onsdag 21 oktober 2015

Företagare i Gävle sågar regeringens politik

För första gången träffade jag i dag styrelsen för Företagarna Gävleborg - ett både smart och trevligt gäng som jag verkligen ser fram emot att arbeta tillsammans med.

Agnetha Påhlin, som driver projektet Gävleborgs affärskvinnor presenterade också sin verksamhet och ett antal kända men alltid lika nedslående faktum om ojämställdhet. Som hur unga män som söker hjälp med finansiering tenderar att beskrivas som "unga och lovande" i beslutsunderlagen, medan jämnåriga kvinnor istället får epitet som "ung och oerfaren".

Då är det å andra sidan extra glädjande att läsa om undersökningar som PwC:S färska, som Gefle Dagblad rapporterar om. De har tittat på framtidstro och prioriterade frågor för företagare i landets alla kommuner. Framtidstron visar att det finns en hel del att jobba med. Men det intressanta i jämställdhetssammanhang är vilka frågor Gävles företagare anser vara mer angelägna än andra. I första hand ett enklare regelverk och ett ökat samarbete mellan näringsliv och andra samhällsaktörer. Därefter lägre skatt för småföretag. På fjärde och femte plats finns en önskan om fler kvinnor som driver företag och fler personer med utländsk bakgrund som företagare.

Tyvärr finns bara en regional rapport för Gävle och inte för resten av företagarna i Gävleborg. Undersökningen är nämligen också en sågning av regeringens företagarpolitik, men med lite mer stöd för den egna kommunens politiker och tjänstemän hanterar småföretagarfrågor. Vore intressant att se ration för resten av Gästrikland och Hälsingland.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar