måndag 30 november 2009
Aldrig har december varit så efterlängtat.
Därför ser jag fram emot december som börjar i morgon. Det blir mer ljus överallt, det blir ledigt snart, det blir julafton med underbaraste syskonbarnen och det blir tio dagar i Skottland.
För en bra nedräkning, följ Timbros julkalender. Smygstart med första avsnittet:
Grattis Lisa!
I och med denna kongress så har jag också slut på förtroendeuppdrag. Under det här året har jag ju lett idégruppen för arbetsmarknadsfrågor, och varit valberedningens sammankallande. Det känns märkligt och aningens trist.
Latteelitism
Själv har jag tillsammans med Eiran bokat vår smekmånadsresa i juni, vi ska på en "extra resa" till Egypten som Maria Wetterstrand hade uttryckt det. Jag blir alldeles upprymd av tanken att äntligen få se pyramiderna och konungarnas dal!
söndag 29 november 2009
Roll-up
fredag 27 november 2009
Inte ens valfrihet på pappret?
torsdag 26 november 2009
Coola och smarta
tisdag 24 november 2009
Dexter!
lördag 21 november 2009
Kontakter, erfarenhet och ett gediget CV
fredag 20 november 2009
Hälsoval Gävleborg
På tisdag ska jag "hem" till Gävle över dagen (åren mellan 17-19 år och 21-23 är så pass viktiga att Gävle alltid kommer att kännas som hemma) för ett seminarium om Hälsoval Gävleborg.
Den 1 januari 2010 sjösätts Hälsoval Gävleborg. Är det företagen - med vinstintressen - som tar över makten över vården? Vad innebär vårdvalet för patienterna? Hur kommer den framtida sjukvården att se ut när politikernas inflytande minskar? Ökar patienternas makt i och med rätten att fritt välja vårdgivare inom närsjukvården i hela landet? Vad betyder det här för vårdentreprenören? Vilka framgångsfaktorer och avgörande överväganden kan identifieras i den politiska beslutsprocessen i sjösättandet av vårdvalet?
Tankesmedjan Timbro, som nyligen gav ut rapporten Vårdval Sverige med en analys av olika vårdvalsmodeller och dess utmaningar och möjligheter, anordnar tillsammans med Vårdföretagarna, arbetsgivar- och intresseorganisationen för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform, ett seminarium om vårdval i Gävle den 24 november. Medverkar gör bland annat Eva Westerberg, projektledare Timbro, Hans Dahlgren, näringspolitisk chef Vårdföretagarna, Anna Hammarström, Mitt Hjärta Bollnäs, oppositionsråd Patrik Stenvard (M) och Tommy Berger, landstingsråd (S). Seminariet avslutas med en paneldebatt där publiken självfallet får möjlighet att ställa frågor.
TID | Tisdagen den 24 november kl 11.00-13.00 (Lättare lunch serveras.) | |
PLATS | Stora Vall, Gävle | |
ANMÄLAN | Anmälan sker via e-post till erik.kjellin@almega.se senast den 20 november |
torsdag 19 november 2009
En plats i himlen
Parboende
I ett arbete jag håller på med just nu har jag intervjuat en rad företagare inom äldreomsorgen. Det är hoppfullt att prata med dessa entreprenörer som har slagkraftiga ambitioner - som de också genomför- inom äldreomsorgen. Människor som ser människor oavsett ålder som individer, med olika intressen och behov. Ta t ex Kavat Vård där varje boende åtminstone en gång i veckan har individuella aktiviteter med sin kontaktperson. Heja!
måndag 16 november 2009
Får jag lov att introducera...
Ta bladet från munnen!
09-nätverket bjuder nämligen in till debatt där jag ska medverka om vem som ansvarar för att driva SRHR-frågor i EU. Är det media eller politikerna? Och vilka är egentligen media idag? Ger den nya tekniken andra än jättarna på mediehimlen möjlighet att påverka?
När det blåste bistra vindar i hbt-frågan i Litauen i höstas så höll ordförandelandet Sverige en nedtonad profil. Är det rätt strategi?
Medverkar gör förutom jag bland andra Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister (fp), Hans Linde, riksdagsledamot (v), Nisha Besara, chefredaktör för Dagens Arena och PM Nilsson, VD och chefredaktör på Newsmill.
lördag 14 november 2009
Thomas Bodström, minister i USA?
För alla oss som är just sådana politiska medianördar så är det förstås redan känt att Thomas Bodström efter valet tänker satsa på familjen genom att vara i USA under en period. Bästa kommentaren kring det kommer i från Katrin Kielos på Aftonbladets ledarsida. "Det ska gå att kombinera familj och karriär" säger Bodström och får av Mona Sahlin höra att han är given en roll nära henne. Skulle det, vilket jag förstås inte hoppas på, bli röd-grön seger 2010 så finns det alltså en risk att vi har en minister som bor utomlands under det första året. Globalisering i all ära, men rätt ofta krävs det att ministern är på plats i Sverige.
Vad säger egentligen Miljöpartiet om så pass täta flygresor hela vägen från USA?
torsdag 12 november 2009
Grattis Omvård.se!
Mingel med Neo
Den 1 november blev begåvade och chica Paulina Neuding chefredaktör på Magasinet Neo. För att fira lika häftiga Sofia Nerbrandts sista nummer var det i går fest på Riche. Riktigt lyckad en, med bra blandning av folk. Både de där man träffar minst en gång i veckan på något event, de som man inte träffat på ett tag och nya förmågor.
På bilden ovan har jag precis anlänt och sprang på VD Andreas Ericsson och Paulina på en gång. Och det förevigades.
onsdag 11 november 2009
Slutcoachat
När arbetsförmedlingen gjordes om så renodlades också arbetsförmedlarnas uppdrag. Coacherna ska ha rollen peppande, sporrande och energigivande, lite som en fotbollscoach helt enkelt. Myndighetsutövningen, med en kontrollfunktion, ansvar för budget etcetera ligger kvar hos arbetsförmedlarna. Alla är inte helt nöjda med detta, den roliga delen av arbetet är ju enligt många att vara nära kunden, det som coacherna är tänkta att ägna sig åt alltså.
Men här i blir det också en märklig paradox. Kulturen på arbetsförmedlingen har varit att arbetsförmedlarna ska prägla samhället i stort. Därför har det räckt med en tvåårig gymnasieutbildning. Med den nya rollen, den mer renodlade myndighetsutövande rollen, så är det för mig självklart att det också kommer andra krav på arbetsförmedlarna. En högskoleutbildning i grunden för alla de 2000 nyrekryteringar av arbetsförmedlare som nu görs är ett rimligt krav. Men det tycker inte t ex VLT som menar att det blir orimliga trösklar. Alla ska kunna bli arbetsförmedlare?
Självfallet kan man inte läsa sig till allt. Om man ska dra den något långsökta liknelsen mellan arbetsförmedlare och journaliststudenter så har jag genom Twitterrapporter de senaste dagarna sett exempel på hur liten koppling utbildningarna gör till den digitala världen, och hur pass lite studenterna tar tag i det själva.
Men när jag går till en läkare så vill jag att läkaren ska ha en utbildning.
Om jag går till en arbetsförmedlare som ansvarar för kontakten med a-kassan och med andra myndigheter som för den arbetssökande förstås spelar jäkligt stor roll i vardagen så vill jag ha lite krav på den personen också. T ex 180 hp.
tisdag 10 november 2009
Smartness, rapphet och intelligens
AHenriksson @Sakine i svensk politisk debatt premieras sällan smartness, rapphet och intelligens, bara tråkig hederlig trygghet a la middle-of-the road
och sedan ramlar jag på den socialdemokratiska bloggen In Your Faces mobilblogg med en bild från ett kommunfullmäktige(?) i går.
Och plötsligt kände jag att november liksom blev ännu gråare.
Värt att trycka på en extra gång är också att av de få unga politiker runt om i Sverige som valdes in efter valet 2006 kommer fyra av tio i höst att ha hoppat av. De har ersatts med någon som är i snitt 19 år äldre. Jag säger inte att de per automatik var smartare och rappare, men nog är det ett problem med bredden bland de förtroendevalda. Och partierna verkar inte fatta grejen.
Casanova
Och hur tänkte alla kvinnorna i detta? Använde de sig av säkra perioder allihopa?
måndag 9 november 2009
Tjugo år sedan järnridåns fall
I somras besökte jag Berlin, och ägnade då bland annat en dag att gå i Berlinmurens spår. Det är något som varmt rekommenderas, det blir en levande promenad som visar hur muren splittrade en stad och ett land. Om att nya murar fortfarande byggs skriver Maria Rankka, Fredrik Johansson och Anders Ydstedt i Sydsvenskan i dag.
lördag 7 november 2009
Lycka
Det du fyller din tid med är också det du fyller ditt liv med. Om folk bara struntade i att vara så förbannat lyckade kanske de skulle ha tid att vara lyckliga.
fredag 6 november 2009
Den ena handen vet vad den andra gör
onsdag 4 november 2009
Vårdval Västernorrland
Tisdagen tillbringades i Härnösand, där jag, Erik Kjellin och Hans Dahlgren från Vårdföretagarna och Pontus Österberg från Omvård.se åkt för att arrangera seminarium om vårdvalet i Västernorrland. Först var det kortare presentationer där förutom vi arrangörer även den lokale läkaren Patrik Vreby och den politiska sekreteraren Per Wahlberg höll anföranden. Efter en snabb lunch blev det sedan paneldiskussion. Flera lokala medier var på plats, och som ledaren i Tidningen Ångermanland konstaterar så var inte tongångarna bland seminariedeltagarna alltid så positiva när vi kom in på politikernas roll :
Landstinget i Västernorrland är sent ute, slogs det fast.
Landstinget i Västernorrland har en märklig finansieringsmodell, konstaterades det.
Landstinget i Västernorrland uppmuntrar inte privata vårdföretag, förklarades det.
Diskussionen var helt klart på sin plats. Mötesplatserna mellan politiker och företagare i Västernorrland har varit begränsade, och suget var onekligen stort.måndag 2 november 2009
Världens bästa generation?
Dags att inse att varken du eller jag betyder nagot i det stora hela. Om tio ar sitter du dar i villan med barnen, hunden och sambon/partnern/mannen och undrar hur du hamnade dar. Precis som alla andra som i ungdomlig iver sag sig sjalva som varldsforandrare av stora matt.
Argh!
Tänk om t ex Dag Hammarskjöld tänkt så. Eller Raoul Wallenberg. Eller Martin Luther King. Folk kan visst förändra, och snacka om att världen skulle gå under om människor bara skulle lägga locket på sitt engagemang och tänka "nääää varför skulle jag?" och i stället bara sätta sig vid sidan av och titta på.
Vem vet i dag vem som är världsförändraren i morgon?