onsdag 23 november 2011

I pappas natur

En annan uppgift till SNB:s skribentskola var att skriva en ledartext som man antingen byggde upp som en saga, eller använde sig av en fabel för att få genom sin poäng. Sagt och gjort.

I PAPPAS NATUR

Enligt en undersökning presenterad i tidningen Metro (26 oktober 2011) har en överväldigande majoritet av svenskarna åsikter kring amning. Det ska göras, det menar 85 procent, men helst inte offentligt.  Och mest konservativa är de yngre. Av 18-22-åringarna menar tre av fyra att det finns olämpliga ställen att amma – och dit räknas restauranger, barer och kollektivtrafiken. Det vill säga stora delar av offentligheten. Det ses uppenbarligen som naturligt att amma, men inte tillräckligt naturligt för att göra det bland folk. Ordförande i Amningshjälpen menar, med all rätt, att det är en olycklig utveckling som gör att många mammor känner att de måste välja mellan att delta i samhällslivet eller amma. Att sedan undersökningen är gjord av Philips – som gör bröstpumpar – som har ett stort intresse i att kvinnor inte ammar hur som helst är en annan sak. För hur än mammor gör kommer omgivningen att döma dem.

Det leder vidare till diskussionen om föräldraförsäkringen. Hur vi än vrider och vänder på det är väldigt många i Sverige beroende av de offentliga systemen kring föräldraskap. Och minst lika många har åsikter kring hur människor delar upp föräldraledigheten.  I början av 2009 föreslog en rad ledande moderater att föräldraförsäkringen skulle kvoteras. Svenska Dagbladet samlade in ett antal läsarkommentarer och slog där fast att även om majoriteten av läsarna var kritiska till förslaget så fanns det också en del som hyllade kvoteringsförslaget. ”Främst verkar det handla om personer som själva upplevt föräldraledigheten som något väldigt positivt”.  Behövs det verkligen lagstiftning till det? Var är de starka rösterna för att familjerna ska få hålla makten över föräldraledigheten, för att även pappor kan välja att ta det största ansvaret för barnet?

Föräldrapenningen är i dag automatiskt delad i två halvor. Det är alltså ett aktivt val från den ena föräldern att överlåta sina dagar till den andra föräldern. Det gör det svårt att skylla på att den andra föräldern inte låter dem vara en del av sina barns liv.

Länge har det, mer eller mindre seriöst, hävdats att det ligger mer i kvinnors natur att ta hand om barn, vilket indirekt betytt att män inte är skapade att ta hand om barn. Kanske har det att göra med amningen, kanske nästa utspel från Philips handlar om just att stärka männen i sin papparoll med en bröstpump i högsta hugg. Hursomhelst.  Som med det mesta annat finns det nu forskning som bevisar motsatsen kring männens sanna natur. Enligt en amerikansk studie minskar nämligen mäns hormonnivå dramatiskt när de aktivt tog hand om sina barn.

Så här kommer ett tips till de pappor som också vill vara hemma med sina barn, men som just nu lever i tron att det måste till en tvingande lagstiftning för att deras kvinnor ska släppa in dem i den så kallande lilla världen.  Eller som har en arbetsgivare som inte förstår varför de ska stanna hemma med barnen. Säg: "Jag rår inte för det. Att ta hand om barn ligger i min natur!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar