torsdag 28 juni 2012

Snart bär det av

Som sagt - snart dags för Almedalen. Hela Timbros program hittar ni här. 

Som tur är följer även det här busfröet med, tillsammans med pappa Eiran. Annars hade det varit fasligt tomt.

söndag 24 juni 2012

Midsommar

Vi roadtrippade från Stockholm. Och jag har ny frisyr!
I sommarblåsan.
Midsommarfest i Västerlid/Svenljunga
Vi hade tur med vädret
Elisabeth och Benjamin, 3 år.
Regnsäker.
Åka hem.





Vi har firat midsommar hemma hos vännen Jeanette som flyttat tillbaka till sin hemby Västerlid utanför Svenljunga. Det blev en riktigt fin midsommarfest på landet, med flera barn (Elisabeth var inte ens yngst).

torsdag 21 juni 2012

Snart dags för Almedalen

I förra inlägget tipsade jag om Almedalsdrinken. Då kan jag ju också passa på att tipsa om vilka debatter jag kommer att delta i under årets Almedalsvecka.



TISDAG
Den neutrala kulturinstitutionen är död
Arrangör: Riksutställningar
10:00 - 12:30


Riksutställningar, Artillerigatan 33D, Visby
Riksutställningar på Artillerigatan 33 ligger ca 2 km från Visby centrum. Gratis buss transporterar fram och tillbaka till Visby hamn avgår från rondellen vid Strandgatan 1, kl 9.40.
Debattle om kulturinstitutionernas kollektiva ansvar och samhällsroll. Finns ett kollektivt ansvar och vilka samhällstrender styr det? Se www.riksutstallningar.se/node/614 för plats och resa.
Deltagare: Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn- och ungdomsverksamheten på Kulturhuset i Stockholm. Eva Cooper, opinionsbildare Timbro. Johan Wingestad, tf verksamhetschef Konstnärernas Riksorganisation/Sveriges Konsthantverkare & Industriformgivare. Elisabeth Ohlson Wallin, fotograf. Edda Manga, idéhistoriker. Tebogo Monnakgotla, tonsättare.


Våra pensioner – fler val, mer frihet?
Arrangör: Alecta
13:00 - 14:15


Restaurang Innegården, Stora Torggränd 3, Kharma Visby
Vi får allt fler val att ta ställning till och större ansvar läggs på individen. Vid seminariet presenteras en etnografisk studie som speglar hur vi hanterar valsituationer och vilka prioriteringar, attityder och känslor som styr individers beteende inför ett svårt val. Att göra pensionsval tycker många är särskilt svårt. Att kunna välja borde öka friheten, men är det verkligen så enkelt? Vilken valfrihet behövs för att systemet ska fungera för dem det är skapat? Välkommen från 12.30.
Medverkande: Maria Wetterstrand, fristående grön samhällsdebattör. Staffan Grefbäck, vd, Alecta. Ole Settergren, chef för pensionsutveckling, Pensionsmyndigheten. Christer Ågren, vice vd, Svenskt Näringsliv. Eva Danielsson, Department Manager, Ipsos. Stig-Björn Ljunggren, samhällsdebattör. Eva Cooper, projektledare välfärdsfrågor, Timbro. Gunilla Dahmm, pensionsexpert, Unionen.


ONSDAG
Hur ska framtidens försäkring för arbetsskador se ut?
Arrangör:Svensk Försäkring
13:00 - 15:00
Wisby Strand Congress & Event, Donnersgatan/Strandvägen
 Greenroom


Bristerna i dagens arbetsskadeförsäkring är många och allvarliga. Arbetsskadekommissionen presenterar förslag till hur framtidens försäkring för arbetsskador kan se ut.
Medverkande:Björn von Sydow, Arbetsskadekommissionens ordförande. Gunnar Axén, ordförande Socialförsäkringsutskottet, (M). Thomas Eneroth, vice ordförande Socialförsäkringsutskottet, (S). Eva Cooper, projektledare välfärd, Timbro. Boa Ruthström, chef, Arena Idé. Christina Lindenius, vd, Svensk Försäkring. John Crispinsson, moderator.


Vem vinner dragkampen om den nordiska välfärdsmodellen?
Arrangör:Nordiska ministerrådet, Nordens välfärdscenter
15:00 - 16:00
Sverige i Världen, Donnersgatan 6
(Gotlandsbolagets gårdsplan vid Almedalen

Den nordiska välfärdsmodellen är beundrad och har ett starkt folkligt stöd. Mycket har förändrats de senaste åren. Vad finns politisk enighet om, och var går skiljelinjerna. Är exempelvis en privatiserad offentlig sektor en förutsättning för modellen, eller ett hot?
Medverkande: Per Schlingmann, Chefsstrateg, Moderaterna. Björn Hvinden, Professor, NCoE Welfare Reassess. Annelie Nordström, Förbundsordförande, Kommunal. Eva Cooper, Projektledare, Timbro. Mikael Damberg, Gruppledare, Socialdemokraterna. Mia Odabas, Moderator.


TORSDAG


Hur får vi världens bästa äldreomsorg?
5/7 13.00-14.30
Strandvägen 4 (Almegas tält)

De äldre blir allt fler men trots det får äldreomsorgen en allt mindre del av de offentliga resurserna. 2030 förväntas kostnaderna explodera samtidigt som behovet av branschkompetent personal inom äldreomsorgen ökar kraftig i samband med pensionsavgångar. Kompetensförsörjningen är redan nu oroande då allt färre söker sig till omsorgsutbildningarna.

Medverkande:Annelie Nordström, ordförande Kommunal, Göran Fredriksson, styrelseordförande Vårdföretagarna, Sara Beicher, debattör och författare till boken ”jag ska egentligen inte jobba här”, Ingrid Hjalmarsson, Äldrecentrum, Daniel Suhonen, Tiden, Eva Cooper, Timbro och Catharina Tavakolinia, Kavat vård




Dessutom kommer jag att moderera




Vem bär ansvar för hälsan - individen, arbetsgivaren eller politiken?


Arrangör:Skandia 
4 juli kl 9:00–10:15
Almedalens bed & breakfast, Tage Cervins gata 3b
Skandiahuset
Sjukdom och ohälsa utgör en fortsatt stor framtidsutmaning för Sverige. Både mänskligt och ekonomiskt. Vad kännetecknar ett samhälle som bättre möjliggör för människor att leva friska och hälsosamma liv? I privat- och arbetslivet? Och vems är ansvaret – individens, arbetsgivarens eller politikens?


Medverkande: Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd Stockholms läns landsting
Eva Vingård, professor i arbetsmedicin, Uppsala Universitet
Kristina Hagström, hälsostrateg, Skandia
Carola Lemne, vd, Praktikertjänst
Moderator: Eva Cooper 
Är vi för trygga för att bli företagare?
Arrangör:Skandia 
5 juli
10:00 - 11:45
Almedalens bed & breakfast, Tage Cervins gata 3b
Skandiahuset
Att vara företagare innebär ett vägval. Som företagare måste jag vara beredd att ta ett antal risker jämfört med valet att ta en anställning. En företagare står oftast en personlig ekonomisk risk för att företaget ska överleva. En företagare måste ofta arbeta långt över den reglerade arbetstiden som gäller för anställda. Timlönen är lägre jämfört med att ta anställning. Trygghetssystemen för en företagare är betydligt sämre jämfört med att vara anställd. Att drabbas av ohälsa som leder till arbetsoförmåga är en ekonomisk katastrof, inte bara för en själv - företagets fortlevnad hotas. Kreditgivarna drar öronen åt sig, leverantörerna blir oroliga och sist men inte minst så sviker kunderna. Detta seminarium erbjuder en debatt om företagares trygghet relativt att vara anställd. Är vi för trygga för att bli företagare? Kan vi skapa en bättre balans mellan vägvalen? Finns det en skillnad mellan kvinnor och män vad gäller trygghetsbehoven och påverkar detta valet att bli företagare?


Medverkande:Gudrun Schyman, frilansfeminist, egenföretagare. Alice Teodorescu, En plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra. Nima Sanandaji, VD, Tankesmedjan Captus. Folke Johnsen, Skandia. Eva Cooper, moderator. 

Och som om inte det vore  nog, jag är också återigen med i  redaktionen för Makthavare.se

Sugen på något gott till midsommar?

Foto: Lisa Gemmel
Då vill jag slå ett slag för Almedalsdrinken som jag hade lyxen att få prova häromveckan för Makthavare.se räkning. Riktigt läskande!

måndag 18 juni 2012

Återbäring






I helgen hade jag en ledare i Gotlands Allehanda, läs Spara är bra - inte bara för Borg.
Själv lägger jag årets skatteåterbäring på en flyttfirma. I fredags flyttades så gott som alla våra pinaler till Söderhamn där de står hos min mamma i väntan på att få flytta in i huset.

fredag 15 juni 2012

Samtalsstadga eller semestersurf?



På teve rullar en reklamfilm där fadern i familjen är upprymd över sina möjligheter att surfa på mobilen under familjesemestern på Mallorca. Frun verkar måttligt imponerad.  

Företaget är något på spåret. Fackförbundet Unionen presenterade i veckan en rapport om medlemmarnas semesterjobbande, som är ett utbrett fenomen.  Det är inte utan att det skapar problem.  En av fem som jobbar under semestern upplever att tillgängligheten skapar konflikter med familj och vänner. Som så ofta löser man naturligtvis detta bäst genom att prata med varandra och berätta om de förväntningar man har på varandra. Det är heller knappast bara jobbets fel att vissa människor sitter med gamnackar över sina smarta telefoner när övriga familjen vill umgås.  Spel med ordfajter och arga fåglar lockar nog också.

Men att försöka lösa familjers kommunikationsproblem med lagstiftning verkar onekligen dramatiskt.  Men så ser ett förslag ut i Tyskland. Den tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen vill reglera hur anställda svarar på jobbets e-post på fritiden. Företag som bryter mot reglerna, och alltså tillåter sina anställda att tjuvjobba efter ett visst klockslag, kan komma att straffas . Att jobba året om, utan tid för att påta i jorden eller dra fötterna efter sig, är naturligtvis skadligt. Men det är inte där vi är i dag, inte heller i Tyskland. Det handlar om mellan en till tre timmar i veckan som de semestrande lägger på jobbrelaterande uppgifter.  Det är dessutom procentuellt fler semesterlediga svenskar som svarar på e-post som har med jobbet att göra än det är tyskar som kollar av inkorgen. 

Unionens medlemmar, som bland annat består av säljare, administratörer, och en och annan hockeyspelare (!), svarar i jobbtelefonen även i stugan för att de vill finnas till hands för kollegor eller kunder.  Unionens medlemmar inom det privata näringslivet är inte ensamma om sitt semesterjobbande.  Fackförbundet Vision, tidigare SKTF, vars medlemmar i stor grad finns inom offentlig verksamhet rapporterar om att var tredje medlem är tillgänglig för jobbet under semestern. Och det bland medlemmarna som inte är chefer.  Bland Visionscheferna är det över hälften som tar med sig jobbet till solstolen.  

Unionen och Vision, som båda är TCO-förbund, har en negativ syn på det faktum att deras medlemmar arbetar lite under semestern, även om en hel del av dem trivs med ordningen. Saco-förbundet Jusek, som bland annat representerar jurister och beteendevetare, menar istället att medlemmarna tjänar på det flexibla arbetsliv som semesterjobbandet är ett uttryck för. Det handlar ofta om ett ömsesidigt förtroende mellan anställd och arbetsgivare. Att svara på e-post eller telefonsamtal när du ligger i hängmattan betyder ofta att du har ett arbete där du inte ständigt är knuten till en och samma plats. Arbetsgivarens tilltro till att du sköter dina arbetsuppgifter, och att du därmed kan jobba när du själv vill, är viktig för ett stort antal människor.  Den ökade tillgängligheten borde dessutom visa sig i lönekuvertet.

”Tjuvjobbandet” får inte bli ett måste, likväl som det vore absurt att förbjuda det. Precis som att det är grundläggande att ha bra diskussioner inom familjen behövs det nämligen en öppen dialog på arbetsplatserna så att alla inblandade trivs med ordningen. Det kräver ett gott samtalsklimat vilket man inte, på tyskt maner, kan reglera fram. 

(Ledare publicerad bland annat i Enköpingsposten och Alingsås Tidning)

Med slopad valfrihet kan bara de rika välja


Så var det dags för en ny artikel signerad Karin Svanborg- Sjövall och mig.

torsdag 14 juni 2012

Om partiledardebatten



Så här många ledarsidor runt om i landet har i de senaste tre dagarna publicerat mina texter. Dagens ledare - Ihålig Dambergdebut - kan man bland annat läsa här.

tisdag 12 juni 2012

Dagens Timbrobok

Om Elisabeth får välja.

Ledarskörd

Den här veckan jobbar jag dubbelt upp: här ser ni dagens skörd av min ledare Synad välfärd.

måndag 11 juni 2012

Inspektera mera

Dagens diskussion om en välfärdsmyndighet, med uppdrag att inspektera, har fått stort utrymme. Jag vet att det finns ilskna Alliansröster som tycker att det handlar om Moderat arrogans då partiet föreslår något som redan är under genomförande. Det hör partipolitiken till, precis som att oppositionspartierna ska dundra på om splittring och så vidare.

Själv bryr jag mig mest om själva sakfrågan: färre, och effektivare myndigheter som gör ett bra jobb. Behovet av att kvalitetsgranska mer är stort.

Om detta skriver jag mer om på SVT Debatt -http://debatt.svt.se/2012/06/11/kent-perssons-miss-visar-att-regeringen-arbetar-snabbt/

Radiostar

I bland kan jag gå och sukta efter något väldigt länge, men det blir aldrig av att jag köper det. Som en radio till köket till exempel. Nu har jag äntligen tagit tag i det och till vårt nya kök inhandlat en alldeles underbar radio i rött läder. Finns på Clas Ohlson.

torsdag 7 juni 2012

Badpremiär

I Mariehamn besökte vi Mariebad, en ovanligt fräsch simhall precis vid havet. Elisabeth tog sitt första dopp, vilket som synes var en succé.

tisdag 5 juni 2012

Mariehamn

Två år som Mrs Cooper

I dag firar vi tvåårig bröllopsdag!

Det gör vi genom att åka till Mariehamn för hotellövernattning och badbesök. Förra året var vi också på Åland för att gira bröllopsdagen. Då hade vi precis fått graviditetsbeskedet, och jag ville äta digestivekex mest hela tiden. I år är vi tre som åker!


måndag 4 juni 2012

"Men vad är det jag ser?!"

Gåendes längs en gata i Gävle, på väg för att hämta nycklarna till lägenheten som är vår i tre månader, hör jag plötsligt "men vad är det jag ser?!" tittar upp och ser Emma, min gamla lägenhetskompis och vän. Hon är ute på promenad med sonen Teo. De följer med mig och Elisabeth för att hämta nycklarna, och sedan går vi och käkar lunch alla fyra. Kul att catcha upp efter att inte setts på, tja, sex år?
Emmas blogg: http://landskroken.blogspot.se

Sedan blev det fortsatta trevligheter, med besök på Järnvägshotellet som min vän Teresa driver. Vi fick med oss en kasse med fina barnkläder som Dexter och Kitty vuxit ur, och Teresa fick en flaska champagne som födelsedagspresent/tack för bröstpump, kläder, bagageförvarare etc. Teresas blogg: http://detvarintebattreforr.blogspot.se

söndag 3 juni 2012

Free schools

De senaste åren har det pratats mycket om hur britterna är intresserade av svenska välfärdslösningar. I Storbritannien är skolsystemen olika i nationerna, och i det här fallet handlar det om England-Wales som slängt många intresserade blickar mot Sverige.

Sedan något år tillbaka finns det friskolor (av svensk sort, flera ÄR till och med svenska) i framförallt England. Den ansvarige ministern, Lord Hill, var i veckan på besök i Sverige för att lära sig mer om de svenska lärdomarna, vi ligger ju knappt 20 år före. Men trots att vi tidsmässigt ligger före finns det områden där de kommit längre. Ett tips är att lära av engelsmännen när det kommer till uppföljning och kvalitetssäkring av skolor.

Och det tipset följde jag själv i veckan. I torsdags åt jag middag i brittiska ambassadörens residens där vi var ett antal praktiker, politiker och debattörer som diskuterade friskolor med Lord Hill. I fredags arrangerade jag, ihop med ambassaden, ett mindre lunchseminarium där även Lars Leijonborg, som är ordförande i friskoleutredningen, höll ett anförande.
Foto: Moa Duvarci Engman