måndag 21 december 2015

Företagarnas önskelista inför 2016

Tiden går så rasande fort när man har roligt. Ja, det är ingen överdrift. Nu är det tre dagar kvar till julafton och snart har jag arbetat i två månader som regionchef för Företagarna.

Och jösses vilket roligt jobb jag har!

Det är mycket att lära sig, både på bredden och på djupet. Det är förmodligen det som är det allra roligaste. Tillsammans med alla intressanta företagare som jag får möjlighet att arbeta både med och för. Företagarnas vd Günther Mårder har satt samman en önskelista inför det nya året, den skriver jag under på.

Just nu är integrationsfrågorna högt på agendan, precis som i övriga delar av samhället. Som Sveriges främsta jobbskapare har småföretagen en nyckelroll i integrationen, men för att de ska kunna nå sin fulla potential i det arbetet måste politikerna skapa rätt förutsättningar. 

Men våra medlemmar jobbar på utifrån vad de har i dag. Och vi som medlemsorganisation gör vårt för att stötta dem i deras arbete. Här kan man läsa bland annat en intervju med mig och Madeleine Böhnke. 


 
En hel del debatter blir det också. De senaste dagarna har jag skrivit om ägarskiftens betydelse och tillsammans med de förtroendevalda om RUT. Och blivit omslagsperson på Företagsbladet som delas ut till alla företag i Gästrikland. Jag är glad över att få föra småföretagens röst i möten med beslutsfattare, få lyfta de företagsamma människorna och göra allt jag kan för att Gävleborg ska bli ett bättre ställa att driva företag i. 

2016 kommer Eldklotet, Företagarnas egna regionala gala för att lyfta driftiga och innovativa företagare, att ge större avtryck runt om i länet. Hela mars kommer så gott som bli en kavalkad av hyllningar. Och då är själva Eldklotet-galan först den 23 april.,.


God jul och gott nytt år!

torsdag 12 november 2015

Varför vill du jobba i Gävleborg?

Varför ville du börja jobba i Gävleborg? är en ganska vanlig fråga i dagarna.
För att jag behövs, är mitt enkla svar.

För att Företagarna behövs. Och för att, framförallt, Företagarnas medlemmar, små och medelstora företag runt om i länet, behövs och behöver få bättre villkor att verka.

I går kom Arbetsförmedlingens senaste rapport om läget på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingschefen i Gävle, Charlotte Humling, kallar det hela bekymmersamt, vilket är det minsta man kan säga. Arbetslösheten i riket är oförändrad men i Gävleborg, som redan har landets högsta arbetslöshet, ökar den. 11,3 % av arbetskraften är arbetslös i länet. Samtidigt har grannlänet Uppsala landets lägsta arbetslöshet, 5,6 %.

Ja. Det är minst sagt bekymmersamt. Men det gäller också att se hur länet ser ut. Det pratas ofta om att vi är industritunga - och även om industriverksamhet kan vara av mindre snitt leder det gärna tanken till de gamla bruken. 1 % av företagen i Gävleborg har fler än 50 anställda.


Mellan 1990 och 2013 såg utvecklingen av nya jobb i länet ut så här:


Småföretagarna är de största betalarna av kommunala skatteintäkter i riket - i Gävle kommer till exempel 31 % av de kommunala skatteintäkterna från små företag, att jämföra med 17 % från större företag. Hur det går för företagen i kommunen spelar stor roll för hur det går för kommunen, både när det gäller välfärd, kommunal service och, förstås, sysselsättning.

Det är därför oroande att Gävleborg två år i rad hamnar på rikets jumboplats i Företagarnas Årets Företagarkommun som mäter tillväxt år till år. Mycket behöver göras för att lyfta företagarklimatet både lokalt och regionalt, bland annat:

  • En bättre attityd till företagare
  • Förbättra infrastrukturen
  • Öppna upp för nya idéer och branscher
  • Skapa enkla regler


Och det är därför jag på frågan om varför jag vill jobba i Gävleborg svarar: för att jag behövs.




fredag 6 november 2015

Första veckan

Vad tiden går fort både när man har roligt och när det är mycket att lära sig.

En vecka fylld med överlämning av all tänkbar verksamhet som ligger på regionchefens bord ihop med ett gäng möten- kan för övrigt rekommendera alla som är intresserade av arkitektur, arbetsmiljö och/eller hållbarhet att besöka Länsförsäkringar Gävleborgs nya kontorshus i Gävle. Riktigt inspirerande miljö!


Första dagen på jobbet.

Besök hos lokalföreningen i Hudiksvall - för övrigt Sveriges äldsta företagarförening!




och här lämnar företrädaren Thomas bygget!

tisdag 27 oktober 2015

Ovakochocken i Hofors och Forsbacka

Stålbolaget Ovako stänger produktions- och distrubutionsenheten i Forsbacka och minskar produktionen i Hofors. 115 personer varslas om uppsägning, totalt i koncernen handlar det om 300 personer.  För Forsbacka, en tätort i Gävle kommun, innebär det att ortens största arbetsgivare stänger och 65 personer blir av med sina arbeten. Hofors är uppbyggd kring stålindustrin, Ovako Hofors huserar i det gamla järnbruket med anor från 1600-talet. Även här är Ovako den största arbetsgivaren.

Att stämningen är tryckt är lätt att förstå.

Nyligen utmärkte sig Hofors som Gävleborgs bästa klättrare i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet. Man gick från katastrofala placeringen 281 2014 till mer halvdana 214. Det är ingen topplacering, men ändå en rejäl förbättring. Men plats 214 ger ändå signaler om att det finns en hel del att arbeta med i Hofors.

Eller om vi tittar på Företagarnas Årets Företagarkommun, baserad på UC-data för aktiebolag som lämnat bokslut två år i rad och som mäter förbättringar och försämringar - tillväxt från år till år. Som län sett har Gävleborg inte mycket att yvas över, snarare är det oroande att ingen förbättring skett mellan 2014 och 2015. Gävleborg hamnar på jumboplats båda åren. Bryter man ner siffrorna kommunvis i länet kommer Hofors näst sist- eller på plats 277 i landet vilket är en försämring från 2014

Det är helt enkelt riktigt allvarligt att en stor arbetsgivare nu varslar i Hofors. Arbetet för att få fler företag, och fler företag att växa, måste intensifieras. Nedan en checklista från Företagarna att jobba utifrån.

En bättre attityd till företagare. Kommuner bör prioritera en kontinuerlig dialog med det lokala näringslivet. Att inrätta servicegaranti och/eller ”en väg in” för företagare bidrar till att kommunens handläggning blir både förutsägbar och mindre betungande för företagen. Inte minst gäller detta företagandet inom tjänstebranscher som vård- och omsorg, samt hushållsnära Rut-tjänster, det vill säga branscher där en stor andel kvinnor jobbar och driver företag. Dessa påverkas av den infekterade samhällsdebatten kring tillståndsprövning och vinster. Attityderna från lokala politiker har en stor påverkan på företagandet.

Förbättra infrastrukturen. Infrastrukturen ser väldigt olika ut, i olika, delar av landet, men en för förhållandena väl fungerande kommunikation både fysiskt och digitalt är en förutsättning för att det skall vara möjligt att bedriva verksamhet.

Öppna upp för nya idéer och branscher. Flera kommuner bedriver fortfarande osund konkurrens med privat affärsverksamhet. Skattesubventionerad verksamhet på privata marknader försämrar näringslivsklimatet, och innebär att många nya spännande branscher aldrig tillåts växa fram. Kommunerna måste också våga lägga ut fler områden på entreprenad och samtidigt behålla kontroll genom uppföljning.

Skapa enkla regler där kommun, länsstyrelse och region sätter maxtider för ärendehantering. Företagare är bättre på att skapa jobb än att fylla i blanketter och för varje dag som ett ärende ligger hos september 2015 10 myndigheterna är det ett jobb som försenas. Kommunen måste se varje tillståndsärende som en möjlighet till jobb. Även offentlig upphandling måste utformas så att det blir lättillgängligt även för små företag där ägaren ofta sköter all administration. Genom att ge småföretagare bättre villkor kan kommunerna underlätta för dem att skapa tillväxt, jobb och skatteintäkter.

torsdag 22 oktober 2015

Innovation och attraktion i hela landet

– Hur skapar vi den här myllan som miljoner idéer kan växa ur, som kan ta hand om många idéer som annars kanske stannar i ett slags embryo och inte kommer längre? Kan vi stötta och fånga upp dessa och sedan komma vidare? frågade Bengt Friberg, Hudiksvalls kommunchef, vid onsdagens invigning av Propeller Innovation. Det rapporterar Hela Hälsingland.

Propeller ska bli ett nav för innovatörer i hela länet, både enskilda personer med en ide i tidigt skede såväl som befintliga företag med ideer. 

Apropå innovation och attraktion i både städer och på landsbygd. En färsk rapport från forskare från CESIS, CiiR och CIRCLE, om det innovativa Sverige, visar att innovation kan uppstå var som helst. Även om storstäderna genererar  högre tillväxt än mindre svenska regioner, som Gävleborg, betyder inte det (tack och lov) att allt krut ska läggas på Stockholm, Göteborg eller Malmö. Forskarna föreslår också ett alternativt sätt att mäta attraktionskraft på, som skulle gynna och ge mer rättvisa till mindre regioner. 


Jag kan dock inte låta bli att fundera: det handlar kanske inte bara om hur man mäter. Det handlar ju också om att faktiskt VARA attraktiv.

onsdag 21 oktober 2015

Företagare i Gävle sågar regeringens politik

För första gången träffade jag i dag styrelsen för Företagarna Gävleborg - ett både smart och trevligt gäng som jag verkligen ser fram emot att arbeta tillsammans med.

Agnetha Påhlin, som driver projektet Gävleborgs affärskvinnor presenterade också sin verksamhet och ett antal kända men alltid lika nedslående faktum om ojämställdhet. Som hur unga män som söker hjälp med finansiering tenderar att beskrivas som "unga och lovande" i beslutsunderlagen, medan jämnåriga kvinnor istället får epitet som "ung och oerfaren".

Då är det å andra sidan extra glädjande att läsa om undersökningar som PwC:S färska, som Gefle Dagblad rapporterar om. De har tittat på framtidstro och prioriterade frågor för företagare i landets alla kommuner. Framtidstron visar att det finns en hel del att jobba med. Men det intressanta i jämställdhetssammanhang är vilka frågor Gävles företagare anser vara mer angelägna än andra. I första hand ett enklare regelverk och ett ökat samarbete mellan näringsliv och andra samhällsaktörer. Därefter lägre skatt för småföretag. På fjärde och femte plats finns en önskan om fler kvinnor som driver företag och fler personer med utländsk bakgrund som företagare.

Tyvärr finns bara en regional rapport för Gävle och inte för resten av företagarna i Gävleborg. Undersökningen är nämligen också en sågning av regeringens företagarpolitik, men med lite mer stöd för den egna kommunens politiker och tjänstemän hanterar småföretagarfrågor. Vore intressant att se ration för resten av Gästrikland och Hälsingland.


tisdag 20 oktober 2015

Ny kostym

Självständighetsförklaringen och Frihet by Cooper i all ära - det kändes inte riktigt som det jag ville ha på min blogg anno 2015. Det kan aldrig bli fel med vitt, eller vad säger ni?

måndag 19 oktober 2015

Det rör på sig

Om exakt två veckor är min första arbetsdag på mitt nya jobb slut. Efter ganska precis 13 månader som pendlade Public Affairs-konsult hittade jag, som jag sa till Arbetarbladet, ett riktigt drömjobb. Opinionsbildning, entreprenörskap, medlemmar, företagande i en härlig kombination, och med huvudsaklig arbetsplats på gångavstånd från hemmet. Regionchef för Företagarna Gävleborg.

Mitt hjärta slår dessutom extra mycket för Hälsingland och Gästrikland. Eller Gävleborg, men det sägs det ju att det är ett begrepp son ingen har några känslor för och att det är en region som snart är ett minne blott. Hur det blir med den saken återstår att se. Konstaterade dock att jag såg många platåskor inne i en av de hippa klädaffärerna i Stockholm i dag. Gefle Dagblads David Nyström menar ju att Region Gävleborg snart känns lika daterat som tjock-tv och, just det, platåskor.

En sak är dock klar. Redan i dag är det långt mellan, säg, Ljusdal i länets nordvästra del och residensstaden Gävle i den sydöstra hörnan. Med min bakgrund som politisk redaktör och ledarskribent på Hälsingetidningarna är jag dock van att röra mig över stora områden, och vet också vikten av att lära känna olika kommuner och orter. Det kommer vara minst lika viktigt när jag nu ska arbeta tillsammans med medlemmar och föreningar över hela länet.

Så trots att jag verkligen är genuint glad över att inte längre behöva pendla till Stockholm varje dag, så ser jag fram emot att resa runt i Gävleborg igen. Dessutom är jag övertygad om att jag kommer kunna göra nytta för företagandet i vår fantastiska region. Och tro mig, det behövs.

måndag 12 januari 2015

Nystart?

Knappt två år sedan jag senast bloggade här. Vem vet, kanske är det snart dags igen?