Jag hade en till text på Akademix som förstås inte ska undanhållas er.
Inte sedan vi röstade om medlemskap i den europeiska unionen har väl tidningarna skrivit så mycket om EU som i år i samband med att unionen blir femtio år. Fjorton organisationer, varav SACO var en, gjorde en gemensam satsning på Europadagen den 9 maj för att ge nytt liv åt den svenska EU-debatten. Vi tycker alla att det är dags att gå vidare med sakfrågor och visioner, och lämna den slitna diskussionen om huruvida det var rätt eller fel att gå med i EU bakom oss för gott.
Dagen började med en tillbakablick på de senaste femtio åren av europeiskt samarbete. En film visades, med män som stod på rad, män som skakade hand, män som såg glada ut. Allt till tonerna av Italiens bidrag till Eurovision Song Contest 1992, Insieme. Eftersom jag inte bara är europavän utan även schlagerfantast rördes jag av det högtidliga i det hela.
Femtio år av europeiskt samarbete, en europeisk union som växer – det ökar behovet av en ömsesidig dialog om hur vi ska använda oss av EU på bästa sätt. I Sverige har vi som sagt under lång tid fastnat i en ja- eller nej-diskussion istället för att på allvar ta debatten om vilket EU vi vill ha. Och det är kanske inte så konstigt då den information som ofta kommer ut om EU handlar om jordgubbars storlek och gurkors form. EU och Bryssel har fått ett löjes skimmer över sig. Europadagen på Nalen gav sig således i kast med att försöka föra diskussionen framåt. EU-minister Cecilia Malmström och EU-kommissionär Margot Wallström talade på temat Europa om 50 år, färdriktningen och visionen, LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin diskuterade EU som motor för tillväxt och sysselsättning med Svenskt Näringslivs Signhild Arnegård-Hansen, och undersökningar om svenskarnas åsikter om EU och Europa presenterades. Dessutom delade Europarörelsen ut sitt pris för Årets europé, som i år gick till Anita Gradin. Själv deltog jag i den så kallade ungdomspanelen (det betydde att alla var under 40 år. Det här med ungdom är något mycket relativt) om hur vi bygger ett bättre Europa tillsammans med Hillevi Larsson, riksdagsledamot (s), Christoffer Fjellner, europaparlamentariker (m), Gabriel Sundqvist, grundare Pronto Communication, Samuel Engblom, jurist TCO samt Teodor Aastrup, vd Attana.
Under dagen var förstås miljö- och klimatfrågorna på agendan. För att vi på allvar ska kunna förändra och påverka miljön krävs det att både konsumenter och producenter har kunskap i frågan och arbetar för en bättre värld. Hur gör vi då? Om kunskap är nyckelordet kan en gemensam satsning på en kunskapsregion i Europa, där vi satsar på utbildning av hög kvalitet, med bättre rörlighet, jämförbarhet och anställningsbarhet vara en viktig del i lösningen. Den pågående Bolognaprocessen, som är ett samarbete mellan ett antal europeiska länder, är ett sådant exempel som jag tycker är riktigt häftigt. Det har blivit ett tekniskt fokus här i Sverige, där vi framförallt pratar poäng, betyg och år hit och dit samtidigt om vi tappat bort själva essensen i processen. EU har också arbetat aktivt med att erkänna yrkesexamina i olika länder, allt för att förenkla och öka rörligheten. Goda exempel på europeisk integration.
Vad har då fungerat mindre bra? Jag skulle vilja säga att vi har varit dåliga på att lösa ungdomsarbetslösheten inom EU. Ungdomar har i de flesta länder problem med att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom arbetar EU naturligtvis med så mycket mer än att reglera utseendet på grönsaker, men någonstans fastnar informationen. Informationshanteringen måste därför bli mycket bättre! I en av de undersökningar som presenterades under dagen såg man att det svenska folket är mindre negativa till EU idag, och minst negativ är medelålders manliga TCO/SACO-medlemmar i storstäderna. Christoffer Fjellner tog upp hur Ryanair och andra billiga flygbolag är bland det bästa med den europeiska integrationen. Vill man hitta på något kan man för en billig penning sticka till London över helgen - vardag för många unga människor i dag. Men för LO-medlemmen på glesbygden ser verkligheten inte alltid ut så. EU måste bli bättre på att utgöra en angelägenhet för ALLA.
Över 200 personer deltog i firandet av Europadagen på Nalen, och diskussionerna sändes på SVT24 vilket förstås ledde till att många fler kunde ta del av de tänkvärda samtalen. Ett första steg för att öka intresset så att fler än de idag inbitna EU-nördarna kan känna att EU och Europas framtid berör just dem. Europas framtid är vår framtid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar