lördag 29 december 2007
Ett inlagg fran Goa
Goa ar fantastiskt!Det ar varmt pa dagarna, inte olidigt forutom for solglasogonen da tva par gatt sonder for mig for att de har smalt....Jag har aldrig varit med om nagot liknande. Har fatt en praktfull solbranna. Pa kvallarna ar det behaglig temperatur (behover aldrig ens ha med sig en sjal over linnet eller tshirten) Vi ska ikvall ivag pa Saturday Night market, som ar en omtalad kvallsmarknad. Ska bli intressant. I onsdags var vi pa en hippiemarknad, sag valdigt fa hippies dock men desto mer kommers. At middag pa ett riktigt Goatrancestalle. Ibland ar jag sa glad att jag har varit pa festivaler och har den erfarenheten med mig i livet. Det blir lattare att acceptera t ex indiska toaletter som ar ett hal i golvet da.
I gar tog vi en taxi en hel dag, for 2000 rupies. Det ar 400 sek delat pa 5 personer.. mycket bra pris. Taxin tog oss till Sodra Goa dar vi kom till en fantastisk strand. Dar tog vi en liten trabat som man fick pa ett osmidigt satt klattra upp i, och forst akte vi och tittade pa hoppande delfiner. Sedan lamnade baten av oss pa en egen strand dar vi var i tva timmar och njot av tystnaden och ett stilla hav. Annars ar det mer ljud 24/7 och gigantiska vagar i havet.
Idag har vi bara legat pa stranden nedanfor hotellet. Skont med sadana dagar ocksa, det ar ju semester !
Det ar latt att vara vegetarian i det har landet, vegetarianismen ar ju normen. God mat for det mesta, man har vant sig vid standigt anvandande av alcogel till handerna och aldrig ha is i nagon mat. Forsta dagarna var vi dock mest chockade. Det ar MYCKET mindre turistigt an vad man trodde. De flesta turisterna ar fran Indien (och de vill ta kort pa vita personer som souvenir over att de har sett en vit) och det mesta ar ganska annorlunda an vad man vant sig vid. Men nar man har smalt jargongen, smalt myllret, dofterna,ljudet smalt den tokiga vanstertrafiken utan nagra som helst regler eller sakerhet, den stenharda sangen som ger traningsvark, den hogljudda flakten som maste vara pa for att man inte ska smalla av i somnen sa ar det valdigt valdigt underbart har!
söndag 23 december 2007
I'm off
Åter den 8 januari.
God jul och gott nytt år!
fredag 21 december 2007
Europeerna är inte så förtjusta i att röra på sig
Personens utbildningsnivå spelar också roll. Om man tittar på EU i sin helhet är det 16 % fler av de högutbildade som rör sig inom unionen än de som är lågutbildade/ingen utbildning.
Hur som helst, här finns det mycket att göra och det är ett enormt spännande fält.
Apropå Schengen så läste jag någonstans i morse att även om de nya ID-korten ska ersätta pass inom Schengen bryr sig inte vissa flygbolag om det utan kan t o m neka passagerare att åka med om man inte har ett klassiskt pass. Ryanair är ett sånt. Jo, jag tackar jag. Nog för att det var Storbritannien vi var till förra veckan inte är anslutna till Schengen men jag tycker ändå att fyra visningar av mitt pass innan jag lämnade Skavsta är något överdrivet.
torsdag 20 december 2007
Glögg och studiemedel
Annat som hänt idag är att P3 Nyheterna undersökt riksdagsledamöternas syn på studiemedlet, och upptäckt att 3 av 4 riksdagsledamöter vill se en höjning. I pressmeddelandet från SFS säger Elin Rosenberg att det inte behövs mer utredning eller betänketid i frågan, och hon har så rätt. Det är dags att gå till handling nu, höj studiemedlet!
onsdag 19 december 2007
Lag och avtal
Dessutom tror jag att det är rätt många politiker är glada över att slippa ägna hela valrörelsen åt lönediskussioner. Det borde de vara i alla fall.
tisdag 18 december 2007
Dagens dom
Det här med minimilöner är en helt klart komplex historia, och som det skrivs på Sacos hemsida: Vad gäller lön så kan en facklig organisation enligt domstolens dom endast kräva minimilön, inte en lön som motsvarar vad som är vanligt förekommande i branschen. Sverige har ingen lagstadgad minimilön. Domstolen verkar anse att Sverige då har att välja på att införa en minimilönereglering eller att se till att kollektivavtalen innehåller minimilöner. För de avtalsområden där minimilöner saknas i avtalen, såsom de flesta avtal på Saco:s områden, verkar domstolen anse att inga möjligheter finns att ställa krav på lön. Detta är en, milt uttryckt, udda uppfattning och innebär ett allvarligt undergrävande av kollektivavtalsfriheten och av medlemsstaternas rätt att själva bestämma hur de skall reglera sin arbetsmarknad.
I och med detta menar jag dock inte på något sätt att jag försvarar Byggnads metoder under konflikten. Internationell rörlighet är väldigt viktig, och självklart ska människor som kommer till Sverige för att jobba känna sig lika välkomna som jag gjorde när jag arbetade i England. "Go home"-retoriken får mig att vilja slå någon hårt. Men ett arbetsmarknadssystem ska inte behöva bestå av allmängiltigförklaring av kollektivavtal eller lagstiftade minimilöner. Dessutom måste förstås parterna tänka på att de kollektivavtal de vill sluta med en utländsk arbetsgivare måste medföra en verklig fördel för de utländska arbetstagare som avtalet ska gälla.
Idag är det dessutom klart att Centerpartiets gruppledare Roger Tiefense ska leda den studiesociala utredningen.
... och jag fortsätter ha tur i spel. Jag var en av vinnarna av biobiljetter på Politikerbloggen. Andra gången i höst jag vinner biobiljetter.
£$
Själv har jag till 2008 höjt mitt arvode med 20 %.
Grundsumman och slutsumman är förstås inte i närheten av Anitras, men jag tycker att procentökningen är fin.
måndag 17 december 2007
Årets sista nyhetsbrev
söndag 16 december 2007
Plötsligt händer det
Att jag dessutom, i linje med six degrees of seperation, är bara två steg från VD:n kan åtminstone inte ligga mig till last.
Sista veckan innan Indien börjar strax. En vecka med ett rätt skönt schema där jag imorgon ska lyssna på Johan Norbergs recension av Naomi Klein, på tisdag äta julbord på julbordens mecka Skansen, träffa Anna König- Jerlmyr, träffa Lisa och besöka Tensta konsthall, skriva texter till Utbildning straffbart? version 2008, "hosta" en julglögg på Saco (kl 16.00 på torsdag, maila eva.westerberg@saco.se om du vill komma!), luncha med Christian, dricka glögg hos Gustav och andra trevliga aktiviteter. Att åka bort på julafton i femton dagar och inte köpa några julklappar alls har gett mig ett lugn som också gör att jag på allvar njuter av de juliga aktiviter som jag faktiskt ägnat mig åt.
Pling! Avstigning sker i Danmark.
En väldigt bisarr hemresa för övrigt. Enligt mig finns det rätt många skillnader mellan en buss och ett flygplan. Ett av dem är att en buss kan man plinga när man ska av, medan flygplanet tar dig från punkt a till b. Ändå ropar man efter någon timme i luften ut att två ingenjörer ska kliva av i Danmark så planet ska mellanlanda.
???
En mellanlandning tar lite tid. Och den smidiga och snabba hemresan förlängdes till en mer långdragen och dryg upplevelse som dessutom avslutades med att Stinas väska inte dök upp.
Men förutom det så var det en alldeles underbar resa, och precis som förväntat är mitt huvud nu fyllt med rosa fluffiga drömmar om ett liv i Storbrittanien. Jag tycks alltid ha mottot hemma bra men borta bäst.
(Dessutom luktar engelska män sköljmedel, och låter som Hugh Grant/Jude Law eller annan valfri britt. Sådana enkla och stereotypa bilder kan få mig att smälta)
Överlämningsmötet var en mycket trevlig historia, det är ett gäng smarta och sympatiska personer som kommer att leda Saco Studentråd mot nya segrar 2008.
lördag 15 december 2007
fredag 14 december 2007
onsdag 12 december 2007
tisdag 11 december 2007
Rensa ut och pricka av
Och i ivern att rensa mailboxen i samband med mailsystembytet har jag lyckats radera viktiga mail också som kan ge lite riktlinjer kring vad jag förväntas göra om dagarna. Om något missas kan förklaringen ligga i detta. Ganska okaraktäristiskt av mig, jag är annars en person som förbereder små plastfickor med kartor och scheman kring aktiviteter. En presussisk ordning som man inte kan skönja i mitt rum just nu dock.
I morgon eftermiddag åker jag och Stina till London för en tvådygnssemester. Det ska bli riktigt roligt, ingen av oss har varit där sedan vi bodde där 2001. På agendan är typ sitta på café, strosa runt och umgås. Det är en fantastisk agenda. Inget möte, ingen stress, inga måsten.
För övrigt har jag idag bokat biljetter till nästa Englandstripp, tillsammans med Saco-styrelsen ska jag nämligen till Oxford i april, och jag kommer då att passa på att åka till London några dagar innan och hälsa på min kusin Eva-Lena som jobbar som designer på Nokia i London.
Helgen kommer att tillbringas i Gottröra där årets och nästa års styrelse ska ha överlämningsmöte. Alla verkar vara taggade till tänderna vilket verkar mycket lovande inför 2008. Ett år som så sakteliga börjar ta form redan, med inbokade föreläsningar och möten. Ett år som jag verkligen tror på! Så mycket bra idéer, så många inspirerande människor och så stort engagemang hos alla som hör av sig, som man möter och så. Det är bara att konstatera: jag har bland det roligaste uppdragen man kan ha i hela världen!
Nobelfesten- the review
Min klädsel:
Vinröd thaisidenklänning som min mamma sytt. Det kan vara bra att lägga på minnet att jag är den typen av människa som är redo för alla typer av händelser och därför har aftonklänningar i garderoben! Över hade jag en svart tunn sjal med silvertyg i. Svarta pumps, svarta glittrande örhängen med matchande armband
Mitt hår:
Jag sprang in till frisören mittemot lägenheten och berättade att jag om några timmar skulle på Nobelfesten och jag behövde hjälp. För den nätta summan 400,- lockades mitt hår och fixades i en snygg frisyr som höll hela kvällen
Min make-up:
Foundation 02 från Estee Lauder, bronzing powder från HM (en riktig höjdare som klarar alla typer av aktiviteter), grå ögonskugga från Face Stockholm med en glittrande skugga från BodyShop över. Eyeliner och mascara från Estee Lauder och rött Juicy tube.
Mitt bordssällskap:
Satt bredvid Joakim från Göteborg och mittemot honom satt hans sambo Emelie. Mittemot mig satt Per. Jag hade en jättebra plats och såg underhållningen perfekt, och hade dessutom en prima överblick över Filippa Reinfeldt.
Maten:
Jag var inte anmäld vegetarian, men tänkte att om det är någonstans som jag ska äta ovegetariskt så är det på Nobelfesten. Nu är jag ju dock i princip rädd för hummer så hummeraladåben till förrätt var inte aktuell att röra. Men jag testade Kalixlöjrommen dock. Huvudrätten var god, dock hade tuppen en läskig färg. Desserten var magisk! God dryck till allt också.
Underhållningen:
Var lysande!! Har inget att invända
Klänningarna:
Silvia, Viktoria, Madeleine och Filippa var fantastiska! Det glimmade och det glittrade och lyste om dem. Studenterna hade också fina klänningar, men jag är lite lite besviken över en del andra. Jag tycker att det ska vara helt överdådigt på en sådan där tillställning, och då kan man faktiskt undra hur vissa tänker som satt på sig ballerinaskor eller färglöst och formlöst.
Valsen:
Det var sagolikt vackert. Stadshuset är fint och orkestern var lysande. De spelade sedan annan musik än vals och de var lika bra då.
Skandaler?
Nä, inte ens på efterfesten på Stockholms universitet där barerna var fria och champagnen flödade. Folk uppförde sig! Vissa har tesen att man inte blir för full när man har på sig balklädsel. Dessa vissa har aldrig varit student i Uppsala...
Dessutom:
Känner jag fler än vad jag trodde på Nobelfesten.
måndag 10 december 2007
Nobla festligheter
Ibland går det fort att uppnå sina mål.
I morse ringde nämligen Per, som sitter i Juseks styrelse, och berättade att han stod utan sällskap till kvällens begivenhet och undrade om jag kunde gå.
Herregud: JA!
söndag 9 december 2007
Mer jul.
Ikväll hade jag en sådan tur att jag blev medbjuden (som "fantastisk personlighet") på en julmiddag i Fredhäll. Riktigt skojigt med roliga nya människor. Vi spelade TP och jag kunde briljera med kunskaper som årets julklapp 2003 (mössan) och Orlando Blooms ögonfärg (brun). I någon av tidningarna idag stod det att allmänbildning var åtråvärt. Och TP ska ju handla om allmänbildning. Tadaa! (I själva verket handlar det om att jag har ett helt vansinnigt stort arkiv i skallen på rätt irrelevanta saker. Men de funkar i TP och dessutom livar de upp många konversationer. Det slutar alltid med att folk faktiskt är intresserad av att veta mer om vad som egentligen hände efter Robinson med den och den personen eller dylikt. )
Imorgon blir det mer jultema, med pyssel hemma hos Nina och Johan.
fredag 7 december 2007
Splittring?
Nu ska jag strax ha arvodesförhandling med Anders, ikväll blir det glögg hos Nansen/Söderhavet, och min kusin Judith kommer också på besök.
Ett år i kårledningen ger karriären en skjuts
torsdag 6 december 2007
Nu finns kongresstalen att läsa på nätet
Läs politiskt tal
När vi i Saco Studentråd har propagerat för att utbyggnaden av högskolan kanske skulle må bra av att bromsas upp lite för att de saknade kvalitetssatsningarna ska hänga med så har vi mött mycket kritik. Vi har kallats för elitister som bara värnar om de bäst bemedlade. Det skulle inte kunna vara mer fel.
Läs mitt avslutningstal
Läs mer
Müde.
I övrigt märker jag väldigt tydligt att jag efter kongressen är riktigt riktigt trött. En sådan där trötthet som inte går över av att sova, utan som behöver ledighet snart. Man laddar så väldigt mycket inför kongressen, och med allt annat också som mässorna och det vanliga uppdragen, och sedan räcker det inte med bara en dags ledighet för att komma ikapp. Som jag berättade för Christoffer igår: på en och en halv person är vi pressekreterare, generalsekreterare, ekonomiansvarig, kommunikationsansvarig och förstås då också studenthandläggare och ordförande. Det är många roller det.
Men! Det ska bli kul att nästa vecka åka till London med Stina, och det ska bli spännande att träffa alla nya och gamla förtroendevalda på överlämningsmötet nästa helg. Håller just nu på att förbereda ett pass om den politiska omvärlden, där allt möjligt från LSU, Europafacket, S-studenter, MUF, Eurocadres och Grön Ungdom ska tas upp.
Ordnar lite inför ett möte i Bryssel i mars. Fem personer har lyckats missa att det planerade datumet visst var över påsken. Av någon anledning tror jag att det är en dålig idé med studiebesök på långfredagen. Efter att ha bollat fram och tillbaka med Brysselkontorets Jonna verkar vi nu har landat i ett nytt datum där det både finns möteslokal och då parlamentarikerna är på plats. Vi ska bland annat träffa Christoffer Fjellner på plats i Bryssel. Kul!
Dessutom har jag äntligen fått en ny operationstid, i januari that is. Finally!
----
För att pigga upp mig så tänker jag egoboosta lite med den text som finns på LR Studs hemsida om kongressen:
Saco Studentråds kongress avslutades med valet av en ny styrelse till Saco Studentråd. Eva Westerberg, studentrådets ordförande under gångna mandatperiod, visades stort förtroende som valberedningens förslag att under kommande mandatperiod sitta på Saco Studentråds högsta position. Kongressen valde enhälligt Eva att sitta kvar som ordförande.
”Är vi nästa generations gubbar?”
Denna intressanta fråga ställdes av Eva under hennes tacktal till kongressen. Trots att kvinnor som skaffar sig högre utbildning blir allt vanligare och på sina håll är fler än männen, t.ex. bland KTH:s nyantagningar där kvinnor historiskt sett varit färre, så råder det inom Europas studerandefackliga rörelse en övertydlig mansdominans och manskultur. Odlar vi inom facket en strikt patriarkal kultur? Detta är ett stort problem för oss om vi ska anpassa våra förbund till yngre generationer, våra nya medlemmar, till dem som ska engageras att föra arbetet framåt och bära det ansvar som av de flesta ändå uppfattas som en tung börda.
- Från LR Studs sida är vi mycket nöjda med valet av Eva Westerberg till Saco Studentråds ordförande. Vi har en stor tilltro till hennes kompetens, erfarenhet och engagemang, säger LR Studs kongressdelegation bestående av Anna Persson, Tomislavka Barisic, Elise Ling, Malin Davelius och Pontus Bäckström.
Tack för de fina orden!
onsdag 5 december 2007
We're not gonna live in silence
Det ledde till en lite oväntad utflykt till Duvbo.
Jag är dock alltid mer uppstyrd när jag är på resande fot. Jag har åkt till fel station i Budapest en gång, men då hittade vi å andra sidan läckra stolar att sitta på.
Inget ont som inte för något gott med sig.
Har träffat min mentor idag. Sedan förra gången hade jag i läxa att göra en tidslinje kring olika val jag gjort i mitt liv. Intressant att reflektera över, att se vad man valt att göra och vad som är anledningen till att man valt det. Intressant att se kedjan av händelser som lett till en viss sak.
En intressant övning som vi gjorde var att kryssa i olika egenskaper man dels själv anser att man har, och dels vad den andra har.
Min självbild-->
Ambitiös
Diplomatisk
Effektiv
Flexibel
Impulsiv
Kompetent
Kvicktänkt
Motiverad
Orädd
Utåtriktad
... och Birgittas bild av mig-->
Alert
Dynamisk
Entusiastisk
Glad
Innovativ
Kreativ
Kunnig
Mjuk
Orädd
Skarp
Nu över jul ska jag fundera lite kring de olika beskrivningarna. Det är bara en sak som vi båda skrev, och det är orädd. Visst att en del av orden synonymer. Men ändå. Viktigt att fundera på sin egen uppfattning om jaget, och hur andra uppfattar en. Lite av en väg till succé att matcha ihop det hela.
tisdag 4 december 2007
Networking without net
Men därför vet jag heller ingenting om vad som hänt i världen idag. Jag kom nyss hem och har inte sett på TV och inte läst någon tidning. Däremot har jag varit på glöggmingel hos LSU, haft möte med Klara och dessutom lite hastigt och lustigt varit värdinna för ett trettiotal glada europeer som hade kulturell afton (det påminner mig lite om när jag en gång i Uppsala inom loppet av en kvart tillsammans med internationella sekreteraren på kåren blev ansvarig för en gigantisk grupp utbytesstudenter som just anmält och som skulle på barrunda. Jag fann mig bra då, och jag fann mig bra nu).
Imorgon ska jag ut till Solna för att träffa Erik Blix för en inspirationsförmiddag. Därefter ska jag luncha med Christoffer som är pol.sak för Beatrice Ask och som även sitter i Stockholms utbildningsnämnd, och sedan träffa min mentor.
måndag 3 december 2007
Grattis, du är antagen!
Tyvärr har dock även MUF fastnat i en tro att det är modernt och nytänkande med avgifter i den högre utbildningen, när det i själva verket bara är unket.
Tjejmaffia?
Styrelsen 2008
Maria Karlsson, Jusek. Maria läser juridik i Uppsala. Christian Månsson, DIK. Christian läser i Borås. Den nya styrelsen börjar sitt uppdrag 1 januari 2008.
Klara, min fantastiska vice ordförande, är redan vald till den sista juni 2008.
Och tack förresten, tack för alla gratulationer per mail och sms och så vidare som rasat in det senaste dygnet. Allt är helt enkelt enormt peppande just nu!
söndag 2 december 2007
Faktiskt den bästa kongressen jag varit med om, med en superbra stämning, roliga diskussioner, kanontrevlig bankett, en spänstig debatt om att minska glappet mellan studier och arbetsmarknad, grymma beslut där man nu tydligt tagit ställning för att arbeta mer fokuserat. Och Anna Ekström hade rätt.
Det är ännu roligare att bli omvald!
På www.saco.se/student kan man hitta bland annat referat från debatten och lite annat smått och gott från kongressen. På tisdag kommer vi att lägga ut det politiska talet jag höll igår med mera. På tisdag för imorgon är det en välbehövlig ledig dag.
Andra om kongressen: Fredrick, Magnus och Anna
Styrelsen höll förresten ett helt underbart tal på middagen igår. Rörande. Dessutom fick jag fantastiska presenter, ett snyggt armband från Baglady och ett presentkort på en ansiktsbehandling på Axelssons. Min styrelse känner mig.
Ett STORT TACK till alla som gjorde Saco Studentråds kongress 2007 till en succé!
Förnyat förtroende och fortsatt fokus
2007 12 02
Resultatet från Saco Studentråds kongress 2007
- Akademikers kompetens måste sluta slösas bort, säger Eva Westerberg, ordförande för Saco Studentråd. Samarbetet mellan högskolor och arbetsmarknad behöver förbättras. Både samhället och studenterna själva förlorar på dagens situation. Genom att bland annat bli bättre på att erbjuda studenter möjlighet till praktik kan högskolorna förkorta studenternas kliv till arbetsmarknaden.
Idag omvaldes även Eva Westerberg, 26, som ordförande för Saco Studentråd. Eva Westerberg har lång erfarenhet från studentverksamhet, både från studentkårer och från den studentfackliga politiken.
- Jag ser fram emot att leda ett spetsigare och mer tydligt Saco Studentråd, säger en glad Eva Westerberg. Vi är en modern facklig organisation med ett tydligt uppdrag att driva framtida akademikers intressen. Vi ska jobba för förnyelse i en mer studentvänlig riktning, både inom partipolitiken och inom facket.
Eva Westerberg, är uppvuxen i Söderhamn och bor idag i Stockholm. Eva är kultur- och kommunikationsvetare och har bland annat studerat vid Uppsala universitet.
Under kongressen valdes även en helt ny styrelse för Saco Studentråd. Andra frågor som kommer prioriteras under 2008 är studenters rättigheter.
fredag 30 november 2007
Fredag innan kongressen
Men faktum är att jag efter en dag på Skogshem & Wijk tillsammans med styrelsen, där vi har gått igenom kongressen punkt för punkt, slipat argument inför förhandlingarna, tittat på lokalerna, skrivit små peppande brev till varandra, druckit glögg och ätit en fantastiskt god middag är trött. Så äntligen en gång då jag faktiskt har tid att njuta av hotellrummet, och dessutom titta på Idol och Fredag hela veckan.
För imorgon kör vi! Kongress!
Det ska bli fantastiskt kul och spännande. Kongresser är oförutsägbara, man vet aldrig var diskussionerna slutar, och vilken som egentligen blir den heta potatisen. I morgon kommer det bland annat bli en del stadgediskussioner, där vissa ombud anser att styrelsen har brutit mot stadgan kring mandatfördelningen. Styrelsen anser att det fanns två tolkningar, och för att sådana situationer inte ska uppstå fler gånger bör vi tillsätta en stadgerevideringsgrupp under 2008 som gör en rejäl översyn. Stadgan har lappats och lagats länge, och det är inte bra. Stadgefrågor är ju sådana som är viktiga men som ofta för mycket fokus från politiken och jag hoppas att vi kommer att kunna enas i diskussionen på ett bra sätt. Påverkanstorgen kring bland annat politiken 2008 kommer vara i morgon, men där är det- tillsammans med valen- beslut först på söndag.
Fick idag ett ovanligt roligt humormail, om husmorstips kontra riktiga kvinnors tips. Bland annat så här:
Husmorstips 5: Linda in sellerin i aluminiumfolie när du lägger den i kylskåpet och den håller sig färsk i flera veckor.
Riktiga kvinnors tips: Selleri? Aldrig hört talas om.
Husmorstips 7: För att bota huvudvärk: Ta en lime, dela den i två delar och massera din panna med dem. Dunkandet försvinner.
Riktiga kvinnors tips: Ta en lime, blanda den med Tequila. Kyl och drick. Du kanske fortfarande har huvudvärk, men vem bryr sig.
Husmorstips 8: Släng inte överblivet vin. Frys ner det till iskuber för kommande grytor och såser.
Riktiga kvinnors tips: Överblivet vin ?????
Under lunchen underhöll jag styrelsen med detta. Sedan insåg jag att jag faktiskt inte visste vad selleri var. Klara förklarade då, på sitt pedagogiska sätt, att det var det som kunde använda till drinkar. "Ahhh! I en Bloody Mary!" utbrast jag.
Nu heter det därför inte "riktiga kvinnors tips".
Det heter "Evas tips"
torsdag 29 november 2007
Förhoppningsvis.. eftersom jag hoppas att jag på söndag blir omvald som ordförande i Saco Studentråd!
Nej,jo visst.
onsdag 28 november 2007
Saco Student Växjö
Dialog i montern:
-Hej, Eva Westerberg, ordförande i Saco Studentråd.
-Ahhhh! Ja, dig har jag läst om i Jusektidningens ledare!
-Jasså??!
- Ja, det stod om din blogg där. Ledarskribenten gillade den.
Och.. ett rätt underbart citat gick att finna, precis som utlovat.
(Det är verkligen ett citat som träffar mig mitt i prick. Jag är sådan.)
SCBs undersökning Studenters levnadsvillkor, som jag i våras var med på ett möte för att ta fram frågor kring, presenterades idag. Har inte, av förklarliga skäl, hunnit läsa så mycket ännu. Det var verkligen helt otroligt vad mycket inom det utbildningspolitiska området som har hänt under de dagar som vi har mässa. Kul men jobbigt att inte känna att man hinner reagera ordentligt.
tisdag 27 november 2007
Kontakter
I min föreläsning för gymnasieungdomar om att hitta jobbet pratar jag just om kontakter, och att det inte behöver vara något som man är född med. Om man inte är en eremit så har man ett socialt nätverk. Det gäller att vårda det. Och vissa personer får med sig från hemmet hur man gör för att använda sig av de visitkort man får, medan andra personer lär sig det under vägen. Det är verkligen inte en omöjlighet för någon. Självklart är det bra om skola och högskola gör så mycket det bara går för att skapa plattformar för möten under vägen. Men det hänger också mycket på dig, på individen, att fånga de chanser du får.
Jag är uppvuxen i en by, utanför en liten stad, vid södra Norrlandskusten. Mina föräldrar har inte gett mig nycklar till en förlovad värld av kontakter och jobb, men de har gett mig ett självförtroende och en pepp som gjort att jag aldrig tvivlat en sekund på min egen förmåga att skapa min framtid. För det är jag dem evigt tacksam!
Tog mig samman och gick och vaccinerade mig på lunchen. Det var hiskeligt dyrt, men om man tänker det i relation till att bli sjuk hela semestern i Indien kanske man kan se det som billigt.
Sedan blev det en spontan lunch med Arne Forstenberg från GlobalFOCUS med intressanta samtal om klimatfrågor och ungdomspolitik. *
Om en timme åker jag till Malmö. Jag tror att jag har koll på läget gällande saker att ha med mig, och att jag har koll på läget inför kongressen. För imorgon är jag borta hela dagen, på torsdag är jag ledig med paus från min ledighet genom ett möte med Aova och sedan på fredag är det dags att fara ut till Skogshem. Så lite tid att roa mig med att många gamla finska vänner nu har hittat till Facebook finns!
* Och jag har själv verkligen skärpt till mig. Jag har varit usel och druckit ur pappersmuggar istället för min fina Eva-mugg. Det är det slut med sedan någon vecka.
Autonomi
Är det ett bevis på att man har blivit vuxen när man inte fick en enda inbjudan till någon Halloweenfest, men att man nästan dränks av en massa roliga glöggmingelinbjudningar, eller av en hög med uppstyrda nyårsfester i stil med herrgårdspartaj? Det är ju aningens mer vuxet med glögg och galej än maskerad.
måndag 26 november 2007
Faghag
Hes?
Pju!
Det blir Sofia Karlsson, egen företagare med fokus på förändringsarbete inom organisationer, med bakgrund inom både SFS och F!
Idag lever cirka 350 000 studenter på undantag!
Ja, allt sånt där.
Har imorse träffat David, min företrädare som ordförande, rett ut en saknad faktura från Island, därefter haft möte med styrelsens Moni och gått igenom kongressen. Lunch på underbara Pontus by the sea, och sedan fortsatt organisering. I morgon kväll åker jag till Malmö inför onsdagens Saco Studentmässa där. På torsdag är jag ledig större delen av dagen, förutom ett möte med Jukka och Antti från Aova i Finland. Och på fredag är det så dags för styrelsen att åka ut till Skogshem & Wijk för en sista dag med gänget inför kongressen.
Det är inte förvånande att trygghets- och försäkringssystemen som växt fram under 1900-talet inte från början var anpassade efter dagens studenter. Däremot är det uppseendeväckande att systemen knappast alls anpassats till dagens situation. Idag lever cirka 350 000 studenter på undantag i de svenska trygghetssystemen. Studenter har svårare att vara sjukskrivna och får i många fall sämre pensioner för att vi väljer att studera. Studiemedlen har fortsatt att halka efter den samhällsekonomiska utvecklingen i övrigt. Allt fler har svårt att klara återbetalningarna av studielånen och hamnar hos kronofogden. Dessutom har vi stora problem med en fribeloppsgräns, som hindrar den som vill arbeta extra att göra det i någon större omfattning. Att också sommarmånaderna, då inget studiemedel betalas ut, räknas in i fribeloppet gör det hela än mer absurt. Fribeloppet behöver höjas eller avskaffas helt, och regleringen angående sommarmånaderna när inga bidrag eller lån beviljas saknar helt logik. Därför måste en uppriktig satsning på högre utbildning innehålla förbättrade ekonomiska och sociala villkor för studenterna.
Hög kvalitet i högskolan kan verka självklart. Det intressanta är förstås hur man definierar kvaliteten. För mig betyder hög kvalitet ökad lärartäthet, ökat antal disputerade lärare, undervisningstimmar, arbetslivsanknytning och uppföljningar av examinerade studenter. Har de fått jobb, och är det ett jobb i linje med deras utbildning? Regeringen har i höstbudgeten tydligt aviserat satsningar på kvalitet i den högre utbildningen, och när det gäller det just uppföljningar av tidigare studenter är utredningen klar och direktiven färdiga. Förra året lämnade nämligen den statliga utredningen Samverkan för ungas etablering på arbetsmarknaden (SOU 2006:102) sitt slutbetänkande till regeringen. I utredningen finns förslag som, om de genomförs, kommer att förenkla för framtida studenter att få jobb de är utbildade för. Här föreslås att högskolor och universitet får ett tydligt uppdrag att förbereda studenterna för arbetslivet och att till exempel karriärplanering för alla studenter ska vara obligatoriskt under hela utbildningen. I utredningen föreslås också att universitet och högskolor ska få i uppdrag att följa upp sina studenter efter examen. Varsågod. Bara att sätta igång alltså!
Jag tror på akademisk utbildning, och jag tror på att Sverige har en möjlighet att på allvar vara en kunskapsnation i världsklass. Sverige ska konkurrera med kunskap och kvalitet. Men sådana allmänna deklarationer måste följas av konkret handling. För den som vill läsa vidare ska valet akademisk utbildning vara självklart - inte straffbart!
Eva Westerberg
Vi samlar Sveriges framtida akademiker
lördag 24 november 2007
.. men om ens namn betyder livgivande så kanske det betyder att det finns hopp?
Jag har kallats både mediefeminist och latteliberal, jag tror efter en dags praktik att jag har stor risk att bli en lattemamma den dagen det blir aktuellt.
(... och när det gäller sådana här uttyck- varför skulle det bli något negativt och ett skällsord av två positiva saker egentligen?)
fredag 23 november 2007
Sikta mot en lösning eller skapa en konflikt. Det är ditt val.
Det som Pelle skriver i artikeln jag länkar till nedan:Det besvarar dock inte knäckfrågan för både oss och er: Om varken kårerna eller Saco-förbunden vill försvara dessa unga akademiker – vem ska då göra det? Att bara lägga armarna i kors, hänvisa till de LO-förbund som redan idag har den överlägset tuffaste situationen på arbetsmarknaden av alla fackliga organisationer, och skölja ner förtreten med ytterligare en milkshake, är det det bästa vi förmår?
... är jätteviktigt.
Det är därför jag fortfarande inte kan greppa exkluderingen av Saco och Saco Studentråd i diskussioner om studenterna på arbetsmarknaden, på det sätt som beskrivs bland annat här . Jag har försökt ha möten med kåren därefter men blivit avpolleterad. Att försöka hitta en lösning och skapa en bra dialog för att på bästa sätt stå upp för studenter som hamnar i kläm mellan olika fackliga organisationer är tydligen inte intressant.
Jag vet inte riktigt, men jag har en känsla av att kåren i Stockholm inte är helt lösningsinriktade.
"En konflikt är en interaktion mellan minst två parter"
Tyvärr har det inte hunnits med ett nytt utseende för Akademix när vår sajt uppdaterats. Dock finns det mycket läsvärt där ändå! Temat är som sagt konflikt, och både den tidigare och den nye ordföranden i CUF finns med, Federley blir intervjuad och beskrivs som "kontroversielle politikern .... ständigt aktuell på den massmediala röda mattan" , Magnus har skrivit en krönika om studentpolitik och högskolors fokus . SFS vice ordförande Pelle har skrivit en väldigt bra och tankeväckande text om utbytesstudenter som utnyttjas på arbetsmarknaden. Själv har jag gjort upp bland annat gubbighet inom facket. Eller för att citera mig själv: konlikter, det vill säga önskemål som känns för betydelsefulla för att släppa och där möjligheterna till dessa är blockerade, finns överallt. När det gäller kvalitet i den högre utbildningen, när det gäller avgifterna i den högre utbildningen, och när det gäller mossiga strukturer inom facket, både i den lokala klubben i Motala och i Europafacket, är jag beredd att ta striden!
Nu ska kvällen ägnas åt att reda ut för Carl att jag inte är hans storasyster utan moster, och titta på Idol.
Ögonblicksbild Saco studentmässa
torsdag 22 november 2007
Studiesociala utredningen och sandlådebeteende
För det har varit en intensiv dag på mässan. Men jag och Mikaela är ju inte de som låter oss hindras av sådana detaljer, sjukt intensiva dagar, så med mycket springande och spontana arbetsplatser lyckades vi se både åtminstone delar av konferensen som det var i mitt läge, eftersom jag skulle rusa iväg och söka-jobb-coacha ett hundratal elever. Men det var som ljuv musik mycket av det hela. För jag tänker verkligen börja med att vara positiv. Att höra att man äntligen tänker ta ett stort grepp kring trygghetssystemen, att det kanske äntligen kan bli en förbättring för studenter med barn, enklare för studenter att komma tillbaka efter sjukdom, en ordentlig översyn av fribeloppet, examenspremien, en genomgång av CSN och bankerna och så vidare. Det är världens skräll!
Men det är inte helt ok att man utelämnat omställningsförsäkringsmöjligheter för studenter, motsvarande a-kassan men anpassat för studenternas trygghetssystem. Ska man göra en översyn och ett helhetsgrepp så ska man också det.
Var på kvällen och åt middag med Stina, Carin och Tess (på ett något billigare och sunkigare ställe än Le Rouge som jag var på igår vilket är ett ställe jag blev fullständigt förälskad i. Årets tips på ställe att ha dejt på: Le Rouge! Men boka långt i förväg. Nog för att vi var ett sällskap på 13 personer igår, men 3 veckor i förväg för en onsdag tycker jag är rätt saftigt långt i förväg. ). Nå. Kvällens ställe var ett ställe där sevitriserna inte helt och hållet lyckades ha uppsikt över lokalen, men de försökte på bästa sätt och var allmänt söta. För att skynda på det hela så fick vi dock några gånger själva gå för att hämta en meny eller så. Men visst, så kan det vara. Vad som däremot inte är ok är att den person som skulle föreställa bartender då kom med opassande ljud och uttalanden så att servitrisen fick springa i kapp mig och be om ursäkt (knappast hennes fel) och säga "bry det inte om honom, han gillar dig" Men herregud, vad är det för nivå på folk nuförtiden? Ungefär som i sandlådan?
Imorgon är det mer mässa, och tre nya föreläsningar. Sedan kommer en kille som leker i sandlådan men aldrig skulle bete sig så ociviliserat, för det ligger då inte för min älskade systerson. Carl och syster kommer hit imorgon kväll och ska tillbringa helgen tillsammans med mig. Carl har laddat i veckor över att han äntligen ska få åka till Stockholm. Han har höga förväntningar kring vad häftigt Stockholm ska vara. Det kan i och för sig också bero på att han efter att ha sett mig landa i ett flygplan på Visby flygplats tror att jag har ett eget flygplan, och att det står parkerat i Stockholm när jag inte använder det.
Det har jag inte. Än.
Sänkning av akademikernas a-kassa
Inte bara en lyckad mässa, och en studiesocial utredning... vi har också gått ut med en sänkning av a-kasseavgiften hos AEA. 170,- i månaden är den nya avgiften.
Välkommen utredning – med mycket att leva upp till
-Välfärdssystemen ska självklart omfatta också studenterna, säger Eva Westerberg.
Idag presenterar högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg en studiesocial utredning som ska titta närmare på bristerna i socialförsäkringssystemen för studenter.
- Saco Studentråd har under många år visat på hålen i den sociala tryggheten för studenter, säger Eva Westerberg, ordförande i Saco Studentråd. Vi förväntar oss nu en gedigen utredning som verkligen går till botten med problemen.
Dagens socialförsäkringar är till för arbetstagare, inte för personer som studerar. Studenter har bland annat svårare att vara sjukskrivna och har problem att kombinera studier med föräldraskap.
- Som student idag får du verkligen se till att inte bli sjuk, bland annat eftersom studenter bara kan vara heltidssjukskrivna. Det borde vara självklart efter utredningen att också studenter kan vara deltidssjukskrivna. Studenter har också rätt att rehabiliteras, fortsätter Eva Westerberg.
- En tryggare situation gör att studenter kan fokusera på studierna och fortare komma ut i arbetslivet. Som facklig studentorganisation är Saco Studentråd experter på hålen i det sociala skyddsnätet. Vi förutsätter därför att vi under utredningens gång kommer att ha en nära kontakt med utredningen, avslutar Eva Westerberg.
Har nu kört 3 föreläsningar, alla välbesökta och med lite roliga frågor. Det är kul med mässa, och intressant att läsa Framtidsutskikterna som bland annat har debatterats på TV4, skrivitis om i Metro med mera idag.
onsdag 21 november 2007
Ikväll ska jag tillsammans med några från kommunikationsavdelningen träffa Söderhavet för ett litet firande av den nya webbplatsen. Det ska bli kul, de är grymt duktiga och trevliga på Söderhavet. Man ska ju faktiskt ha ett litet lanseringspartaj, det hör till.
Glappet mellan forskning och näringsliv
Tillbringade morgonen i kö hos den indiska ambassaden för att skaffa visum. Att skaffa visum känns som något extremt omodernt och jag muttrade över att behöva fylla i rader som "Fathers namn/husbands namn" . Vad sjutton ska det spela för roll? Jag ska vara på semester i två veckor och behöver ange min pappas/makes namn för det?!
Ska de ringa och fråga om jag fått lov eller?
tisdag 20 november 2007
Links missing
Saco och Saco Studentråds nya webbplats
Äntligen har både http://www.saco.se/ och www.saco.se/student fått nya utseenden, precis som jag skrev om igår. Inte bara utseenden förresten, de allra flesta texter är omarbetade på ett jävligt bra sätt. Världens bästa kommunikatör/studenthandläggare har gjort ettt sjujäkla jobb!
Eftersom jag är en person som kan känna rena lustkänslor över språk och ord är jag till exempel omåttligt nöjd o lycklig över den nya texten Om Saco Studentråd:
Saco Studentråd är Sveriges största frivilliga studentorganisation. Vi samlar framtida akademiker inom de flesta utbildningsområden. Tillsammans är vi omkring 100 000 medlemmar. Saco Studentråd vill påverka utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken för att förbättra för studenters och nyexaminerades situation. Självklart är vi partipolitiskt obundna och drivs för studenter, av studenter.
23 av 24 av Sacos fackförbund har studentmedlemmar, och dessa utgör Saco Studentråd. Våra medlemmar finns inom nästan alla utbildningar på alla högskoleorter över hela landet. Medlemmarna är allt från helt nya i högskolan till studerande på forskarutbildningen.
Våra åsikter är efterfrågade, och vår uppgift är att aktivt bidra till att utveckla Sverige till en ledande kunskapsnation. Vi verkar för en högre utbildning och en arbetsmarknad där individen själv kan hävda sina intressen och göra sina val för att därmed kunna utvecklas och forma sin tillvaro.
Vår ordförande är adjungerad i Sacos styrelse, vilket gör att vi har en unik inblick och position i Sveriges akademikers centralorganisation. Vi är engagerade studenter som arbetar för en modern facklig rörelse där individen står i centrum, och med ett fokus på framtiden. Vi jobbar för att unga människor och studenter ska finnas med på beslutsfattande nivåer och processer, både nationellt och internationellt.
Äntligen en text som faktiskt fångar essensen och andan i organisationen!
Annat som är bra med webbplatsen är att Saco och Saco Studentråd nu är integrerade, och att utseendena skarpt påminner om varandra. Det är enklare att surfa emellan olika sidor och Saco Studentråd har fått en tydlig plats på http://www.saco.se/ (genom att klicka uppe i högra hörnet på Studentråd)
Har precis varit och ätit en fenomenal lunch på Pontus by the sea. Ikväll är det först överlämningsmötesplanering med Klara och Mikaela, sedan en drink med Annie. Mycket att se fram emot!
måndag 19 november 2007
Det där med söndagsångest
Äntligen, säger jag. En ny fräsch webplats med mycket mer möjligheter, med enklare navigation och dessutom en sida som mer signalerar oss. Den nuvarande, väldigt stela i sin design, är- om jag får säga det själv med enormt objektiv blick- inte riktigt Saco Studentråd.
Träffade Magnus som är vice ordförande i Civilekonomernas studerandeutskott i morse, och förutom diskussioner kring styrelsearbete i Saco Studentråd bjöds det på en inblick i organisationen Civilekonomerna. Därefter lunch med Hanna som jobbar på Jusek och en uppdatering därifrån. Däremellan har jag suttit med förberedelser inför Saco Studentmässeföreläsningarna, och kongressförberedelser.
Egentligen har jag planerat att gå och vaccinera mig mot sådana saker som man måste vaccinera sig för inför resor till Indien i eftermiddag, men jag tror att 1- det kommer ta några timmar extra innan jag med någorlunda gott samvete kan gå härifrån idag och 2- då kommer sängen att locka mer.
Diskuterade idag det mest effektiva botemedlet mot söndagsångest: att aldrig vara ledig på helgerna. Om man bara jobbar hela tiden så blir det liksom inte de där skarvarna mellan helg och vardag heller. Praktiskt. Fast igår var jag ju faktiskt ledig, och kunde ägna mig åt att äta pizza med vänner, promenera till Fridhemsplan, ta foton i fotoautomat, göra menlösa test på Facebook, se på Van Veeteren och Pirates of the caribbean 3 med mera. Precis vad som behövdes.
söndag 18 november 2007
Efter middag med Klara blev det en spontan fest hemma hos mig med några tjejkompisar (och en tillhörande pojkvän), riktigt riktigt skoj. Kvällen avrundades med dans på Fasching.
Idag: den första lediga dagen på flera veckor!
lördag 17 november 2007
fredag 16 november 2007
Resumé av LSU Forum
Ett bra häfte med schyssta sammanfattningar över alla seminarier som man inte hann besöka själv.
Nästa vecka är det Saco Studentmässa i Stockholm. Jag ska, totalt med Malmömässan, hålla tolv föreläsningar på två olika teman: hur man får jobbet, och hur det är att plugga på högskola. Det var länge sedan jag pratade om något sånt ... handfast tror jag är ordet jag söker. Oftast är det politiska mål och strategier som jag debatterar och föreläser om. Det ska bli riktigt kul att vara så konkret och t ex tipsa om hur man smartast hittar en bostad under studietiden.
torsdag 15 november 2007
Jag vill inte bli yngre.
Vad jag fortfarande får rysningar av är hur fruktansvärt jobbigt det var med allt skitsnack och alla rykten. Under högstadiet spreds det verkligen helt galna rykten om folk, mig själv inkluderad. I en liten stad vet "alla" "allt" över en natt. Min första pojkvän var en jävla idiot rent ut sagt, och min dagbok från -97 fylldes med skrivelser om vad jag drömde om att göra i mitt liv. Det första steget för att uppnå dem? Flytta därifrån. Det gjorde jag ett år senare. Jag har alltid varit rätt driftig av mig.
Rykten är dock något som sprids i alla åldrar och kontexter, och idag fick jag höra ett om att jag skulle ha någon slags affär. Men som "affären" sa när jag berättade det hela: det betyder bara att vi är så pass intressanta personer att man snackar om oss.
Ja kanske.
Fast jag får också lite den där fadda smaken i munnen från hur det var när jag gick på högstadiet då det faktiskt inte var så jäkla kul.
Lighten up
Imorgon ska jag hälsa på studenterna i Sveriges Ingenjörer och prata politik. Ludvig, som är en av ordförandena för dem, ringde idag och kompenserade gott och väl den sena påringningen med att hylla mitt inspirerande sätt att prata med folk. Jag skulle egentligen gå en utbildning i det nya publiceringsverktyget imorgon men den blev inställd i går. Därför fanns det ledig tid i kalendern. Det ska bli jättekul att träffa de drygt fyrtio personerna imorgon!
Jag är så satans trött på mörkret förresten. I tisdags var jag så trött när jag åkte hem att jag klev av vid fel station. Stirrade på OLOF PALMES GATA-skylten och förstod ingenting. Blev också så där har-ingen-koppling-mellan-hjärnan-och-resten-av-kroppen-trött under slutet av dagen idag, när jag hade möte med tre av styrelseledamöterna. Men efter lite mat, lite chips, lite roliga samtal och lite tv så känns det bättre.
TCO och den fackliga förändringen
En annan sak som bland annat TCO har fått liv i är debatten kring avgifter i den högre utbildningen. TCO är ju för att avgiftsbelägga utbildning för studenter utanför EES-området. Mycket frågor blir det kring det också, både från media och från medlemmar. Med ett fokus på de unga akademikerna, de som befinner sig i högskolan och de som är nya på arbetsmarknaden, lanserade TCO som sagt kampanjen Facket förändras under förra veckan. Samma dag släppte man också en rapport om att exportera utbildning. Det första som TCO lanserar i sitt förändringsarbete om facket är alltså en idé som förkastas av de stora studentorganisationerna. Vi, som representerar de unga akademikerna är emot ett införande av avgifter för högskolestudier i Sverige. Vi anser att vi med ett införande av avgifter riskerar att urholka den högre utbildningen i satsningar på internationalisering och mångfald i den högre utbildningen.
En ökat internationellt samarbete är en förutsättning för att lösa globala problem, såsom att svenska företag behöver arbetskraft från andra länder och att högskolan behöver fler internationella studenter. Ändå vill TCO tvinga utomeuropeiska studenter i Sverige att betala hela sin utbildning själva.
Principen om utbildningens samhällsnytta har format dagens utbildningssystem. Alla ska ha samma möjligheter, oavsett ekonomisk bakgrund, att konkurrera om en studieplats. Samhället tjänar på att människor utbildar sig och därför bekostas utbildningen av staten. Studenten tar sin del av ansvaret genom att finansiera studietiden med lån.
Om utbildningsavgifter gör entré i högskolan innebär det ett steg mot en helt annan syn på utbildning, som vi idag kan se i exempelvis USA. Högre utbildning är främst en investering för individen, inte för samhället. Därför får man själv bekosta studierna.
Det känns ju verkligen som ett fräscht förändringsarbete. Verkligen.
onsdag 14 november 2007
Saco Studentråd håller kongress 1-2 december
- En viktig fråga för oss studenter är att övergången mellan högskola och arbetsliv ska bli lättare. Mönstret är tydligt; unga männskor utan arbetslivserfarenhet har svårt att hitta relevanta jobb. Därför är det viktigt att högskolan och näringsliv samverkar bättre. Vi ser därför fram emot fräscha förslag i debatten, säger Eva Westerberg, ordförande i Saco Studentråd.
Saco Studentråds kongress inleds kl. 11 lördagen 1 dec med tal av Sacos ordförande Anna Ekström, och avslutas på söndag, 2 december. Lördagen ägnas åt diskussioner om Saco Studentråds politik. Styrelsens förslag till fokusfråga för Saco Studentråd 2008 är att fortsätta arbetet med att korta klivet från studier till arbetsmarknad.
Under söndagen äger val av styrelsen rum. Valberedningen föreslår omval av kulturvetaren Eva Westerberg som kommer från medlemsförbundet DIK.
Alla intresserade är välkomna till kongressen som hålls på Skogshem&Wijk på Lidingö.
För mer information http://www.student.saco.se/om/kongress_2007.asp
Könsneutrala äktenskap
Nu är det ju så att väldigt få människor går in för en skilsmässa, det är ju inte direkt ett livsmål för majoriteten. Däremot är jag fast övertygad om att en skilsmässa är bättre för barnen än ett olyckligt äktenskap. Ett äktenskap behöver inte heller betyda barn. Det var väl ganska länge sedan det svenska samhället hade som norm att barnalstrande var något som enbart skedde inom äktenskapet, och dessutom kan man vara gift ett helt liv utan barn. Det är liksom två helt olika diskussioner.
Män mår ofta bättre i ett äktenskap än kvinnor, har undersökningar visat. Däremot mår kvinnor ofta bättre efter än skilsmässa än vad männen gör. Om man nu ska blanda in irrelevanta saker i debatten kring könsneutrala äktenskap.
Jag köper dock att gifta par tjänar mer pengar och är mer involverade i det civila samhället . Heteronormer brukar ju ofta belönas.
Nä. Det är en självklarhet att äktenskapsbalken ska gälla alla oavsett kön. Religiösa samfund får gärna anordna ceremonier. Men slopa juridiken, ur den aspekten ska inte religiösa samfund agera äktenskapsförrättare.
Sveriges akademiker söker kommunikatör
tisdag 13 november 2007
Samtal
Men det var inte alls så. Min första tanke kring ärendet var att det borde vara på ett visst sätt kring arbetskraftsinvandringen. När jag lyssnade på diskussionerna ändrade jag ståndpunkt och höll med styrelsen men blev då väldigt bekymrad över hur hela systemet fungerade. Vilket ju inte var något att ändra där och då. Men när människosmuggling kommer upp på tapeten är det inte utan att man lägger pannan i ärligt bekymrade veck.
Innan styrelsemötet jobbade jag mig igenom det blötsnöande Stockholm och åt lunch med Björn från Svenskt näringsliv, och hade intressanta diskussioner kring både arbetsrätt och avgifter i högskolan. Det är alltid schysst med samtal där man på allvar lyssnar på varandra även när man tycker olika. Det är verkligen ovanligare än man kan tro.
En lyssnande skara var dock de ledamöter och tjänstemän från EU-nämnden som besökte Saco på kvällen. Som den enda av de föredragande höll jag 5 minutersgränsen som vi fått. Sånt sätter jag en ära i. Jag pratade om glappet mellan studier och arbetsmarknad och arbetet med det på den europeiska nivån genom StartPro-projektet. Efter de olika dragningarna om allt från Laval, flexicurity och strukturfonder åt vi middag i Saco-våningen. Hade bland annat spännande samtal med Sven Gunnar från KD om företagarklimatet i Söderhamn. Kommer jag igång ordentligt börjar jag prata någon slags oväntad hälsingedialekt som jag inte trodde att jag hade. Att jag även tycker att fiol (som det spelades igår under konserten) är ett oväntat sexigt instrument visar på att det finns en hälsingestinta i mig. Trots att jag bor supercentralt i Stockholm. Ränderna går aldrig ur. Du kan ta flickan från Hälsingland men inte Hälsingland från flickan. Och så vidare.
måndag 12 november 2007
Lars Winnerbäck
Har ikväll varit i Uppsala och en magisk konsert med Lars Winnerbäck. Konserten avslutades med den fantastiska Kom änglar. Johan Persson (längst till vänster på bilden ovan) skulle förmodligen kunna göra ett helt band själv, med dragspel, gitarr, piano, munspel och sång. Jag har nog för övrigt missat dragspelets storhet. Har man sett Johan Persson spela dragspel förstår man.
Jag blev fullständigt betagen i Lars Winnerbäck i gymnasiet, och Kom änglar var den stora favoriten (tillsammans med Pacemaker som har den alldeles lysande inledning jag tror att jag är mera kär i kärleken i sig än i dig, förlåt). Men Kom änglar.. texten slår en, rakt i magen:
den vackraste stunden i livet var den när du kom och allt var förbjudet.'
och allt som vi gjorde den stunden vill jag göra om, för det ekar i huvudet.
och det blod som jag trodde var stilla, det fick du att rinna
och den uppgivna röst som jag nyttjade så illa, fick du att försvinna.
och jag somnade den natten i tron på att allt var en del i en kärlekshistoria.
men det visade sig dagen därpå att jag hade gjort fel när jag gav dig en gloria.
och den stund som jag kände som nära, var blott alvedon
och de himmelska ben som jag ville förtära, de gick därifrån.
så kom änglar! kom älvor! det börjar bli kallt. graderna sjunker så fort överallt och det hjärta, som skulle bli ditt på nåt vis, fryser nu sakta till is.
natten som kom sov du vaken och drömde om allt som vi kunnat göra.
om någon som vill ge dig värme när allting känns kallt, och om nån att beröra.
och jag kunde ha gett vad som helst för att höra den tanken, men själv låg jag tyst i min säng och så frälst av den farliga branten. jag liksom föll över kanten.
så kom änglar! kom älvor! det börjar bli kallt. graderna sjunker så fort överallt och det hjärta, som skulle bli ditt på nåt vis, fryser nu sakta till is.
den jävligaste stunden i livet var den när du gick och allt var förlorat.
där satt jag med mina grönbruna ögon och såg med blåögd blick
allt jag hade förstorat. så kom änglar och ta mig till henne och ge mig en chans, för jag tror att snart brinner ett hjärta för henne nån annanstans.
så kom änglar! kom älvor! det börjar bli kallt. graderna sjunker så fort överallt och det hjärta, som skulle bli ditt på nåt vis, fryser nu sakta till is.
---
Akademix nästa nummer kommer att ha tema Konflikt! Deadline den 15 november. Jag har låst mig lite i kreativiten kring just temat, om någon har ett schysst uppslag om vad min krönika ska handla om så mottar jag dem mer än gärna. Kreativiten kring andra texter har dock flödat idag, åhhhh.... en riktigt bra tes som jag verkligen tror blir bra om den håller hela vägen. Ni kommer få se!
Dessutom är jag snart en levande synonymordbok. Efter att hjälpt Mikaela i två dagar med texter till vår nya webbplats som lanseras inom kort känner jag att jag snart behärskar alla de sätt man kan beskriva utbildningspolitiken, beskriva Saco Studentråd och hur man kan variera sitt språk när man skriver om glappet mellan studier och arbetsmarknad. Det är bara att fråga mig om man vill ha uppslag. I know them all.
söndag 11 november 2007
Veckoplanering och fars dag
På eftermiddagen höll jag i en föreläsning hos lokala representanter som gick en fortsättningsutbildning hos LR Stud. Jag blev medbjuden på middag på La Cucaracha vilket jag följde med på (ledsen Linus att jag inte kom på er fest!).
Efter att ha avslutat kvällen på Tranan gick jag hem och hamnade på vägen i en situation som gjorde att jag fick ringa till SOS och be dem skicka en polisbil för att kolla upp en person. Man känner sig lätt skärrad och inte minst liten när något sånt händer.
Jag tycker inte om att känna så.
lördag 10 november 2007
fredag 9 november 2007
Möteshandlingar Saco Studentråds kongress
Avgiftsfrågan
Ur Saco Studentråds visionsprogram
Om vi tänker oss att utbildning idag är en torr kaka, och att (ganska få) utländska studenter väljer den för att den är gratis jämfört med andra saftiga bakverk, så är det ett väldigt knepigt resonemang när man säger att genom att sätta en prislapp på den torra kakan så kommer det bli fler studenter från andra länder som är intresserade av den. Hade det varit att man också bytte till en glassig tårta med ett pris hade jag förstått resonemanget mer.
Nu är det som man har tagit bort hela boken mellan inledning och slutord, om jag ska fortsätta på det metaforiska spåret.