fredag 6 maj 2011

UPPDATERAD: Lyft blicken från hemmet

Så här mörk är ändå inte min bild av gårdagens workshop. Även om det nu blir mycket prat om härskartekniker etc, så var det verkligen en väldigt givande kväll.
Gårdagens workshop inleddes med riktigt bra betraktelser från olika perspektiv, som Anna Ekström, Alice Teodorescu, Jenny Sonesson och Agnes Arpi delade med sig av. Sedan blev diskussionen verkligen både hög och låg. Maria Eriksson och Alice skriver båda om vad som hände.

Ju mer jag tänkte på det här i går desto mer cirkulerade funderingarna kring hur sjutton det är tänkt att man ska hinna göra precis det man vill, oavsett om det är att bli hemmafru eller rädda världen, om så mycket tid ägnas åt tjafs. Sonesson visade till exempel bilder och initierade diskussionen om hedersvåld och fattigdom runt om i världen, och diskussionen som följde handlade om hur länge min eller din man kan få föräldraledigt. Lyft blicken för tusan! En av männen som deltog sa efteråt att det är konstigt att se hur mycket tid kvinnor lägger på att bråka med varandra. Pinsamt.

Eller som Alice skriver: Man måste vara galen för att resa sig upp i ett rum där merparten på förhand avskyr en och säga så provocerande saker som att kvinnor måste ha rätt att få välja själva. Så långt har jämställdheten gått i Sverige i dag. 

Men formatet var onekligen intressant, och diskussionen visade hur mycket det finns att göra.  Men nästa gång jag arrangerar workshop kanske vi får börja med Elaine Bergqvist som kan snacka lite härskartekniker, så att den delen är avklarad och ingen behöver "lilla gumma" någon annan.

UPPDATERAD: Feministbiblioteket refererar från workshopen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar