögon
Scarves, och en underbar klänning
The taxi, airport, bus, plane, taxi, meeting room, taxi, airport,plane, bus, taxi routine
I know I am in an enviable position. Most people would be pleased to get the exposure to different places. Meet new people. Learn about lots of stuff.So, I am not complaining.
(Please! I am a white, professional, male working in a safe andprosperous country. If I complain, ignore me.)
The taxi, airport, bus, plane, taxi, meeting room, taxi, airport,plane, bus, taxi routine is not one that inspires great, progressive,philosophical thought.
I've been staring at colour screens of varying sizes all day:
blackberry, phone, departure info, laptop, blackberry, phone,presentation, phone, blackberry, laptop... Etc.
And in that time you hear:
"No signal."
"New message."
"Please switch off."
"Please save..."
"Dial-up."
"Switch off, now."
"No signal..."
So by the end of a day like today -- I started at 645 and am still not home at 2115 -- I feel a bit like the astronaut at the end of 2001: ASpace Odyssey.
"I'm sorry Dave. I'm afraid I can't do that."
Depleted, defeated and lightly fried by cathode rays.
onsdag 27 februari 2008
Control
Jag har tidigare beskrivit hur en riktigt bra konsert får mig att vilja ta av mig alla kläder för att den ska komma åt MIG ordentligt. Ikväll har jag sett en film som gav samma effekt, det är första gången faktiskt. Jag och Tess var och såg Anton Corbijns film om Joy Division, eller framförallt Ian Curtis, Control. Den var fullständigt fantastisk, hårstråna på armarna stod rakt upp hela tiden. Förtrollande, smärtsamt vacker, underbar musik, strålande skådespel. Se den!
Livet från den ljusa sidan
I dagens DN kan man läsa om att antalet studenter från andra länder som läser i Sverige ökar. Väldigt glädjande! Studenten som intervjuas nämner avgiftsfriheten som en anledning till att han valde Sverige, men att ett införande av avgifter skulle minska antalet studenter från utlandet tror inte Svenska institutets representant. Om det vore så enkelt hade världen varit fin, jag tror defintivt att vi riskerar att tappa studenter från andra länder om vi bara inför avgifter så där. Det är att börja i fel ändå. Mer om avgifter i den högre utbildningen här
Krönika
tisdag 26 februari 2008
Alkoläsk och dansbaneeländet
Jag måste vara hopplöst passé tydligen, för jag trodde inte att ungdomarna i dag drack alkoläsk- för den är ju svindyr! När jag levde på studiemedel brukade jag någon gång i bland lyxa till det med en Baccardi Breezer, och jag var så avundsjuk på min vän Marcus som en hel kväll kunde dricka de dyra dropparna. Jag trodde att alkoläsken som inkörsport var ett 90-talsproblem.
Jag levde i villfarelse.
Uppdatering
Nej, jag var inte ute på hal is. Både alkoholforskare och Maria Ungdom menar att alkoläsken inte är problemet, för att den redan är dyr.
Alkoholpolitik är spännande. Å ena sidan har vi alla problem som är alkoholrelaterade, å andra sidan har vi en kultur av att om vi förbjuder saker, eller åtminstone reglerar det jäkligt hårt, så försvinner problemen. Gärna att svenskar är lite sämre på att hantera olika saker än andra nationaliteter. Vilket vi kanske blivit- pga all reglering. Jag vet inte. Läs lite om dansbaneeländet och fundera på det!
Naturvetenskapen och jag
Jag, tillsammans med Magda och Magnus, är de som ska stå för debatten. Och det ska onekligen bli väldigt spännande! Ett diskutera naturvetenskap i detalj och frågor däromkring är så långt ifrån min vardag- och så långt ifrån mitt liv överhuvudtaget.
Förutom när det kommer till ...
... och här följde en lång diskussion mellan mig och Maria om i vilket skolämne man läste om dinosaurier i grundskolan. Plötsligt kom Maria på det, och inte märkligt att man inte minns vilket ämne det var, det heter ju NO på högstadiet! Och eftersom jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet hade vi naturkunskap där alla ämnen var inbakade. Jag kan inte peka ut vad som var vad. Japp. Det kommer gå bra det här!
... dinosaurier. Och rymden. Speciellt rymden. Jag var en typisk medelmåtta på NO:n. Framförallt kanske för att jag inte la ner så mycket energi på det. Jag hade bestämt mig innan att jag var bra på svenska och SO så det var jag, medan NO:n inte var högsta prioritet. Så var det dags att ta delen om rymden och min lärare undrade till slut vad som hade hänt? Jag var bäst i klassen och hängde på biblioteket och läste i böcker om rymden. Så enormt fascinerande! Vi skulle skriva specialarbeten i NO:n och valet var inte svårt. Svarta hål, nebulosor etcetera kunde man ju skriva hur mycket som helst om.
Med detta i minne sökte jag för ett antal år sedan en sommarkurs som hette Astronomi för nybörjare. Jag kom in, jag hade all behörighet man behövde, och var jätteglad. Vad händer? Jo, mina matematiska kunskaper som räckte för att ta mig in på kursen räckte inte till för att förstå den. Ingången i den magiska världen som rymden utgör var matematisk vilket den inte är för mig. Jag gick bara två gånger, sedan gav jag upp trots att min styvpappa försökte förklara formlerna för mig. Att "förstöra" det spännande i astronomin med att börja med formler var inte det mest pedagogiska för mig.
Nåväl, det ska bli jäkligt skoj. Jag måste ju lära mig en massa nya saker inför debatten (som inte är matematik) , och det är alltid kul. Och utmanande!
I övrigt bestämmer jag mig för att tankens kraft är starkast.
Eller så är det bara idiotiskt det jag håller på med. Ja, cystan som inte opererades bort för en månad sedan är tillbaka. Och jag är så j-a irriterad över det att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Jag har ont men noll lust att ta tag i en ny operation. Men jag ringde till sjukhuset... och hamnade fel och fick ingen förståelse vilket gör mig ännu mer anti.
Men om jag bestämmer mig för att jag är frisk så är jag det.
Det funkar ju så med allt annat.
Cliffhanger
Nu ska sista handen läggas på remissvaret, sedan ska jag och Mikaela se till att vi får en uppdaterad stadga på hemsidan efter de ändringar som gjordes på kongressen och som godkändes av Sacos styrelse. Därefter lunch med Magnus.
måndag 25 februari 2008
Unique selling proposition
Dagen har annars innehållit en hel del organisering. Jag har bland annat granskat ett antal kartor över Bryssel för att hitta den bästa för att ge till styrelsen när vi har möte där om en månad. Som tur var kunde Jonas, som jobbar på Europaparlamentet, hjälpa mig med att skriva en korrekt färdbeskrivning till hotellet. Borttappade styrelseledamöter är en dålig ídé. När jag satt och fixade ihop allt det här påminde jag mig själv om att jag ska lägga till "erfaren researrangör" på CV:n... Det kanske blir min USP* - vem vet?!
Intervju
Eva Westerberg,26, uppvuxen i Ina, Söderhamn, men numera stockholmare och ordförande för Saco Studentråd, som nominerats till Framtidens kvinnliga ledare 2008 av Sveriges chefsorganisation Ledarna och karriärnätverket Shortcut.
Gratulerar till nomineringen! Så till den klassiska sportfrågan; Hur känns det?
-Tack, det känns jätteroligt! Tittar man på de 25 namn som hittills offentliggjorts så kan man konstatera att det är riktigt coola tjejer som finns med. Det känns väldigt hedrande att få vara med i ett så prominent sällskap.
Vad tror du om dina chanser att utses till Framtidens kvinnliga ledare 2008?
-Man ska sikta mot toppen men samtidigt vara realistisk. Jag tror inte jag kommer kamma hem titeln, men det är fantastiskt att vara en av de 75 som nominerats. Den 6 mars offentliggörs hela listan och då utses också årets Framtidens kvinnliga ledare på den gala som kommer att hållas på Street i Stockholm. Nyamko Sabuni är hedersgäst, Mona Sahlin, JämO Ann-Marie Bergström och en rad spännande människor kommer också att komma.
Vilka egenskaper behöver en bra ledare ha?
-En bra ledare måste ha en säker hand men får inte styra för mycket. Man måste vara säker på sin sak men också lyssna på andra. Ett stort engagemang är också viktigt, då får man saker gjorda och då inspirerar man också sin omgivning.
Måste kvinnor ha andra egenskaper än män?
-Nej, en ledare är en ledare, oavsett kön. Men kvinnor måste vara ännu bättre, ännu tuffare och vassare än manliga ledare. Tyvärr. Men det är så samhället fungerar.
Varför är du en bra ledare?
-I den typ av påverkansorgansiation jag arbetar är det svårt att få fram mätbara resultat, men vi märker av ökade framgångar. Under min ledning har verksamheten blivit mer utåtriktad och mer politisk och det är en underbar utveckling. Men man får inte glömma att stor del i framgångarna ligger i att jag är omgiven av bra personal.
Vad gör du om fem år?
-Om fem år? Jag har en tioårsplan. Om tio år ska jag vara utbildningsminister.
Jaså?
-Ja, fast med glimten i ögat. Om fem år arbetar jag fortfarande med ledarskap. Jag vill jättegärna arbeta internationellt, kanske inom EU på något sätt.
söndag 24 februari 2008
Lost in station
Apropå resor. I onsdags var jag ju i Göteborg. Jag har varit förvånansvärt få gånger i Göteborg i mitt liv, men jag har lärt mig att det är väldigt lätt att hitta in till Nordstan och till den trevliga turistinformationen där. Tydliga skyltar och raka spåret så får man hjälp med att hitta samt en gratis karta (och nej, jag skäms inte för att vara turist. Den som följer bloggen vet att jag också har ett dåligt lokalsinne. Är det en tid som ska passas är det lika bra att ha en karta). I Stockholm har man på centralen tagit bort turistupplysningen. I stället har man datorer så att besökarna kan surfa sig fram till var man ska. Och det är ju fint med nytänkande. Men när man kommer till en ny stad är det oftast inte internet man behöver, man behöver en fysisk person att prata med. Något som också märks att jag inte är ensam om att tycka då det tydligen är enormt mycket mer människor i dag som går in i butikerna på centralen och frågar om vägbeskrivningar. Det är rätt korkat alltihopa.
Björns sång om Carina Berg fick hela sällskapet att jubla högt, helt klockrent.
Väldigt trevligt delfinalkalas hos Dan förresten, med mycket folk. Att jag, Fredrick och Lars dessutom blev kallade "söta när vi åt ostbågar" kommer nog kvala in som en av de underligaste men härligaste saker jag hört på länge.
Imorgon har jag den första lediga dagen på 20 dagar. Det känns rätt skönt måste jag säga. Även om två föreläsningar som idag inte är en sådan stor grej utan mest kul så är det ändå inte ledigt. Ska ägna morgondagen åt att träna och träffa Carin.
lördag 23 februari 2008
Lördag
Hade sedan en kvart för att ta mig till Östermalmstorg och Juseks kansli. Gick ner i tunnelbanan och blev då förbisprungen av några poliser. Kom ner till biljetthallen där det var full kalabalik, massa poliser och ett antal mäkta uppretade män som sprattlade runt. Uppretade män som sprattlar runt gör mig nervös så jag vände snabbt på klacken och rusade till centralen istället. Lyckades ta mig till Jusek endast några minuter sen, och berättade om Saco och Saco Studentråd samt lite aktuella utredningar.
Sedan hem där jag har ägnat mig åt den mycket spännade uppgiften "organisering av garderoben". Det behövdes, tro mig.
Och nu kommer kvällen ägnas åt melodifestivalen- äntligen!
PS Maria har kommit in med grymma förslag till tävlingen. Så om ni vill vinna så får ni kämpa på!DS
fredag 22 februari 2008
Andy Warhol
Gatukonst
Har suttit och filat på morgondagens påverkansföreläsning. Jag gillar känslan av att komma på nya idéer och nya sätt att säga saker på. Jag är ju ganska ofta ute i förbunden och pratar just om påverkansarbete och även om det är nytt för åhörarna blir det riktigt tråkigt för mig att säga samma sak om och om igen. Nej, då är det dags att inspireras av allt möjligt, TV, radio, musik, litteratur och lyssna på andra personer och anpassa det till det egna budskapet. Vips blir det tokigt roligt och kanske också skapar nya frågor.
Dagens låt att bli pepp av: M.I.A Paper planes
(..och självklart rekommenderas även The Clash Straight to hell)
Tävling! Nytt ord sökes
Maila in era förslag till eva.westerberg@saco.se
Fin vinst utlovas till vinnande förslaget, som utses av enväldigt av mig!
torsdag 21 februari 2008
En ny kampanj lanseras
I övrigt, en dag som inleddes med träning (och eftersom jag lärde mig igår att man ska se till alla resultat så kände jag mig lyckad som både lyckades ta mig upp ur sängen, och ta mig till World class), fortsatte med skrivande av krönika och toppades med en lunch med Kevin, som satte riktiga griller i mitt huvud gällande avdankade rockstjärnor. Jag har dessutom lyckats fått ihop det med de 10årsmål jag har med Christoffer. Livet är utstakat!
Sedan ett bra och konstruktivt möte med studenthandläggarnätverket, fika med Klara och nu strax ska jag träffa David som är uppe från Göteborg. Därefter ska kvällen tillbringas i riktigt kvalitetssällskap (och efter alla härliga människor jag träffat idag så är det knappt att man tror att det kan bli bättre) då Stina kommer från Uppsala.
Har fått kallelse till Svenska Unescorådets samverkansgrupp kring utbildning. Tyvärr krockar detta första möte med Sacos nästa styrelsemöte, men jaag hoppas att nästa möte kommer att matcha bättre i min kalender. Och inte bli som med Socialfondens ÖK som alltid, och jag menar verkligen alltid, krockar med typ resa till Bryssel eller styrelsemöte. Alldeles för få timmar, och för få dagar, för att kunna fånga alla underbara möjligheter som finns.
T-shirten för dagen, den nya kampanjen, måste för övrigt dokumenteras:
onsdag 20 februari 2008
A,B,C...
Tjejen på bilden har inte mer med tjejen som skrivit texten att göra än en likadan jacka.
Jag är en trasig person förresten. I dag tappade jag både en knapp på jackan och sedan lossnade axelbandet på min skinnväska som är ett Greklandsfynd. I det skicket träffade jag SJÄLVKLART min år 2004-romans för första gången på fyra år. Ja, men det är väl nästan lag på det va?
Pressmeddelande från Ledarna och ShortCut idag
- Vi hoppas att dessa unga och framgångsrika kvinnor ska fungera som inspirationskälla och peppa andra unga att förverkliga sina mål och vågavälja ett ledaryrke, säger Ledarnas förbundsordförande Annika Elias.
Den 6 mars offentliggörs hela listan över Sveriges 75 främsta unga kvinnliga ledare, i åldrarna 20-35 år. Samtidigt blir en av de nominerade utsedd till årets Framtidens Kvinnliga Ledare. Jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni är hedersgäst på galan som också gästas av Mona Sahlin och JämO Ann-Marie Bergström.
Urval ur listan på nominerade till Framtidens Kvinnliga Ledare 2008:
Anna Omstedt Lindgren, 1974, vice VD, Svenska Dagbladet Digitala medier,Stockholm
Annika Ljungbeck, 1973, Marketing Manager Foodservice & Concept, AtriaScandinavia, Stockholm
Bahare Hagshenas, 1979, Projektledare, Svenska Scoutrådet, Stockholm
Carin Bergendorff, 1979, Produktionsledare, Atlas Copco, Västerås
Cecilia Fasth, 1973, VD, Skanska Fastigheter Göteborg, Göteborg
Eva Westerberg, 1981, Ordförande, SACO Studentråd, Stockholm
Hanna Renlund Westerberg, 1976, VD, MTG New Media, Stockholm
Ingrid Larsby Arvered, 1978, Category Manager Investments, Sandvik,Gävle
Johanna Ludvigsen, 1979, VD, AutoAct ,Göteborg
Josefin Lindberg, 1978, Grundare, Streets, Göteborg
Karin Mattsson, 1972, Ordförande, Riksidrottsförbundet, Stockholm
Karin Wahlén, 1980, PR- och Informationsansvarig, Piratförlaget,Stockholm
Linda Axelsson, 1981, Teamchef, Ikea IT Älmhult, Älmhult
Madelen Nilson, 1972, Ordförande, Naturvetareförbundet Stockholm
Malin Bendz, 1976, Personaldirektör, Stora Enso Latinmerika, Sverige
Maria Ben Salem, 1974, Verksamhetsansvarig, Drivhuset Göteborg, Göteborg
Marie Hagberg, 1974, Miljöchef, SJ, Stockholm
Mernosh Saatchi, 1979, VD, Humblestorm, Stockholm
Rebecca Hedlund, 1973, Kommunikationschef, Folktandvården VästraGötalands Län, Skövde
Regina Kevius, 1981, Stadsdelsnämndsordförande Kungsholmen, Stockholmsstad, Stockholm
Sofia Svantesson, 1973, Grundare/VD, Ocean Observations, Göteborg
Stina Honkamaa, 1972, VD, Google Sverige, Stockholm
Theresa Thustrup, 1979, Redaktionschef, E24, Stockholm
Tove Lifvendal, 1973, Kommunikationsdirektör, Svenskt Näringsliv,Stockholm
Viktoria Fresk, 1975, Produktionsledare, Scania, Södertälje
Listan är resultatet av en omfattande skanning och research av densvenska chefsmarknaden. Observera att detta är ett urval bland de 75nominerade. Namnen är i alfabetisk ordning och orankande.
Årets chefslista består av den nya generationens ledare. De har redan idag nått framgång och kommer med all säkerhet att vara med och påverka i morgon också.
- Det svenska samhället behöver nya chefer med en modern ledarstil. Detgäller såväl näringsliv och offentlig sektor som politik, kultur och ideell verksamhet. Vi vill bidra till att generera inspiration för framtida unga - både kvinnor och män. De ska vilja ta en ledarroll imorgon, säger Andreas Dahlin, vd och chefredaktör för Shortcut.
När Ledarnas och Shortcuts chefslista presenterades för första gången, i mars 2007, blev genomslaget stort i medier och bland opinionsbildare.Och Framtidens Kvinnliga Ledare kommer att fortsätta påverka samhället med en ny chefslista varje år.
Så är bedömningen gjord
Kvinnorna på Ledarnas och Shortcuts rankinglista är mellan 20-35 år och arbetar som chef eller ledare. De är alla bedömda enligt kriterierna:
Resultat
Uppnådd position: Hon har ansvar och makt att utveckla och leda, tillexempel chef över ett visst antal anställda, budget-/ekonomiskt ansvar,verksamhetsansvar eller uppvisat betydande resultat/förändring.
Personliga egenskaper
Hon har goda ledaregenskaper och personifierar lusten att leda. Hon uppvisar ett modernt ledarskap som främjar utveckling hos de anställda,har mod att ställa krav och förmåga att skapa goda relationer, hanterar spänningsfältet mellan ledning och medarbetare samt odlar sitt internaoch externa nätverk.
Potential
Hon har visat en stark personlig utvecklingstakt under det senaste året,uppvisar handlingskraft och ambition, är förändringskompetent och nytänkande samt har visioner.
För mer information kontakta:
Annika Elias, Ledarna telefon 070-222 84 50
annika.elias@ledarna.se
Andreas Dahlin, Shortcut, telefon 0709-24 00 32,
andreas.dahlin@shortcut.nu
eller
Freja Annamatz, pressekreterare på Ledarna 070-685 14 60
freja.annamatz@ledarna.se
Hur gör man för att få allt?
Det var över 100 besökare på Sacos kunskapsföretagarträff vilket ju måste räknas som en succé. Satt bredvid en glad Farmacevtförbundare som såg fram emot sina nya karriärvägar efter monopolet.
Måste dock hem och räkna på mina aktiva vs passiva inkomster och utgifter...
Sitter just nu på caféet till Stadsmuseet i Göteborg med Mikaela och hennes vän Claes. Pär från Liberala studenter har just gått, ett bra möte. Eftersom Pär studerar till lärare blev det förstås en hel del diskussioner om Zarembas artikelserie. Verkar vara lite på allas läppar just nu.
Kunskapens läge 2008
Regeringens mål är att Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation med högkvalitativ utbildning och forskning. Men hur ser egentligen verkligheten ut?
Svaret finns i rapporten Kunskapens läge 2008, som är en lägesbeskrivning av svensk utbildning och forskning. I samband med lanseringen av rapporten den 13 mars välkomnar Saco dig till ett seminarium. Det är ett spännande tillfälle att diskutera utvecklingen inom svensk högskola.
Några frågor ur Kunskapens läge 2008
- Håller det på att utvecklas en segregation mellan högskolorna? Den sociala snedrekryteringen verkar fortsätta även inne i högskolan.
- Ökar överutbildningen och är det i så fall ett problem?
- Sverige halkar efter i den internationella konkurrensen. Hur längre kan denna trend fortsätta om Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation?
Under seminariet redovisas Kunskapens läge 2008 av Helena Persson, ekonom på Saco och rapportförfattare. Seminariet inleds av Anna Ekström, Sacos ordförande, som också leder diskussionen.
Datum: torsdag 13 mars
Tid: 9.00-10.15
Plats: Saco, Lilla Nygatan 14, Stockholm
Anmälan görs genom att skicka e-post till annika.sandberg@saco.se eller direkt i kalendariet på www.saco.se Sista anmälningsdag är den 11 mars.
På www.saco.se kan du fr.o.m. 13 mars ladda ned eller beställa Kunskapens läge 2008. Där hittar du också Kunskapens läge 2005 och andra rapporter om utbildning och forskning.
Vid frågor om seminariet, vänligen kontakta:Helena Persson, ekonom, 08-613 4865, helena.persson@saco.se eller Mikaela Staaf, kommunikatör, 08-613 4856, mikaela.staaf@saco.se
tisdag 19 februari 2008
Baby
Däremot ska min företrädare David bli pappa!
Och det är mycket fascinerande och kul. Grattis David och Pauline!
Först kränkt vinner
Det är verkligen oroväckande om man använder Lagen om likabehandling av studenter vid högskolan på ett sånt sätt som beskrivs i artikeln. Det blir ett helt absurt utbildningssystem som utvecklas där lärare i rädsla av att bli fällda för kränkande behandling godkänner studenter som inte klarar de krav som ställs upp. Det drabbar studenterna själva som med stora studielån inte har kunskaperna för att klara det yrke de utbildat sig till. Det drabbar lärosätena, det drabbar lärarna. Om man inte kan lita på att en examen är en kvalitetsstämpel är det inte konstigt att vi halkar efter i internationella jämförelser.
Om ens 10 % av det som beskrivs stämmer har vi ett stort problem.
Min c-uppsats handlar just om queerpedagogik, efter morgonens samtal om vad man har kunskap om kan jag faktiskt slå mig för bröstet och säga att jag har koll på queerteorierna. Det finns mycket sanning i den här meningen: Det är svårt att förneka att queertänkarna sätter ljuset på en del unket slentriantänkande i kulturen. Ingen kan neka dem rätten att vilja möblera om i våra huvuden. Problemet uppstår först när deras mindre belästa anhängare vill ha polishandräckning för den reformen.
75 tunga profiler
måndag 18 februari 2008
Make your statement
På fredag ska jag och Lisa ha en helkväll med Andy Warholutställningen på Moderna, middag och utgång.
Efter att ledarskapskursen på söndag blivit inställd tycker jag att jag med två föreläsningar att hålla på lördag i princip är ledig i helgen.
Nå, ska på långväga utflykt på onsdag. Ska ända till Göteborg där jag ska på en inspirationsdag för kunskapsföretagare som Saco anordnar. Saco är Sveriges näst största företagarorganisation. Det ni! Därför finns det också aktiviteter som riktar sig till akademikerentreprenörerna och för att få en bättre koll på detta ska jag vara med på inspirationsdagen med Charlie Söderberg. Därefter ska jag träffa Pär som är ordförande för Liberala studenter och stationerad i Göteborg.
På torsdag ska jag luncha med Kevin som är resande ombudsman för CUF och Centerstudenter, följt av möte med federationens studenthandläggare där bland annat kvalitetssäkring av den högre utbildningen är på agendan. Och sedan får jag ÄNTLIGEN träffa min kära vän Stina som jag inte träffat sedan vi var i London i december. Pinsamt länge sedan.
På onsdag vore det intressant att vara i Gislaved förresten, då är det rapportlansering och debatt om "Konsten att komma igen när storindustrin flyttat ut- en jämförelse mellan Söderhamn och Gislaved" I både Gislaved och Söderhamn hade de största industrierna nya utländska ägare när konjunkturen mattades av strax efter millennieskiftet och produktionen förlades utomlands. Utvecklingen som följde nedläggningschockerna i dessa regioner
kom dock att skilja sig åt markant.
• Varför har Gislaved klarat omställningen?
• Vilka lärdomar kan dras av jämförelsen med
Söderhamn?
• Vilka krav ställs på Gislaved i framtiden och i nästa lågkonjunktur?
Det är Globaliseringsrådet som står för arrangör.
Detta är ren och skär lycka
Det kan kännas långt till sommaren (fast inte så farligt idag då jag faktiskt inte behövde förstöra min nya frisyr med en mössa) men tiden går fort. I augusti ska jag på en liten musikroadtrip då jag dels ska till Halmstad och se Lars Winnerbäck och sedan till Göteborg för Way out west. Och jag fick nyss en FANTASTISK nyhet. Alla som har träffat mig och diskuterat musik har nog till slut fått höra mina religiösa upplevelser till Sigur rós. Och nu fick jag just veta att de kommer till WoW.
Våren/sommaren/livet är räddat!
Möte, rock, politik och schlager = jag i en liten ask
Ett riktigt bra möte där vi bland annat spikade verksamhetsplanerna för 2008. För andra året i rad har vi lpå ett föredömligt sätt blivit färdiga med de planer vi ska arbeta utifrån i god tid. Vi höll ju till i Gävle, Annexet som är den nya delen för Järnvägshotellet rekommenderas verkligen för möten med upp till 13 personer. Riktigt trevliga rum, bra läge, fantastiskt pris och en enkel men bra möteslokal.
Therese Klaar, ordförande för Gefle Studentkår, kom och besökte oss och berättade lite om kårverksamheten i Gävle och om högskolan i stort i går. Alltid kul att diskutera andra verksamheter och få en inblick i hur det funkar. Jag har ju själv läst 4 terminer på HiG men hade inte så överdrivet bra koll på kåren på den tiden. Det var sålunda dags!
På lördagskvällen var det ett för alla som var unga i Gävle under slutet på 90-talet ett historiskt ögonblick. Nedervåningen på gamla Tre & co öppnades igen, och bland annat den talangfulle David Lehnberg ordnade klubb Volym. Fantastiskt skoj! Grym musik, härliga människor och en konstig deja vú-känsla av att återigen vara i den källare där jag tillbringade i stort sett varje fredag och lördagskväll för 10 år sedan. Min styrelseledamot Mia fick höra ett gäng med historier från gamla bekanta som nyanserade hennes bild av mig som hittills varit präglad av "Eva- ordförande". Man är väl mångfascetterad!
Idag ska jag äta lunch med de andra trevliga personerna i referensgruppen, och därefter träffa den forne UNT-ledarskribenten Håkan Tribell. Innan det ska jag springa förbi Souk och se om det finns tid för en klippning.
Nu, viktig fråga: Jag skäms för mig själv över att jag är en sådana DÅLIG schlagernörd. Jag har missat både delfinal 1 och 2 pga jobb. Jag har fått uppleva alt i efterhand vilket inte är ok. På lördag har jag dock chansen, men jag ska tidigt på söndag morgon jobba så det får vara av det något lugnare slaget. Vad är bästa alternativet att hänge sig åt lite kvalitativt nöje?
fredag 15 februari 2008
Efter det följde Saco-droppet, med det fantastiska temat Kärlek och schlager. Saco-kansliet strålade i rosa, helt underbart. Mycket allsång (och i vanlig ordning tycker jag att det är ALLDELES för roligt med en mikrofon) och en massa dans. Det känns i fötterna idag.
Idag inledde jag dagen med att tillsammans med Anna Ekström bli intervjuad av en finsk journalist. Det var en rolig intervju där det bland annat kom fram att varken jag eller Anna vill bli kulturministrar. Den kommer nog bli intressant att läsa.
Sedan har dagen tillbringats i Gävle, med möte med Drivhuset och häng med Mikaela och Magnus. Gjorde några fantastiska shoppingsfynd också. Att shoppa i en lugn stad precis innan stängning en fredagkväll rekommenderas.
torsdag 14 februari 2008
Fashion against AIDS
onsdag 13 februari 2008
Världen är så stor så stor, men folk från Hälsingland är ändå överallt!
Under gårdagens inspirationsdag på SIFE såg jag att Theres namn stod med på listan med deltagare. Jag spanade runt och såg plötsligt en person jag på ett diffust sätt kände igen. Jag knallade fram och behövde inte ens presentera mig innan hon kände igen mig- på ett diffust sätt. Efter att vi pratat en massa om entreprenörskapsattityder bland studenter och programmet så frågade Theres om jag inte kände Magnus. Jo, ja det gör jag, svarade jag. Ja, det måste vara därför jag kände igen dig, fortsatte hon. Vi pratar vidare och sedan landar vi i att kanske, ja kanske är det för att jag pluggade i Gävle 02-04 som vi kände igen varandra.
Så börjar jag lyssna på Theres dialekt, och kommer mig för att fråga var hon kommer ifrån. "Jag är uppvuxen i Hälsingland men jag har flyttat runt en massa de senaste 10 åren". "Jaha, men var då i Hälsingland?" undrar jag förstås. Och naturligtvis var det så, Theres är liksom mig från Söderhamn och då känner man på ett diffust sätt igen varandra. Världen är liten!
I övrigt har det varit ytterligare en intensiv dag, på det där sättet det alltid är hektiskt runt utredningar som presenteras. Hade ambitionen att gå och lyssna på presentationen av kårobligatoriet live men det var en dag då underbemanning fick ett ansikte. Eller motsvarande.
Imorgon ska jag till Södertörn för mångfald och minskat glapp-debatt och sedan avsluta dagen med Kärlek och Schlager-partaj. Kul!
Saco Studentråd välkomnar ökad frihet för studenter
Läs hela pressmeddelandet här
Utbildning ska vara kostnadsfri
TCO och Saco Studentråds gemensamma ambition är att finna vägar som leder till den sociala snedrekryteringens avskaffande. Principen om utbildningens samhällsnytta har format dagens utbildningssystem. Alla ska ha samma möjligheter, oavsett ekonomisk bakgrund, att konkurrera om en studieplats. Samhället tjänar på att människor utbildar sig och därför bekostas utbildningen av staten. Med utbildningsavgifter byter vi helt perspektiv. Högre utbildning är främst en investering för individen, inte för samhället. Därför får man själv bekosta studierna. Ett införande av avgifter leder då till att högskolan kommer att sortera människor efter betalningsförmåga istället för förmågan att tillgodogöra sig utbildningen. Det kommer vi aldrig att acceptera.
Läsåret 2005/06 var andelen högskolenybörjare med arbetarbakgrund 25 procent. Från högre tjänstemannahem var andelen 28 procent. Om rekryteringen till högskolan skulle motsvara fördelningen i befolkningen i åldrarna 19–34 år skulle ungefär 33 procent komma från arbetarhem och 20 procent från högre tjänstemannahem. Skillnaden mellan fördelningen
i högskolan och den i befolkningen kan ses som ett grovt mått på social snedrekrytering till högskolestudier. Sedan mitten av 1990-talet har den sociala snedrekryteringen minskat och är låg i ett internationellt perspektiv. Så bör det se ut även i framtiden.Vi vill ha de bästa studenterna, inte de med störst plånbok!
I debattboken utgiven av Ratio hänvisas till forskning som visar att den enskilt viktigaste faktorn som förklarar hur många som studerar på högskolan är landets BNP per capita. Oavsett avgifter eller inte har rikare länder fler som läser vidare, helt enkelt för att fler personer har råd att göra det. Det är detta samband som till exempel förklarar att USA har fler som läser vidare än Sverige. Hur många studenter skulle USA ha utan avgifter? Diskussionen kring BNP per capita gör inte att vi kan ignorera studieavgifters påverkan på hur många och vilka som kommer att studera på högskolan i Sverige.
Högskoleverket har utvärderat arbetet med breddad rekrytering till universitet och högskolor och kommit till slutsatsen att ekonomin är en starkt begränsande faktor för breddad rekrytering. Personer från studieovana miljöer är mer tveksamma till att skuldsätta sig. Även studiemedlets låga nivå gör att personer utan stark ekonomisk uppbackning hemifrån känner osäkerhet inför att börja studera. Om studenter erbjuds att ta lån som täcker höga studieavgifter riskerar lånen att öka markant för den enskilde. Risken är stor att de som redan idag är underrepresenterade i högskolan därmed kommer att avstå från akademiska studier i ännu högre utsträckning.
Förespråkarna för avgifter i högskolan blundar för att avgifter sorterar efter betalningsförmåga och inte förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Kunskap och kompetens är vad som ska föra Sverige framåt. Ska kunskap bara vara till för dem som har råd att betala?
Eva Westerberg, ordförande Saco Studentråd
Kristina Persdotter, utredare TCO
tisdag 12 februari 2008
- mer visdomsord från Berit Hague
Med det säger jag god natt, måste hinna sova några timmar inför morgondagens intensiva dag kring studentkårernas framtida finansering och studentinflytandets garanti, samt förberedelser kring torsdagens debatt på Södertörn. Skulle helst vilja läsa lite i nytt material från Saco nu innan jag somnar, men jag måste visa att jag lärt mig något - eller låtit mig inspirerats av något- idag. Inte låta arbete ta över hela livet. Därför är det dags för Snabba cash istället.
Globaliseringsdialogen
Inspirationsdag
SIFE anordnar en intressant dag hos Electrolux om entreprenörskap och studenter. Många studenter från en rad lärosäten på plats, skoj! Lyssnade just på en föreläsning där vikten av att inte ta med jobb hem poängterades. Själv planerar jag just vilket jobb jag ska ägna kvällen efter globaliseringsdialogen åt. En sak att säga sådana saker, en annan sak att leva så...
måndag 11 februari 2008
De fem rytmerna
I dag har jag haft en riktigt tråkig mellandag där min kreativitet aldrig har lossnat, där jag varit trött efter att kommit hem vid ettiden i natt och så har jag också varit uppfylld av en sådan där saknadskänsla som jag alltid får när jag i några dagar blivit bortskämd med att ha människor runt mig hela tiden. Jag hade helt enkelt ingen bra dag. På väg till dansen kände jag mig anti och ville helst dra något gammalt över mig. Under flöde och stackato tyckte jag att det var tråkigt och jag kände mig inte alls avslappnad och fri. Jag var mest sur och fruktansvärt medveten om hur stel jag var. Så kom den första kaoslåten och om det finns ett uttryck för att man samtidigt som man studsar runt släpar fötterna efter sig så var det det jag gjorde. Oinspirerad fortfarande. Så kom nästa kaoslåt, och plötsligt släppte det helt och hållet! Jag (och nu kommer jag låta som den fantastiska Berit Hague som håller i kurserna) frigjorde en massa energi och löste upp knutar så i lyrisk rytm var jag 100 % där och njöt av livet och nuet på ett väldigt nyttigt sätt.
Enda problemet är att jag nu är så fylld av energi att jag inte är trött. Jag borde sova. Jag har tidigt frukostmöte i morgon bitti. Men jag ska inte klaga över att jag nu är glad och pigg istället för sur och trött.
En av de finaste sakerna med dansen är Berits fantastiska ordval. Att komma någonstans där det plötsligt talas om "ingen bedömning, gör det du vill, det kroppen känner för. Ingen bedömer dig" är ovant. Att höra om "vi är vana att någon säger vad vi ska göra. gör vad du själv vill, skapa något som gör att livet blir intressant" är peppande.
Bort med taket.
Vid en pressträff senare på måndagen förklarade Reinfeldt orsaken till att regeringen backar när det gäller att införa en takregel för privata och kollektiva sjukförsäkringar. Enligt honom så har regeringen fått utfästelser från arbetsmarknadens parter om att den typen av tilläggsförsäkringar inte ska utvecklas ytterligare.
- Jag känner mig trygg med att parterna kan ta det här ansvaret, säger Fredrik Reinfeldt.
- Vi har fått den försäkran vi tycker var viktig.
Reinfeldt stöder sig på ett brev från Saco till finansdepartementet, samt på ett uttalande av Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i fredags.
Statsministern uppger att regeringen framförallt varit oroad för att tilläggsförsäkringar till den offentliga sjukförsäkringen ska bli vanligare när regeringen enligt planerna sänker ersättningen till 75 procent efter ett års sjukskrivning. Det skulle motverka regeringens politik för att göra det mer lönsamt att arbeta.
För drygt en vecka sedan försvarade Reinfeldt förslaget. På pressträffen fick han flera frågor om inte omsvängningen är ett tecken på svagt ledarskap.
- Svenska folket får döma. Vill de ha en lyssnande regering, eller en som aldrig viker sig, säger Reinfeldt.
- Så här ser modern politik ut. Man utformar förslag, lyssnar in kritik och anpassar sig efter det.
Jag har läst det utomordentliga brevet som skickades in, och det är verkligen hur kul och bra som helst att Saco lyckats påverka regeringen att dra tillbaka förslaget om minskningsregel. Jag skulle nu helst vilja skicka över det hela till den norska kollegan som påstod att det definitivt var helt kört för en sådan organisation som Saco att påverka något överhuvydtaget efter som vi inte var knutna till ett parti. Men hey. Jag är ju inte den som är långsint!
Kårobligatoriet
Både jag själv och min organisation välkomnar ett avskaffande av kårobligariet. Men det betyder förstås inte att vi är emot kårerna och deras verksamhet. Studerandeinflytandet på lärosätena är jätteviktigt att säkra, och förstås är det de lokala företrädarna som är nära verksamheten som är experter på detta. Jag tycker att SFS fått ihop en bra bredd från de olika medlemskårerna. Bra jobbat!
Dock kan jag åtminstone glädjas ordentligt kring den fortsatta satsningen på sammanslagning av högskolor och universitet. Mer profilering, färre lärosäten. Toppen!
Veckan som kommer
I eftermiddag ska jag dels gå igenom den långa lista med saker som jag under helgen kom på att jag måste fixa, och dels förbereda mig inför torsdagens panelsamtal som har lite nyskapande delar i sig. Blir nog roligt!
Imorgon ska jag och Magnus på SIFEs inspirationsdag, kvällen ska jag ägna åt kulturpolitik då Globaliseringsdialogen har bjudit in kulturministern. Onsdag bl a träff med Oscar, och torsdag debatten om mångfald i högskolan samt sedan schlager/kärleksfest på Saco. På fredag ska jag och Anna Ekström träffa en finsk journalist. Därefter åker jag till Gävle för möte med Drivhuset. Även helgen kommer att tillbringas i Gävle, då vi återigen har vårat styreslsemöte där.
söndag 10 februari 2008
lördag 9 februari 2008
Dock har det varit en dag då man tydligen ska reta Sverige/mig. Har fått gliringar både från norskt, tyskt och finskt håll om både det ena med det tredje. Nå, det är väl bra att vi får uppmärksamhet antar jag. Jag håller den svenska fanan högt, jag lovar.
Ett exempel på tysk humor
En intensiv men oväntat lyckat kväll. Känns konstigt med människor från hela Europa som förbereder en konferens i Malmö- och jag är den enda från Sverige! Vilket i o f gjorde att jag uppskattade historierna om Systembolaget extra mycket.
Imorgon ska vi arbeta i nationsgrupper. Återigen, precis som i dagens nationella presentationer, får jag leka med finnarna. På bilden ovan är Jukka kreativ kring Akava, på ett papper tillsammans med finska SAK (motsvarande LO) och mig.
Har haft extremt långa diskussioner ikväll med norska delegater kring varför det är bra med fackliga organisationer som inte är knutna till ett politiskt parti (även om SAK är det så accepterade J-P vår organisationskultur). Det gick inte riktigt hem.
Jag håller mig fortfarande till finnarna. I nationsgruppen imorgon (vilket då betyder Sverige och Finland) ska vi som tur var inte vara i den kring politiska demonstrationer. Varken jag eller mina finska vänner kände igen oss i beskrivningen "när vi ser våra franska kollegor demonstrera får vi blöta ögon".
fredag 8 februari 2008
Ge studentmedlemmarna tillgång till Akademikerförmedlingen
Positivt är att Sveriges Ingenjörer efter vad jag förstått långa diskussioner nu precis i dagarna har ändrat sina regler så att även de nyexade kan använda sig av Akademikerförmedlingen.
Solen börjar spricka fram i Tyskland, jobbar av lite efter frukost för att sedan gå till sekreterariatet och få fram till information om hur man kan ta sig till Celle och vad man kan göra där (och hur man åker buss utan kontanter..).
De övriga kommer först på eftermiddagen, och ikväll börjar konferensen.
torsdag 7 februari 2008
Målfokuserad
Vad fel det ser ut med "w" i mitt namn förresten.
Nåväl, det var en riktigt rolig lunch. Känns som jag dragit en vinstlott varje dag den här veckan då det kommer till lunchdejter. Vad många inspirerande och spännande människor det finns!
Tyskland
Arlanda
Imorgon ska jag göra en presentation av Saco och Saco Studentråd. Det blir dock inte på tyska utan på engelska.
Återkommer under helgen med rapporter.
Studenter behöver fler undervisningstimmar
Lars Leijonborg, högskoleminister, säger till Vetenskapsradion i P1 att 5-6 timmars undervisning för heltidsstuderande i högskolan är alldeles för lite.
- Det är bra att Lars Leijonborg uppmärksammar detta kvalitetsproblem. Saco Studentråd anser att en rimlig ambition vore att en normal vecka består av minst tio timmars undervisning. Det skulle ge en bra balans mellan självstudier och lärarledd tid, säger Eva Westerberg, Saco Studentråds ordförande.
Lars Leijonborg säger vidare att han hoppas både kunna förhandla fram de extramiljarder som behövs för att att en procent av BNP ska gå till forskning samt ge mer pengar till högskoleundervisning och höja studiemedlen.
- Jag håller tummarna för att Lars Leijonborg lyckas med förhandlingarna! Mer pengar behövs för bättre kvalitet i utbildningen men även för att förbättra studenters ekonomiska situation. I väntan på att den studiesociala utredningen blir klar välkomnar vi en efterlängtad höjning av studiemedlet, avslutar Eva Westerberg.
Läs mer eller lyssna på radioprogrammet här
Akademikerna stannar i Saco-förbunden
Fyra förbund ökar när det gäller det totala antalet medlemmar - Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Sveriges Arkitekter och Sveriges Veterinärförbund. Ser man enbart till antalet yrkesverksamma visar nio förbund ökning. T ex minskar Sveriges Ingenjörer när det gäller totalsiffran men ökar bland yrkesverksamma.
Den kraftiga ökningen av studerandemedlemmar har bromsats upp bland annat genom att de stora studentgrupper som kom in för 4-5 år sedan nu går vidare och blir yrkesverksamma medlemmar. Utbyggnaden av antalet högskoleplatser ökar dessutom inte i samma takt som tidigare.
- Saco finns för medlemmarnas skull, och vi måste lägga ner ännu mer möda på att ge medlemmarna god valuta för medlemsavgiften, säger Sacos ordförande Anna Ekström. Dagens medlemmar ställer delvis nya krav som leder till nya uppgifter för Saco och förbunden. Ett exempel är den nya karriärförmedling som startats av ett antal Saco-förbund, ett annat är de inkomstförsäkringar som Saco och förbunden har infört för att ge ekonomisk trygghet i skarven mellan två jobb, ett tredje exempel är det arbete vi lägger ner för de medlemmar som vill starta eget.
- Till det kommer också att Saco anpassat sin lönestatistik till den individuella lönebildningen, så att medlemmarna själva kan gå in på nätet och jämföra sina löner innan de förhandlar med sina chefer. Den tydliga kopplingen som Sacoförbunden har till professionen är en annan viktig orsak till att vi klarar oss väl och lockar medlemmar, säger Anna Ekström.
Såväl antalet som andelen kvinnliga medlemmar ökar inom Saco-förbunden. Antalet kvinnliga medlemmar totalt ökar med 365 (+0,1 procent) och bland yrkesverksamma med 2 428 (+1,1 procent). Könsfördelningen i de 24 Sacoförbunden är nu 52 procent kvinnor och 48 procent män. Bland yrkesverksamma är skillnaden aningen mindre, 51,5 procent mot48,5.
Den totala medlemssiffran för de 24 Sacoförbunden är 579 874 (-5 902 eller -1 procent). Antalet yrkesverksamma är 427 930 (-1 514 eller -0,4 procent).
Statistiken i sin helhet finns på www.saco.se/medlemsstatistik. Ev frågor: Sacos kanslichef Anders Edward, 08-613 48 15 eller 070-208 96 35.
Lärarutbildningen på agendan
Det ligger i vårt och allas intresse att de bästa väljer, och stannar kvar i,
läraryrket för att utbilda och lyfta våra barn och ungdomar till högt motiverade
och väl kvalificerade produktiva samhällsmedborgare.Citat från DN Debatt idag.
Idag har min kollega Metta Fjelkner från Saco-styrelsen en artikel på DN Debatt,Skilj utbildning och löner för olika slags lärare . Metta sätter fingret på flera akuta problem som vi har i skolan idag vilket leder till att läraryrkets attraktionskraft lyser med svag låga, och ger konkreta förslag på hur den kan skruvas upp.
I dag fick jag även en rapport från Lärarnas riksförbunds ambitiösa studerandesektion med titeln En ny lärarutbildning- för ett kunskapsintensivt samhället och en stärkt profession. Ser fram emot att läsa den nu, LR Stud vågar ofta sticka ut hakan och komma med radikala förslag- precis som sitt moderförbund. Uppfriskande.
onsdag 6 februari 2008
Dessutom har jag nu ett par fantastiska skor i min ägo:
Imorgon, innan jag reser till Hannover/Celle, ska jag ägna mig åt en del administrativa saker, sånt som de senaste dagarnas mötesintensiva tillvaro försvårat. En god egenskap jag har är att jag i 99 fall av 100 gör saker i god tid, och har bra framförhållning (jag och Klara kan ibland vara i så god tid att vi har planerat saker så tidigt att när det väl är dags har vi glömt bort detaljerna och måste ha ett nytt möte) så inför styrelsemötetsutskicket imorgon så ligger allting utskrivet och klart och ska bara packas ihop. Det betyder att jag kan börja nästa goda-framförhållnings-sak och fylla på schemat inför Brysselmötet.
För övrigt. En intressant iaktagelse att göra genom att skumma igenom min kalender är att jag de närmaste två månaderna ska till 6 olika länder. Det är lite av rekord även för mig. *
*Tyskland, Lettland, Polen, Belgien, Finland och England
Sverige måste satsa på den högre utbildningen- och det med ärliga grepp
Ska jag börja med de goda nyheterna? Jag håller helt och fullt med om att det behövs en satsning på den högre utbildningen gällande kvalitet. Dock finns det mycket i vägen fram till den slutsatsen som jag ställer mig skeptisk till. Till exempel att: OECD-länderna förlitar sig allt mer på en hög tillgång av välutbildade människor. Det är en trend som förväntas bli än starkare. Det må så vara att OECD förlitar sig på det, men enligt AMS så" handlar den dåliga framtidsprognosen för många högskoleutbildade om att det helt enkelt utbildas för många akademiker sett till arbetsmarknadens behov. För trots att det nu saknas högutbildade inom områden som teknik och data kommer majoriteten av jobben inom en överskådlig framtid inte att kräva mer än gymnasieutbildning. Det säger Tord Strannefors, analytiker på Ams och en av författarna till rapporten Var finns jobben 2007? " (Ur Jusektidningen nr 10/07)
Och egentligen finns det ju ingen motsättning där emellan. Vi förlitar oss på en stor tillgång av akademiker men majoriteten av jobben kommer inte kräva en akademiker. Vilket betyder att det kommer finnas en stor hög människor som är utbildat sig till något men aldrig får chansen att arbeta där utan istället får arbeta på ett arbete där de är överkvalificerade. En "gästarbetare" kallar LO det och det finns det en stor poäng i. Men om man utelämnar analysen kring framtidsutsikterna för arbetsmarknaden så kan man förstås ha ett kvantitativt mål istället.
Vidare skriver man "I Sverige tjänar en högskoleutbildad person som är 30-44 år 31 procent mer jämfört med en gymnasieutbildad person i samma ålder."
Ja, om man satsar på en läkar-, civilingenjörs- eller juristutbildning ja. Om man däremot valt att bli arbetsterapeut, bibliotekarie eller socionom är läget annorlunda. Nu handlar allt inte om löner. Det finns många andra skäl till att välja en högre utbildning, det handlar om bildning, det handlar om kärlek till en profession och så vidare. Det handlar om att de flesta akademiker också har fler jobb att välja på på fler olika ställen. Men vi får inte glömma bort att akademikerna är en heterogen grupp och att i dagsläget är den ekonomiska avkastningen på många utbildningar skrämmande låg. Fortfarande har t ex Juseks utbildningsgrupper (som är bland annat samhällsvetare, personalvetare, civilekonomer och jurister) 14 %.
Så. Sverige ska satsa på att vara en kunskapsnation i världsklass. Men det ska vi göra med ärliga grepp och öppna kort. Alla som vill ska ha en möjlighet att läsa vidare, om det handlar om att det är varannan person innan 25 eller var tredje person innan 27 låter jag vara osagt. Men de framtida akademikerna ska inte luras.
tisdag 5 februari 2008
Swisch
I morgon ska jag ju som tidigare nämnt både lyssna på ett föredrag och sedan träffa Anders Flodström, universitetskanslern. Därefter har jag den stora förmånen att träffa tre jäkligt coola tjejer som inspirerar, alla på sitt sätt. Politikern Anna, chefredaktören Cecilia och entreprenören Angeli. Det blir kanon!
måndag 4 februari 2008
Målfokuserad
Mest fit på Almedalen vinner
Blondinbella
Stärk Sveriges konkurrenskraft
Vi är övertygade om att de regionala högskolorna kan fylla en viktig
funktion men krafttag måste tas, till exempel genom större forskningssamarbeten
och en tydligare specialisering. Många av de regionala lärosätena runt om i
landet har naturliga förutsättningar för vissa forsknings- och
utbildningsuppgifter.
Låt oss heller inte stanna vid landsgränserna.
Regionuniversitet som är landsöverskridande skulle kunna vara en möjlighet för
många av våra högskolor och universitet att bredda sin forskningskompetens
samtidigt som man behåller rekryteringen av studenter från arbetarhem.
Schlager
För övrigt så undrar jag hur dagarna runt den 23 februari ska räcka till. Flera förbundsbesök, en ledarskapsföreläsning för unga kommun- och landstingspolitiker och nu eventuellt ansvarig för ett utskott på en SERO-konferens. Och inte är allt i Stockholm heller. Men allt verkar ju som enormt skojigt så än så länge går det inte att välja bort något. Bara logistiken går ihop så ska det nog fungera.
söndag 3 februari 2008
Så kombinerar du jobb och träning
Tidigare i veckan hade jag en dejt, där jag tror mig nästan ha övertygat personen i frågan om vad bra det vore för honom att börja träna. Jag hittade precis en lista på Shortcut om hur man får tid, och kombinerar ett stressigt liv med träning. Så, till den killen och till alla andra--> LÄS
Själv anser jag att det räcker långt med 4. Boka in dina träningspass i almanackan precis som du bokar in dina möten. Då vet du precis när du ska träna och rubbar inte tiderna (om inte något jätteviktigt dyker upp).
Politisk klåfingrighet
När jag studerade museologi var jag väldigt fascinerad av just händelser kring utställningar som Ecce Homo, Snövit och sanningens vansinne, eller varför inte de två tavlorna som togs ner på Världskulturmuseet? Andres Serranos utställning går i samma linjer och väcker viktiga frågor kring både politisk klåfingrighet kring vad som får visas på ett museum, och även kring museichefers styrka alternativt flathet kring att stå för sina val av utställningar.
För den intresserade rekommenderas förresten verkligen Ecce Homo- boken om en utställning.
Fyrtiotalister
lördag 2 februari 2008
Hej mitt vinterland
Marie gör entré som ledarskribent på Hälsingetidningar, jag är övertygad om att hon kommer att göra ett bra jobb med intressanta texter. Än så länge har jag inte hittat något på nätet, utan bara läst i pappersupplagan av Söderhamns Kuriren. Det bådar gott kan jag intyga.
Testar SJs internetauktioner till hemresan i morgon. Jag vill undvika att behöva åka Veolias Luleå/Narvikståg igen, det tar sjukt lång tid på sig vilket gör mig rastlös och irriterad. En helt ny, och inte helt behaglig, värld uppenbarade sig nämligen vid årsskiftet då jag blev definierad som vuxen av instanser som SJ och Telia. Ingen ungdom, ingen SJ/SAS-logga på Mecenatkortet, ingen billig hemtelefoni (nu slutade jag ju ha hemtelefon för ett år sedan, men ni förstår grejen). Nu är fröken Westerberg vuxen enligt SJ och då ska det minsann kosta att åka tåg. Om man inte får sin X2000-biljett på auktion då vill säga. Jag håller tummarna!
fredag 1 februari 2008
Inrutat
Utöver det ska jag fortsätta med det träningsprogram som träningscoachen lagt upp. Det avslutas med 90 situps på en pilatesboll. Helt tokigt. Och så ska jag förstås åka till Celle på torsdags kvällen.
Men nu, strax avresa till en ledig helg i Hälsingland!
En bättre forskarvärld?
Planer för och visioner om den svenska högskolan
Läs mer här
Musikhistoria
När jag var tolv la jag ner en massa tid på att översätta Deep. Det här var långt innan internet snabbt kunde hjälpa till, och jag kan garantera att det handlar om saker som man inte alltid lär sig om på skol-engelskan. Eller till exempel när jag med jämna mellanrum cyklade 1 mil för att norpa åt mig ett av de få exemplaren av Popcorn/Bravo/Smash Hits som fanns i Söderhamn när de kom ut. Och sedan övertygade min syster att översätta de tyska texterna. Jag var hängiven redan i unga år.
Men sedan dök det upp andra brittiska gudar, och skottska sådana. Och även några svenska favoriter förstås.
Det är ju skönt att konstatera att smaken åtminstone gick något framåt. Eller?
Eget företag- en dröm?
Läste i Göteborgs-Posten om hur arbetsterapeuter, ja de där som behöver arbeta till 79 år för att tjäna på sin utbildning, drömmer om att starta eget men stöter på patrull. Det är inte det att det är förbjudet för en arbetsterapeut att starta eget, men som man skriver i artikeln :"det magiska ordet är vårdavtal". FSA, Saco-förbundet som samlar arbetsterapeuterna, jobbar för att regeringen ska föreslå fri etableringsrätt för arbetsterapeuter. Det kan behövas, av de 9000 arbetsterapeuter som finns i landet är det endast 65 st som är egenföretagare på heltid. 65 st.