måndag 25 juni 2007

Skrota CSN? Ja, om studenternas trygghet blir bättre

Idag har det varit en fantastiskt rolig. men lätt hysterisk dag, som orsakades av detta pressmeddelande :

Skrota CSN? Ja, om studenternas trygghet blir bättre!

Centerpartiet går idag ut med att man vill lägga ner Centrala studiestödsnämnden (CSN) och istället införa Finlands modell där studenten tar lån från en valfri bank, men med staten som borgenär.

- Det finns helt klart intressanta delar i det finska systemet för Sverige att influeras av, säger Eva Westerberg, ordförande för SACO Studentråd . Det viktigaste för studenterna är dock att det blir slut med särlösningar i studiemedelssystemet. Nu är det så kallade trygghetssystemet för studenter ett enda lapptäcke. Studiemedlets totalbelopp måste höjas och köpkraften återupprättas. Kanske kan den konkurrenssituation som uppstår genom den finska modellen göra att lappande och lagandet i studiemedels- och trygghetssystemen försvinner!

Hur skulle ett sådant system kunna se ut då? Eva Westerberg ger bankerna exempel på att avskrivning av studielån vid kortare sjukdom och vid vård av sjukt barn kan vara vägar att gå. Bidragsformerna behöver renodlas och reglerna bli enklare. Generellt sett behövs en standardförsäkring som både inkluderar studerande i socialförsäkringen och höjer ersättningarna till skäliga nivåer.

- Vi vet vad som krävs för att lösa många av studenternas problem: höj totalbeloppet och erbjud studenter ett ordentligt trygghetssystem i form av en standardförsäkring, avslutar Eva Westerberg ordförande för SACO Studentråd.

Det här gjorde att TT ringde flera gånger, eftersom jag har skaplig koll på det finska systemet, hade en rapport med några år på nacken att hänvisa till samt ringde och pratade med Jukka för en ögonblicksbild om synen i Finland. Dessutom har jag blivit intervjuad av TV 4 Nyheterna, fått beställningar på debattartiklar och blivit intervjuad i lite lokalpress. Förutom detta har jag dessutom lunchat med Klara, och Marcus Kristiansson som jobbar på LO, samt varit till doktorn och ÄNTLIGEN fått en remiss till kirurgen.

Fantastiskt roligt alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar