tisdag 16 februari 2010

Veckans bloggdebatt

Det känns att det är valår nu, eller hur?
På både gott och ont, med både fuskande socialdemokrater, moderater och nu piratpartister, finns det förstås en stor risk att människor som inte rör sig inom de centrala politiska delarna av samhället helt tappar tron.

Mary X Jensen
skriver så här:
Hur som helst känns det bra att moderaterna lämnar över utredningen till en utomstående aktör och att det på så vis blir en mer öppen procedur. Det är nödvändigt. Alla vi som är politiskt aktiva känner sorg för den här ryktesfloran och det oavsett vilket parti vi tillhör. Det handlar om demokratin och den måste vi vara varsamma med. Även socialdemokratiska bloggare anser att det ska hanteras med varsam hand. Bland annat skriver Johan Westerholm lite eftertänksamt och uttrycker ett hopp om återhållsamhet i diskussionerna. Det gör också Peter L Andersson som inte heller han tycker att enskilda "puckons" övertramp ska drabba alla. Han menar också att det är viktigt med öppenhet. Känner jag mina moderater så bli det så också, alla är väldigt tydliga med det. Vi kommer att få veta. Om det är fusk, brott mot regler, aningslöshet eller vad. Vi vet egentligen inte ännu. Det är faktiskt demokratin som blir den stora förloraren som Kent menar i sitt inlägg. Martin Moberg är inne på samma tankar som jag. Politiken är vad valet ska handla om.

Och därför är det politiken vi ska fokusera på nu. Kent Persson har nämligen dragit i gång ett riktigt bra initiativ, inspirerad av Mymlans olika bloggteman startar han nu "Veckans bloggdebatt". Den här veckan handlar det om vilken fråga som avgör valet.

När Nyhetsmorgons tittare fick rösta kring vilka politiska frågor de helst ville se debatteras i TV ser listan ut så här:

1. Jobben

2. Socialförsäkringen

3. Skatterna

Inga större skrällar direkt, och jag tror att det här också är listan över vilka frågor som kommer vara de avgörande. Det finns hur många andra frågor som helst som är viktiga, men till syvende och sist så hamnar vi ofta här. Dock skulle jag säga att ordningen är fel. Om socialförsäkringen är viktig behöver vi jobb. Om jobb är viktiga behövs det fler, därför behövs det sänkt skatt på arbete så att mer jobb skapas, framförallt i tjänstesektorn. Skatterna är alltså den viktigaste frågan.

Men! Det finns också alldeles för ofta en tendens till att skattefrågor blir tekniska och att de kunniga på området inte lyckas kommunicera budskapet. Därför toppar inte skattefrågan hos tittarna på Nyhetsmorgon. Nu menar jag inte att lösningen är att plocka fram, som Johan Ingerö skriver om, ung kvinna* som utgår från subjektiva känslor snarare än objektiva fakta. Med denna specifika sorts debattörer har faktaunderlag kommit att ses som något tråkigt och omodernt, samtidigt som det blivit allt viktigare att bära sitt känsloliv på silverbricka i alla offentliga sammanhang.

Men nog borde någon kunna vara lite mer effektiv i att förklara till exempel jobbskatteavdraget smart?

*(För övrigt finns det också en rad unga män som känner sig kallade i att bära sitt känsloliv på silverbricka i alla offentliga sammanhang. )


UPPDATERAD

Här ges ett bra och tydligt exempel på jobbskatteavdraget, där man visar att det motsvarar en 3 % löneökning per år. Annie Johansson skriver om det, likväl som Magnus Andersson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar