onsdag 31 januari 2007

Danmark är återigen på tapeten

De nyuddannede akademikere kommer meget hurtigere i arbejde nu end for få år siden. I 2003 havde kun 63 pct. af sommerdimittenderne fået arbejde i december måned. I december 2006 er hele 77 pct. af de nyuddannede fra sommeren 2006 kommet i arbejde.

- I Sverige tar det ett år innan 3 av 4 av de nyexaminerade har ett arbete. Helt uppenbart gör de något rätt i Danmark som vi gör fel i Sverige.

Gräset grönare på andra sidan kärnkraftverket

Började i ottan med att ha möte tillsammans med Klara med verksamhetsrevisorerna Hanieh och Oskar. Jag gillar verkligen att Hanieh, som satt i styrelsen när jag först blev aktiv 2004 är tillbaka på något sätt i verksamheten!

Efter två timmars frukostmöte på det klassiska fiket Ofvandahls i Uppsala åkte jag, Klara och Hanieh till Stockholm. Hanieh avvek för lunch med vän medan jag och Klara tillsammans med Hanna E på SACO åt lunch med Hanna Berheim som jobbar med student-arbetsmarknadsfrågor på JUSEK. Mycket givande lunch, utbytte många erfarenheter och tankar. Ibland kikar man på goda exempel långt borta, när det finns så mycket spännande saker på nära håll, i federationen.

Och sedan var det dags för varumärkesreferensgruppen att mötas, och därefter dags för dagens mailskörd att tas tag i. Planeringen med Eurocadresseminariet som jag och Hanna jobbar med går så himla bra förresten! Ser verkligen fram emot den 16 mars.

Om ett tag ska jag åka hem till Ida som jobbar på DIK och dessutom är gammal studiekamrat till mig, där hon, jag, Lisa och Suzana ska äta middag och dricka lite vin, innan Suzana återvänder till England där hon är någon slags kulturpersonlighet. Vi fyra läste museologi tillsammans på Uppsala Universitet. Ska bli riktigt kul!

Dessutom måste jag säga att Maria Wetterstrand har en stor poäng i att fråga om Homer Simpson jobbar på de svenska kärnkraftverken. Ja, man undrar ju.

tisdag 30 januari 2007

Glappet mellan studier och arbetsliv- skapar oro i hela Europa

16 mars, 09:00-12:00

Svenska Eurocadresrådet inbjuder till seminarium:
Glappet mellan studier och arbetsliv – skapar oro i hela Europa

Glappet mellan studier och arbetsliv är inte ett unikt svenskt problem. Hur situationen kan underlättas för unga akademiker som är på väg ut i arbetslivet är något som de flesta europeiska länder brottas med. För att få en chans att dela med sig av goda exempel och att för att få ett europeiskt perspektiv på frågan anordnar TCO och SACO inom ramen för Eurocadres ett seminarium på temat. Medverkar gör bl.a. SACO:s ordförande Anna Ekström, TCO:s ordförande Sture Nordh, SACO Studentråds ordförande Eva Westerberg samt studentfackliga experter från Italien och Finland m.fl.

Anmälan görs till och frågor besvaras av Hanna Eriksson, 08-613 48 33

Du kan läsa om Eurocadres projekt StartPro på Eurocadres hemsida.
hanna.eriksson@saco.se www.eurocadres.org

Mysiga läraren Inga-Lill

Ibland får man göra lite roliga saker, som t ex att återuppliva gamla skolminnen. Läs här intervju med mig i senaste numret av Skolvärlden

Fantastisk 80talsreklam


...när Anna Ekström var både ordförande o modell i det som då hette SACO/SR studeranderåd

måndag 29 januari 2007

Action i Danmark

Hade en mycket givande dag i Köpenhamn med Anders och Niels från det spännande Öresundsinstitutet . Vi var och träffade Mikkel Plannthin, specialkonsulent på Personalstyrelsen och sedan några av de som arbetar med studentfrågor på DJÖF, den danska motsvarigheten till JUSEK. Intressanta diskussioner, förstod nästintill all danska. Kommer helt klart kunna komma något mycket intressant av detta nyinledda samarbete.

Det blev lite actionfyllt när jag var på väg till Kastrup. Att jag lät mig övertalas av Niels att leka dum stockholmare om någon skulle fråga och därför inte köpa någon biljett på tåget i Danmark, vilket gjorde att jag överallt såg stora pulserande skyltar med "om du inte har en giltig biljett så kostar det 500 dkk" (jag går ju knappt mot rött, än mindre plankar jag, jag har helt ärligt ALDRIG SL-plankat. Men lät mig alltså förledas idag) var en del av actionen, men än värre blev det av att tåget var kraftigt försenat och att jag kom fram till Kastrups central mellan kvart i och tio i sex. Mitt plan gick tio över. Jag är ändå överraskad över hur tidspessimisten Eva Westerberg lyckades ha en rätt avslappnad inställning till det hela. Fram tills jag var på egen hand och på Kastrup förstås. Då sprang jag fram till en anställd som fick ringa till planet och som sedan uppmanade mig att springaspringaspringa. Men så har vi ju det här med säkerhetskontroller också. Jag pep. Jag fick stå i en extrakö för att bli undersökt (BHar och skärp ska man låta bli om man vill att en säkerhetskontroll ska gå fort. Även skor förstås. Kanske är naken det enda raka?). När det var klar står en glad dansk säkerhetskvinna och frågor om det är min väska och om hon får söka igenom den. "Jaaaa" säger jag stressat och hoppar samtidigt jämfota av stress. "Mitt plan går om en kvart men det är ok!"

Allt lugnt och sedan var det bara att spriiiiiiiiiiiiiinga. Jag har varit på Kastrup två gånger bara, men jag hittade och hann. Andfådd förstås. Men jag hann.

Drack för övrigt kaffe på samma ställe som Bill Clinton under sitt Köpenhamnbesök 2001 drack kaffe på. Bara så att ni vet.

Inte helt oväntat..


Är på väg till malmö/köpenhamn där jag ska träffa anders olshov på öresundsinstitutet,samt lite danska student/arbetsmarknadsexperter. Dock hade ett godståg spårat ur i nässjö så det blev buss till sävsjö o en timmes försening.har därför sedan spräckt det välplanerade schemat anders gjort för dagen,det blir en tåglunch istället.som rubriken visar så är jag inte helt överraskad över förseningen.

söndag 28 januari 2007

Lättklätt

Efter att ha avnjutit en fantastisk middag på Serwito , med en underbar mozzarellabruschetta till förrätt och grillade grönsaker med ost till huvudrätt, gick vi vidare till Riche och sedan Spy Bar. Och här måste jag ställa en central fråga- what's the deal med att vara barbent i ett jäkligt kallt Stockholm i januari???

Det var inte bara en tjej som sågs stå i köer, gå runt etcetera med kort kjol, bara spiror och sandaletter.. är det verkligen snyggare att ha blåflammiga ben av frostskador, än att ha strumpbyxor? Det är fel säsong med så mycket hud. Jag frös bara jag såg dem. Är jag un-fashion som inte förstår? Är jag en tant som sätter det praktiska framför det läckra?
Har jag ingen smak? Eller är det som Tori Spelling sa angående att Britney Spears flashade sig troslös ett antal gånger: Vi tjejer har inte alltid trosor på oss när vi är ute. Vi tjejer kanske inte alltid har på oss strumpor när det är skitkallt. Men att det skulle vara så både när det gäller trosor och strumpor är något som har gått mig förbi. Förmodligen något amerikanskt.

Var på jazzbrunch på Mosebacke idag. Rekommenderas verkligen, bra musik och ett rejält urval av rätter. Åt massor med plättar.

Dessutom.
Hur många artiklar på DN Debatt har Bo Rothstein per månad egentligen?
Och inom hur många ämnen?

lördag 27 januari 2007

Gamla Sveriges elevråd- SVEAgänget.

Större utsvävningar? Inte utrymme? Pyttsan!

Det finns det alltid plats för, framförallt när Anna är på festen, Anna som bott i London sedan i augusti och som är en gammal arbetskamrat till mig samt Joni och Einar. Jag behövde inte övertalas länge innan jag följde med ut och dansade till soluppgången. Eller motsvarande.

Nu ska jag ta tåget tillbaka till Stockholm för att gå till Centralbadet.

fredag 26 januari 2007

Vänner

Ikväll har Sara H födelsedagsfest, som jag väldigt gärna vill på en sväng i alla fall. Är trött och ska upp tidigt imorgon så det finns inte utrymme för några större utsvävningar. Hursomhelst så ska jag vara där klockan 21. Jag skulle säkert kunna, men vill inte, jobba fram tills dess.
Så då SMSar mjag runt till olika kompisar.. men eftersom mina STHLMsbaserade vänner ALLA tycks vara organisationsnördar blir svaren "nej tyvärr, jag ska på möte med ungdomsfullmäktige i lund" "sorry, jag ska direkt till örebro och träffa studentorganisationen" "ah det hade varit kul men landstinget har utbildning hela kvällen"

Deprimerande.

Anti-fackligt?

Det är knappast något nytt under solen, men det hindrar inte att jag blir så less på att det ÖVERALLT talas om hur facken gör si, facken gör så, när det är LO som gör på något sätt.

politikerbloggen skrivs det om att det liberala nätverket förväntas bli en anti-facklig sammanslutning. LO-kritiskt måhända, men jag vet en rad SACO-medlemmar som har anmält sig. Hey, en av iniativtagarna är ju medlem i JUSEK!

Det finns fler fackförbund i Sverige än de inom LO, om ni hade glömt bort det. Och vi betalar inte en massa pengar till S.

torsdag 25 januari 2007

För lite kultur på bloggen..!

Att klassificera något är att ordna detsamma. Samtidigt ger vi det klassificerade en position, allt som oftast i förhållande till något annat, som vi anger som motsatt. Vi delar in världen i dikotomier.Klassificering handlar om val, vissa saker faller bort då vi väljer att visa något annat. Om vi inte skulle ordna vår värld skulle allt förmodligen te sig mäkta förvirrande. Rodney Needham drar paralleller både mellan den fött blinda som får syn och hur förvirrad kaosartad världen skulle upplevas för denna, samt en etnografs första upplevelse i en ny kultur, där etnografen kan beskrivas som kulturellt blind.Ordnandet är en social konstruktion, jag anser också att själva behovet av att ordna är konstruerat.

Att ifrågasätta en eventuell naturlig essens i världen kan göra livet svårare att leva. Ofta finns det en viss trygghet i att säga att det finns en ”naturlig kärna” i saker och ting, att man inte kan rå för vissa saker för de är av naturen givna. Men frågan är vem det är som får tolkningsföreträde? Vem är det som får möjlighet att definiera det ”naturliga”? Sociala grupper med andra normer och värderingar än de ledande kan tvingas ge upp dessa och ta efter de dominerande. Västvärldens normer påverkar asiater etc.

Ett sätt att dekonstruera klassificeringen och ordnandet är att använda sig av queerteori. Queerteori är en förlängning av feminismen och en utvidgning av genusbegreppet, där även ett sexualitetsbegrepp får ta plats. Feminismen började med att ifrågasätta det patriarkala normsystemet. Man vände sig emot den rådande maktstrukturen där den vite heterosexuelle medelklassmannen var den norm som allt relateras ifrån, vilket osynliggör kvinnan. Genusbegreppet kom till som svar på ett behov av att lyfta könsfrågan från en biologisk syn på kön till att se kön som sociala konstruktioner. Genom att se kön som sociala konstruktioner kan man applicera genus på alla möjliga områden. Queerteori skiljer sig från det som man tidigare uppfattade som ett homosexuellt perspektiv på verkligheten, man försöker inte längre skapa en teori om homosexualitet. I stället skapar man teorier som problematiserar normaliteten, ur detta perspektiv blir exempelvis heterosexualiteten ett problem som måste förklaras. Queerteori belyser heterosexualiteten som en normativ institution; en uppsättning aktioner, reduktioner, föreskrifter och traditioner som formar oss och samhället. Det handlar om vems preferenser skall tyda omvärlden, och att det krävs en insikt att ingen, oavsett kön eller sexualitet, ska ha det självklara tolkningsföreträdet.Queerteori används för att dekonstruera ordning.

Men hur är det då med den där naturliga essensen? Är det så att det finns en ”internal realism”, att vi aldrig kan nå kärnan på grund av vårt beständiga sociala och kulturella filter, men att det ändå FINNS en kärna?Vad består denna kärna av? Eftersom vi aldrig kan se den kan vi inte med säkerhet säga att den finns där, och vad essensen består utav. Men som tidigare nämnt kanske vi känner oss tryggare om vi kan falla tillbaka mot en odefinierbar men ändå fast punkt i tillvaron.

Foucaults kinesiska encyclepedi och Paul Sillitoes beskrivning av djur i höglandet i Papua Nya Guinea är utmärkta exempel på olika sätt att se på ordnandet av djur. Utanpå det fysiska tinget, i detta fall djuret, ligger kulturella och sociala filter, något Sillitoe även tar upp då det handlar om sjukdomar. Ovanpå den biologiska ”disease” ligger sociokulturella ”illness”. Även då de fysiska symptomen är de samma är förklaringen till dessa beroende av den kontext den sjuke befinner sig i.

Digitala val

Det var i grevens tid som SACO-styrelsen godkände den stadgeförändring SACO Studentråds kongress föreslagit. Dagen efter beslöt sig nämligen en av styrelseledamöterna att tidsbristen var ett för stort problem och avgick därför.

Hade inte stadgeförändringen godkänts hade vi varit tvungna att vänta tills förbundskonferensen i maj innan vi hade haft en möjlighet att välja in någon ny. Nu blir det istället att testa hur en digital valförsamling kan tänkas fungera.

Vid organisering av studenter behöver man nästan alltid förvänta sig avhopp under året. En student har ofta svårt att förutspå sin framtid, studenter börjar plugga utomlands, flyttar, börja jobba, åker ut och reser osv.. ett ovanligt otroget sällskap alltså!

....Apropå SACO-styrelsen, wow vad intressant det är! Har en stark känsla av att jag kommer lära mig så enormt mycket under det här året.

På lördag ska Stina firas med den största lyxen någon kan firas med, gott om tid tillsammans med vänner. Jag längtar till bubbelpoolen.

onsdag 24 januari 2007

Studiemedel och 18åringar

I dag ringde en representant från utbildningsutskottet för att bjuda in till en presentation av Utbildning straffbart i februari. Arbetar med att sätta ihop en delegation med representanter från oss samt kårerna i Uppsala, Stockholm och Umeå. Ska bli intressant.

Mer Utbildning straffbart. I morgon har jag möte med CSNs presschef där skriften ska diskuteras blandat med annat studiemedelssnack. Vad som förstås är av ännu större betydelse är att Sara Haraldsson fyller 18 år i morgon. Sara är en av de coolaste tjejerna jag har haft äran att lära känna, så jäkla driven och inspirerande, och rolig! Utan problem diskuterar hon skolpolitik i Debatt, utan att tveka så startar hon nya organisationer med mig (det ovanligt chica förbundet kommer ni höra talas om) och hon är en ruskigt bra festivalkompis. My kind of girl, stort grattis!

tisdag 23 januari 2007

Premiärlejon



Sveriges ingenjörers premiär i går var en väldigt trevlig tillställning. Coolast av alla var studentordföranden Emma Danielsson som är född entertainer och höll ett fantastiskt invigningstal. Heja Emma, du är min idol!

Förstås var jag tvungen att leva upp till Lars Freskers påståenden om att jag är en dansant människa, något som jag visat prov på efter middagarna på Folk och försvars rikskonferens. Och frågan är ju: varför ska man inte dansa? Det är ju bland det roligaste som finns! För några år sedan satt jag och Johannes Igelström, numera vice ordförande i Lundaekonomerna, och listade våra absolut roligaste sysselsättningar och båda hade med dans på sin topp3. Så är det.

Om någon timme har SACO-styrelsen möte, idag ska vi ut till Nacka. En stadgeförändring för SACO Studentråd ska gås igenom bland annat.

Regeringen fortsätter bestraffa extraarbetande studenter

- Regeringen säger sig vilja gynna extraarbete under studietiden. Men ännu har vi inte sett några förslag i den riktningen. Studenter som vill arbeta extra missgynnas i dagens studiemedelssystem, trots att alla är överens om att kontakten med arbetsmarknaden är väldigt viktig, säger Eva Westerberg, ordförande för SACO Studentråd.

I söndagens Agenda på SVT svarade statsminister Fredrik Reinfeldt på frågor från svenska folket. Flera av frågorna berörde studenternas ekonomi. På frågan om studenter skulle få mer pengar i plånboken svarade Reinfeldt att studenter ska få större möjlighet att jobba vid sidan av studierna. Men någon höjning av fribeloppsgränsen i studiemedelssystemet nämndes inte.

- Reglerna om att studiemedlet sänks när man tjänar mer än fribeloppsgränsen hindrar studenter som vill arbeta extra under studietiden. Varför ska studenter som vill och hinner arbeta förlora på det? De borgerliga partierna har länge sagt sig vilja förändra fribeloppsreglerna, men nu har fyra månader gått sedan den nya regeringen tillträdde. Fribeloppet måste avskaffas. Det är dags att regeringen går från ord till handling, avslutar Eva Westerberg, ordförande SACO Studentråd

För ytterligare kommentarer, kontakta
Eva Westerberg
070 557 19 84
eva.westerberg@saco.se

Nedladdningsbara bilder på Eva Westerberg finns på http://www.saco.se/templates/saco/contact_person.asp?id=4998

måndag 22 januari 2007

Det måste löna sig att studera

Göteborgs-Posten hänvisar bland annat till SACO Studentråds rapport Utbildning straffbart? i dagens ledare. "Det skulle kunna vara acceptabelt att leva knapert under ett par hårda och slitsamma år om studierna lönade sig i längden, men det gör det inte för många”.... och det är ju helt sant. Livslönen för akademiker är ett problem.

Själv sitter jag dock och filar på ett pressmeddelande om fribeloppet. Kommer inom kort.

söndag 21 januari 2007

Marky Mark, Carrie och Sveriges samlade ingenjörer

Departed.. vilken film! Två och en halv timme lång och inte en enda gång fick jag träsmak, ont i benen eller något annat som lätt kan tyda på lätt tristess. Rekommenderas verkligen. Dock ogillar jag inte Matt Damon mindre efter Departed, jag har verkligen aldrig varit riktigt förtjust i honom. Leonardo DiCaprio var dock lika genial som alltid, och Jack Nicholson likaså. Mark Wahlberg har fått ett litet oförtjänt bimborykte efter tiden som Marky Mark. Bara att inse att det var några år sedan och han var sannerligen lysande i går.

Idag har det varit en välförtjänt soft dag, med lite shopping, lite Sex and the city och fika. Har dock inte klarat mig ifrån att vara helt fri från arbete, så en verksamhetsplan för de internationella frågorna inom SACO Studentråd. Annars har jag hört att det ska vara bra att när man har chans att vara ledig så ska man vara det. Ska komma ihåg det till framtiden.

Imorgon är det en avtackningslunch för David, på kvällen premiärmingel för Sveriges Ingenjörer.

lördag 20 januari 2007

Obligatoriska fackföreningar

I Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, kap. 2, står det: ”Var och en har rätt till frihet att delta i fredliga sammankomster samt till föreningsfrihet på alla nivåer, särskilt på det politiska, fackliga och medborgerliga området, vilket innebär rätten för var och en att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att skydda sina intressen.”

... en självklarhet kan vi tycka.

Dock finns det ett flertal saker som gör att man funderar kring hur självklart detta egentligen är? Jag har tidigare skrivit om vad illa jag tycker om kårobligatoriet- obligatorium är inget vackert ord! Jag vill inte slopa studentkårerna, studentkårerna gör ett väldigt bra arbete och har viktiga uppgifter. Men jag tror på studenternas egna förmåga att organisera sig och att välja medlemskap i något de tror på. Ett frivilligt kårmedlemskap skulle både uppmuntra och ställa krav på kårerna, att på ett bättre sätt nå ut och marknadsföra kårens arbete och visa på studentens värde av ett medlemsskap i kåren .

Och samma sak gäller förstås med facket. Det är skrämmande att det ses som något väldigt uppseendeväckande och provocerande att Mona Sahlin inte varit med i facket. Det finns en massa "ska" och "bör" kring det hela. Barbro Hedvall i DN skriver idag det bästa:
I hela elva år har Mona Sahlin stått utanför facket. Aj aj aj, ropar de rättstänkande. Att Mona Sahlin under den tiden varit egen företagare och statsråd och därmed knappast kunnat företrädas av någon fackförening hör inte hit. En god socialdemokrat har ett medlemsskap i facket, basta!
En liten upplysning: Fackavgiften är inte att jämställa med teveavgiften. Det är fritt att vara med eller inte vara med- i facket såväl som i Svenska kyrkan.

En rörelse där folk är medlemmar bara för att man ska vara medlemmar är ingen dynamisk och kreativ rörelse. Fackföreningsrörelsen måste precis som alla andra motivera människor att bli medlemmar och visa på medlemmens värde av att gå med. Inte tvinga in och räkna med det obligatoriska medlemsskapet.

Bilder och debatt

Efter att haft möte med Anna Ekström med en avstämning inför året, begav jag mig till Stockholm Studio för att ta ordentliga pressbilder. Hade en fantastiskt rolig eftermiddag där och fick ihop en hög med funktionella bilder.

För övrigt känner jag att veckan har varit bra. När högermänniskor har blivit upprörda över att jag tagit upp den regionala högskoledebatten- och dessutom försvarat den!, och vänstermänniskor sett det som ovanligt mycket högerpropaganda med entreprenörskapsartikeln känner jag mig nöjd. Friheten som partipolititiskt obunden organisation är att man har möjligheten att slå- samt hylla- åt alla håll. Uppfriskande är ordet.

Ikväll fortsätter biotraditionen, har gått mycket på film på sistone och ikväll ska jag och Stina se Departed.

fredag 19 januari 2007

Lönespridning- jantelag och lönsamhet

I DN häromdagen pratar Almegas vd Jonas Milton om hur lönespridning ökar lönsamheten. Vi vill nu närma oss våra fackliga motparter för att se om det går att överbygga motsättningarna, säger Jonas Milton.- Det blir nog enklare att komma överens med akademikerförbundet Saco*. Våra förslag är nog mer kontroversiella för LO-sidan.

Och det kan man ju förstås se poänger i. Vilket Gunnar Wetterberg, SACOs samhällspolitiska chef gjorde redan under hösten. Varje ny lönestatistisk rapport hälsas med suckar om ökande klyftor. Men de närmaste årtiondenas verklighet måste ändra jantelagen. Det är inte med lönerna som Sverige ska bedriva fördelningspolitik. Det skulle drabba välfärden. Med allt fler äldre att försörja blir tillväxten avgörande för att vi ska kunna behålla och utveckla ett civiliserat samhälle. Då kan vi inte avstå från att utnyttja en klok och rimlig lönespridning.

Håller på att boka in ett möte med Jonas Milton nu, kan säkerligen bli mycket intressant.

* vanligt förekommande fel i tidningar. SACO skrivs med stora bokstäver och är inget förbund- det är en centralorganisation som samlar 25 stycken medlemsförbund.

torsdag 18 januari 2007

Stolt gävleborgare.

Intensiv dag, ni vet en sådan där då man stapplar sig hemåt och är tacksam för den person som uppfann snabbmakaronerna. Givande möte med MP i morse, mötet med S-studenter fick skjutas fram pga lång interpellationsdebatt i riksdagen om Israel och Palestina samt ett visst ståhej kring Mona Sahlin.

Två roliga nyheter på SVT24 under kvällen:
- Brynäs.. BRYNÄS etta i elitserien. Jag har uppenbarligen varit duktig på att undvika den rosa delen i Aftonbladet, baksidan av ekonomidelen i DN osv för det var en stor överraskning. Och att Ove Molin gjorde ett av målen... hejaramsorna från -98 spelades snabbt upp i mitt huvud.

- Regeringen har beslutat att ansöka till UNESCO om att göra Hälsingegårdarna till världarv. Utmärkt!

onsdag 17 januari 2007

Citatet

Läste just på Wykmans blogg citatet "Jag kom hit som en idealist, men åker som en desillusionerad alkoholist." Jag satt mellan Niklas och ynglingen som sa dessa bevingade ord och måste ju säga att det gav mig ett gott skratt att reprisera det hela!

So you're back

Så, nu tillbaka i Uppsala och dessutom tillbaka i mitt och Saras hem efter en och en halv vecka på resande fot med fast punkt bakom Tess och Emelies soffa.

Samlat intryck av Folk och försvars rikskonferens? Fantastiskt! Det var verkligen en höjdare och det är synd att SACO Studentråd inte åkt tidigare. Gårdagens middag var i fashionabelt sällskap, Laila Naragi som är internationellt ansvarig på SSU, Ida Gabrielsson som är förbundsordförande i Ung vänster, Hanna Hallin som är ordförande för LSU, Åsa Coenraads från MUF och även Folk och försvars styrelse, Europaminister Cecilia Malmström och Fredrick Federley från CUF.

Avslutning idag med Wanja Lundby-Wedin, innan det en intressant diskussion om integritet.

Imorgon ska jag tillsammans med Dag och Fimsuu från vår styrelse träffa Mats Pertoft som är ledamot i utbildningsutskottet för Miljöpartiet, på eftermiddagen ska jag och Dag träffa Magdalena Streijffert från S-studenter.

Entreprenörskap i den högre utbildningen

Slöseriet med akademikers kunskapskapital är oförsvarbart. Entreprenörskap måste få en plats i utbildningen. Vi ger högskolan underkänt som inspirationskälla för framtidens företagare, skriverEva Westerberg och Peter Ranki.

I UNT 3/1 skriver Per Silenstam om hur utbildningar måste ta större hänsyn till arbetsmarknadens behov. I dag finns ett tydligt och för många svåröverkomligt glapp mellan studier och arbetsmarknad. Arbetslösheten bland landets nyexaminerade akademiker är hög och det är svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.Slöseriet med akademikers kunskapskapital är oförsvarbart. I stället borde akademikernas potential välkomnas.

Vad som saknas är ett entreprenörstänkande, och det på fler håll än i teoretiska ekonomi- och handelskurser.Det är ett problem att många nyutexaminerade studenter har en övertro på samhällets förmåga att skapa arbeten. Som situationen ser ut i dag görs inte tillräckligt för att främja studenternas innovativa förmåga och företagaranda. Det är olyckligt, eftersom tanken på att försörja sig själv - genom sin egen verksamhet - därför känns avlägsen och främmande för många som utbildar sig. Den som läser på högskola eller universitet behöver redan under studietiden få verktyg som gör det möjligt att skapa sig sin egen arbetsmarknad efter avslutade studier.

För att göra högre utbildning lönsam för såväl den enskilde studenten som samhället i stort är nytänkande nödvändigt. Om inte annat är det viktigt att fokusera på hur akademikers valmöjligheter kan öka i en tid då arbetsmarknaden i så hög grad kännetecknas av flexibilitet och rörlighet.Utöver konkreta ämneskunskaper ska en akademisk utbildning förse studenterna med ett vetenskapligt förhållningssätt, kritiskt tänkande och analytisk förmåga. Högskolan har även en tredje uppgift, samverkan med det omgivande samhället. För att råda bot på den "praktikskräck" som har etablerat sig på landets lärosäten måste entreprenörskap få en naturlig plats i utbildningen. Om det ska bli verklighet måste fler idéer få växa och kommersialiseras. Detta kan ske utan att avkall görs på utbildnings- eller forskningsmässiga krav.

En utredning från Saco visar att endast tre av tio studenter har funderat på att starta eget företag under studietiden. Det gör att vi ger den svenska högskolan underkänt som inspirationskälla för framtidens företagare. Den svenska oförmågan att fostra goda entreprenörer - som tillåts utnyttja sin kapacitet till fullo - har även bekräftats av EU-kommissionen i en skrift om läget på den europeiska arbetsmarknaden. Trots ett flertal insatser för att främja det svenska företagsklimatet konstaterar kommissionen att det inte skapas tillräckligt många små- och medelstora företag i Sverige.När det gäller antalet entreprenörer och nystartade företag hamnar Sverige bland de sämsta jämfört med övriga EU-länder. Särskilt dystert ser det ut för Sveriges kvinnliga entreprenörer som är anmärkningsvärt få till antalet. Sverige måste därför bli bättre på att uppmuntra och använda människors kunnande och kompetens.

Många studenter vittnar om att de ofta känner en osäkerhet inför framtiden. Med en självsäkerhet och ett entreprenörstänkande i bagaget - som kommer från tron på den egna förmågan - kommer fler broar att kunna byggas över glappet mellan tiden som student och framtiden som yrkesverksam.

Eva Westerberg
ordförande SACO Studentråd
Peter Ranki
ordförande Centerstudenter
UNT 17/1 2007

tisdag 16 januari 2007

Har det fortsatt väldigt bra på rikskonferensen. Nu efter lunch kommer Jan Eliasson och Cecilia Malmström att diskutera energifrågor, blir spännande. Kvällarna är trevliga och ägnas bland annat åt styrdans. I går blev det bugg med både Niklas och Richard från LSU samt foxtrot med Fredrick. Sådana där danser är alltid mycket mer ansträngande än man tror. Både fötter och vader känner att de fått sig en match idag.

Strålande fint vinterväder idag, och Ulrika kom just hem från en dryg mils skidåkning. Jag är lite avundsjuk över hurtigheten idet jämfört med min egen sovmorgon.

söndag 14 januari 2007

Ur gårdagens Corren

Bättre regionala högskolor är ett led i kampen mot den sociala snedrekryteringen, anser två representanter för studentrörelsen.

I Högskoleverkets och SCB:s senaste analys kring den sociala snedrekryteringen ser vi att klassamhället fortfarande frodas. 70 procent av barnen från tjänstemannahem har påbörjat en högre utbildning vid 25 års ålder. Samma siffra för barn från arbetarhem är 25 procent. Den sociala snedrekryteringen riskerar att konservera de klasskillnader som redan råder.
Den sociala rekryteringen skiftar också starkt mellan olika utbildningar och lärosäten. Tyvärr kan man ana bostadsproblematiken bakom statistiken. Kommer du ifrån ett hem utan stark ekonomi har du sällan råd eller kontakter att hitta en bostad i en storstad.

Här spelar därför de regionala högskolorna med sina bostadsgarantier en stor roll.
SCB:s undersökning visar också att de regionala högskolorna fyller en allt större funktion för att minska snedrekryteringen till högskolan. Vid de lärosäten som är relativt nya och ligger långt ifrån storstäderna ökar andelen arbetarbarn som studerar.
Därför är det viktigt att satsa även på de högskolor som ligger utanför storstadsområdena. Vi tycker det är viktigt att alla får en chans att studera, på schyssta villkor.

För tyvärr är det så, att även om vi kan vara nöjda med att studenterna från arbetarhem söker sig till regionala högskolor, kan vi inte bortse från de kvalitetsbrister som blir allt mer uppenbara på de mindre högskolorna. Vi vet att små enheter har svårare att genomföra större forskningsprojekt, att lärare vid mindre högskolor i lägre grad är disputerade än de vid större universitet samt att studenterna när de kommer ut på arbetsmarknaden får en lägre lön.
Därför måste man börja tänka nytt vad gäller de regionala högskolorna. En undermålig utbildningskvalitet skapar en illusion av högskolans värde.Vi är övertygade om att de regionala högskolorna kan fylla en viktig funktion men krafttag måste tas, till exempel genom större forskningssamarbeten och en tydligare specialisering. Många av de regionala lärosätena runt om i landet har naturliga förutsättningar för vissa forsknings- och utbildningsuppgifter.

Låt oss heller inte stanna vid landsgränserna. Regionuniversitet som är landsöverskridande skulle kunna vara en möjlighet för många av våra högskolor och universitet att bredda sin forskningskompetens samtidigt som man behåller rekryteringen av studenter från arbetarhem.
För att hela landet ska leva krävs ordentliga satsningar på utbildningar vid alla lärosäten. Det krävs nytänkande och inte minst en vilja att minska klassklyftorna. Ansvaret vilar tungt på regeringen.

Utbildningsminister Leijonborg – hur länge ska utbildning förbli en klassfråga?

Eva Westerberg, ordförande SACO Studentråd
Magdalena Streijffert, ordförande s-studenterna


Passar även på att ge David en officiell ursäkt, Corren tog bort ditt namn på eget bevåg. Du ska ha en massa cred för artikeln!

Sälen

Framme i Sälen på Folk och försvars rikskonferens. Det chartrade planet hit var spännande, kändes som att man skulle på skolresa med skillnaden att ens bänkkamrat var ambassadör i Ankara. Fullt med intressanta och spännande människor här, delar lägenhet med Ulrika som är ordförande för HOF , åt lunch med Anna Ekström, Birgitta Ohlsson, Cecilia Wigström och Hanna från Ungdom mot rasism. Fascinerande föredrag och mer eller mindre snöstorm.

För spännande bilder från det snöiga Sälen se Fredricks blogg

fredag 12 januari 2007

Flygplats och den nya finlandsengelskan




En lång och intensiv och på många sätt givande dag idag, och än är den på långa vägar slut. The Youth committee ska ge gemensamma förslag till olika inputs i ETUCs åsiktsprogram och verksamhetsplaner som ska spikas på kongressen i Sevilla i maj. Bland annat fick Sverige och Finland med mobilitet för studenter och unga yrkesverksamma, samt livslångt lärande ur ett ungdomsperspektiv. Bra. Har även lyckats med att få ihop ett debattartikelssamarbete (med en schysst delegering) när jag var här. Känner mig helt enkelt mycket nöjd med de senaste två dagarna.

Var i vanlig ordning både tidspessimist och lite dumsnål. Det innebär att jag har varit i tre timmar hittills på flygplatsen och har en timme kvar. De första två timmarna hade jag som tur var sällskap med Jenni och Jukka. Efter att intensivt umgåtts med framförallt dem i ett dygn känns det som att min trötta hjärna blandar in finlandsengelska ord när jag tänker.

Men hey! Det går ingen nöd på mig. Som ni ser på bilden sitter jag i en urskön fåtölj på flygplatsen. Nästan så där... snuskigt bekvämt. Notera också mitt fashionabla passetui som jag tagit kort på. Eller egentligen var det ju på biljetten...
På söndag bär det av till Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

torsdag 11 januari 2007

Blåsa bort i Bryssel

1- Igår var jag på mitt första svenska Eurocadresrådsmöte med folk från TCO,SIF,Sveriges Ingenjörer, HTF och SACO. Ju mer jag lär mig om Eurocadres desto mer vill jag veta. Det är utmanande och spännande med internationella samarbeten.

2- Jag är i Bryssel just nu. Gick upp så okristligt tidigt som 04.00 i morse. Jag somnade medan planet fortfarande stod på Arlanda. Bryssel har mer eller mindre storm idag, jag har vid ett flertal tillfällen trott att jag ska flyga iväg. Har fått mycket gjort idag, bra. Om en timme ska jag möta upp med Jenny och Jukka från finska Akava för middag. Imorgon har Europafackets unga, eller ETUC Youth årsmöte.

3- Ett nytt uppdrag kanske?
SACO Studentråd söker 2 redaktörer tillika projektledare till nättidningen Akademix
SACO Studentråd är Sveriges största frivilliga studentorganisation. Fristående från styrelsen arbetar Akademix, en nättidning med inriktning på utbildnings- och arbetsmarknadspolitik. Vi söker nu ideella redaktörer som skall driva tidningen, som kommer ut med minst 6 nummer per år, samt ansvara för att söka projektpengar för att utveckla Akademix ytterligare. Går projektet igenom kan det bli aktuellt med arvodering av redaktörerna. Maila in en kort text om dig med CV+ arbetsprov till eva.westerberg@saco.se senast den 31/1. Läs mer om SACO Studentråd och om Akademix på www.sacostudentrad.se

onsdag 10 januari 2007

Nytt pressmeddelande från SACO Studentråd

Läs mer här

I globaliseringens fotspår

Östgötacorrespondenten skriver utmärkt i sin ledare idag om utbildning och forskning.

....Det finns även goda anledningar att bygga fler broar mellan forskningsinstituten och näringslivet och fördjupa samarbetet över nationsgränserna – i synnerhet om Europa ska kunna komma ifatt USA och redan 2010 bli världens mest konkurrenskraftiga marknad. Att Sverige – likt Danmark – har valt att tillsätta ett globaliseringsråd visar att man förstår att det krävs rejäla tag om kunskapsutvecklingen i samhället ska stärkas och tätpositionen inom OECD bibehållas.

Däremot landar man helt fel när man sätter upp ett mål att 50 procent av en årskull ska börja läsa vid universitetet vid 25 års ålder. Viljan att åstadkomma en hög och jämn utbildningsnivå är rätt. Men utbudet av välutbildade bör inte öka snabbare än efterfrågan. Och en kvantitativ ökning får inte ske på bekostnad av god kvalitet.


Läs hela ledaren här

tisdag 9 januari 2007

Internetdagbok

Man kan tycka att jag är en riktigt sen bloggare. Och på sina sätt stämmer det. Men främst handlar det om att jag var sen att använda mig av bloggformatet. Att skriva dagboksliknande texter på nätet har jag ägnat mig i tio, eventuellt elva år nu.

När jag gick i nian, 96/97, och det här med internet fortfarande var något rätt nytt och revolutionerande och vi hade bara haft datakunskap i ett och ett halvt år (i sjuan hade vi maskinskrivning. Första gången jag var inne på internet var på en teknikkurs för tjejer som Söderhamns kommun anordnade 95). I alla fall så var ett riktigt hett ställe Aftonbladets chatt. Här började jag prata med en kille, som jag inte alls minns namnet på idag men han kom i från Trollhättan, som hade stora visioner om att bygga någon typ av samlingsplats för olika typer av dagböcker på internet. Han startade sidan- namnet minns jag inte heller- och jag började att dagligen skriva dagbok om mitt liv.

98 så blev David "Lenis" Lehnberg på något sätt, jag vet inte hur, min privata webmaster. En snyggare dagbok än denna stilrena med många svartvita bilder osv har världen knappt skådat.

99 tog Andreas Ortenmo över ansvaret för den unga damen med stor lust att vika ut sitt liv på internet.

.... fram till hösten 99 då min dåvarande pojkvän och Andreas kompis startade www.mjaumjau.com där man enkelt kunde hantera sina texter på egen hand.

.... en sisådär 3000 inlägg och över 100 000 läsare senare tog jag bort min mjaumjau-dagbok tidigt i höstas. En epok gick i graven, under den här tiden var jag oväntat många gånger igenkänd av folk. En gång i Danmark till och med.

Hur som helst, så är det lite roligt att läsa om min första upplevelse av ett studentfackligt möte:

en mycket intressant sak är att sömnbrist tycks påverka min hjärna positivt och jag blir ett under av effektivitet!
fredagen spenderades på lokal med maria, hem kvart över ett, uppstigning 06,45, tåg till stockholm 08,08, nacka 10,00, dik-konferens till klockan 17 och sedan hem till sara. toktrött var jag men med lite underbar bål började jag arta mej. fest hade sara och johanna och det droppade in massa människor jag inte träffat förrut, men som alla var väldigt trevliga. lekte lite spontant "pontus öra mot emmas knä,evas hand mot johans nacke osv"-leken, blev "tjejen som vet allt onödigt som går att veta" genom att briljera med mina gedigna bevvan-kunskaper, runt tre började jag förstå att om jag skulle vara i nacka 10 dagen därpå var det dags att sova. tyvärr var det ingen annan än emma som tänkte det samma. tappra försök att sova i en säng som är en meter i från där festen fortfarande är i full gång.

vaknade av att olika människor försökte se vem man var och försökte konversera. panikkänsla av att hålla på att bli instängd i täcket (jag gick vilse i ett täcke en gång som liten. helt sant. sedan dess tycker jag inte om då täcken sitter fast). jag hade huvudet vid emmas höft och någon slags alftaperson halvt liggande över mej "åhh vad det är trevligt att ligga nära!". mmmm och låt mej sova för fan.när jag klev upp så satt gunnar,sara och... andreas? och festade fortfarande. klockan var halv nio. min fras "jag är här på konferens" väckte mycket uppmärksamhet och efter att ingående förklarat vad jag gjorde i stockholm och gunnar och den eventuella andreas räknat ut att jag skulle kunna göra en facklig karriär frågade ev.andreas om han fick ligga med mej om tre år. ja det får du slog jag fast. flera gånger? undrade han, men jag förklarade att det skulle jag inte ha tid med. han kände sej nöjd med arrangemanget ändå.

väl i nacka då så skrev vi motioner till kongressen och jag kom med den ena efter den andra lysande formuleringen. min, katrin och karins motion var den enda som blev helt klar och vi fick stora ovationer. vid det formella mötet skulle den för tillfället vakanta ordförandeposten för DIKs studentråd diskuteras och vem som blev nominerad var ingen annan än undertecknad. vore väldigt roligt att bli vald, om jag ej blir det gläds jag åt nomineringen.ja. och efter att ha varit så här duktig så var jag ju inget annat än rejält värd ett regnbågsarmband från top shop.

Viktigt att notera är att det skrevs 2003, de tre åren har gått och jag har inte sett den eventuella Andreas en endaste gång.

Yippie!

Jag tror knappt att det är sant!

Men det ska det vara. Sara och jag har ny bostad från månadsskiftet. Och det är så jäkla bra helt enkelt.

I övrigt är det mycket planering och visionering inför nästa styrelsemöte och året i stort som gäller.

måndag 8 januari 2007

Sourze

I början av 2000-talet (nu kommer jag inte ihåg exakt när för åren börjar smälta ihop och det enda som man kommer ihåg var vad man gjorde på sommaren. Det blir lätt så som bosatt i Sverige, sommaren är ju lite speciell) så var jag en frekvent Sourzeläsare. Det var lite där det hände, det kändes nyskapande och intressant med en webbaserad tidning som skapades av läsarna själva, och det med inlägg som höll väldigt hög nivå. Inte det vanliga fanzinedravlet. Härmed inte sagt att det inte finns/fanns inlägg med hög nivå i fanzinen. Sisådär 1 av 10...

I alla fall så har jag släppt Sourzeläsandet, fram till häromveckan då jag av en slump hamnade där igen. Och jösses! Det känns kanske inte nyskapande men det känns fräscht. Det är hög nivå och mycket intressant att läsa. Så, ett halvt decennium efter att jag var en Sourzefrälst person har jag nu publicerat mitt första "verk" där. En modiferad version av min senaste Akademixtext, och den går att hitta här.

söndag 7 januari 2007

Städtanter

Som jag och Sara och Saras mamma har gnott denna helg! Det har putsats, det har fejats och det har skrubbats. Lägenheten, som vi hyr av en kompis, ska till veckan ut på visning. Det innebär home staging. Känner mig helt mör i hela kroppen, men vi lyckades få till den till någon typ av skinande våning.

Så nu tar jag det viktigaste i klädväg och beger mig till Tess och Emelie för att husera där den närmaste tiden, med gästspel i Bryssel och Sälen. Förhoppningsvis får jag också redan innan torsdagens resa till Bryssel besked om var flyttlasset ska gå härnäst. Jag håller tummarna så mycket att de blir alldeles vita för att de ska bli som jag vill.

fredag 5 januari 2007

Burar, bögar och balett

Samlade på mig en rejäl hög med gratistidningar under dagens lunch på Kulturhuset. I Kom ut! skriver gästkrönikören Fredrick Carlsson- Andersson... Och om jag vill behålla den bögiga delen av min identitet, hur lätt är det när de flesta män är färgade av att sitta i en unken och låst könsbur (men större och rymligare än kvinnors) som gör oss tråkiga och självupptagna.

Det är parantesen jag reagerar på. Jag anser att kvinnors könsidentitet är av det rymligare slaget, rymligare än mäns. Tänk så här:
Kan en tjej ha blått? Svar: ja
Kan en (liten, ej Stureplansbesökande) kille ha rosa? Svar:nej
Hur bemöts en tjej som vill spela fotboll? Svar: rätt vanligt, så på inget särskilt sätt
Hur bemöts en kille som vill dansa balett? Svar: kommer ni ihåg den lilla tioåriga pojken som blev hängd utanför ett fönster för att han var en "balettbög"? Om inte kan man läsa en krönika om det hela, för att friska upp minnet, här
Kan en liten flicka leka med bilar? Svar:jo visst. Hon kanske inte får bilarna hon önskar sig (det fick inte jag, utan jag fick hålla till godo med pappas gamla) men det är ändå ok.
Kan en liten pojke leka med dockor? Svar: fjolligt, konstigt, fel och framförallt så jävla bögigt.

..... eller hur?
Rädslan för att man själv, ens son, ens bror, ens kusin whatever ska vara bög eller bete sig bögigt är rejält utbredd. Visst- vi har den meterosexuelle mannen som kanske om man verkligen försöker kan ses som någorlunda queer... men är det verkligen en åsiktsförändring? Är det inte bara en kommersialisering? Eller bara så himla svennigt hetero?

I själva verket fortsätter rädslan för Bögen att fälla ner tightare och tightare galler i den där buren som ska vara könsidentiteten.

Flatan då? Är inte rädslan för flatan en mekanism som funkar på samma sätt?
Nej, knappast. Flatan, den kvinnliga homosexualiteten (eller varför inte den kvinnliga sexualiteten, en sexualitet som inte exklusivt finns där för att behaga männen) är fortfarande lika negligerad, lika osynlig, som den alltid varit.

Så nej Fredrik Carlsson- Andersson: min sexualitet må vara osynlig, men min bur är banne mig större än din!

På galej

Bilder från nyår. Till vänster Carin, Karolina, jag och Tess, här nedan jag och Carin.




torsdag 4 januari 2007

Sprang på både Niklas Wykman, Johan Forsell och Magdalena Streijffert idag. Dock inte tillsammans, eller jo Niklas och Johan var på ett och samma ställe. Har annars främst grävt ner mig i SACO Studentråds historia. Det är, i diskussionen med förbund och SACO-styrelsen, viktigt att ha sin historia med sig. Fascinerande vad mycket som kan hända på sex-sju år när det gäller själva organisationen, och vad lite som kan hända när det gäller åsikter och omvärld.

Gamla skor och nya människor

Promenerade till Mariatorget och SFS lokaler igår. Eftersom jag lider av tidspessimism så var jag förstås framme en halvtimme innan utsatt tid. Slog ihjäl några minuter med att besöka Stockholms stadsmission där jag blev fullkomligt förälskad i ett par skor. Tyvärr var den högra skon för stor, även med sulor. De där skorna hade gjort min vår. Oh well.

Träffade sedan Peter Giesecke från Liberala studenter och hela SFS-presidiet. Efter en promenad tillbaka till Gamla stan skrev jag årets första nyhetsbrev:

Välkommen till 2007!

Året då det var 60 år sedan SACO bildades, som en utvidgning av SYACO, Sveriges Yngre Akademikers
Centralorganisation, som då funnits i några år. Med SACO ville man samla både studenter och yrkesverksamma akademiker i en och samma organisation. Och så ser det ut fortfarande, inom SACO finns i dagsläget 102 000 studerandemedlemmar som samlas i SACO Studentråd.

Jag heter Eva Westerberg, 25 år gammal, och valdes av kongressen till ordförande för denna Sveriges största frivilliga studentorganisation detta jubileumsår. Från årsskiftet finns jag på SACOs kansli i Gamla stan i Stockholm. Har du vägarna förbi, kika in och säg hej!

Förutom att vara ett spännande jubileumsår så är det också ett år fyllt med intressant politik. Fokusfrågan för 2007 är glappet mellan studier och arbetsmarknad, en rykande aktuell fråga med tanke på de förändringar på gott och ont som görs i arbetsmarknadspolitiken just nu. Den första striden, den om ett bevarande (och helst förbättrande) av studerandevillkoret i arbetslöshetsförsäkringen, tycks tyvärr vara förlorad. Vi vill se ett helhetsgrepp för trygghetssystemen, att nu ta bort studerandevillkoret i a-kassan innebär i praktiken att studenter som efter avslutad utbildning inte får jobb tvingas till socialtjänsten, eller fortsätta studera kurser som man kanske egentligen inte vill läsa. Studenter fortsätter alltså att ses som ett undantag och inte som en egen grupp med egna behov. Glappet har plötsligt blivit djupare än vad det tidigare var. Många utmaningar som vi står inför, SACO Studentråds styrelse är redo att möta dem med kraft!

Styrelsen

För några dagar sedan tillträdde styrelsen officiellt. Vi har gjort en intern uppdelning med ansvar för olika arbetsgruppsområden.

Henrik Ragnevi henrik.ragnevi@saco.se och Jenny Wallin jenny.wallin@saco.se : Arbetsmarknadsfrågor (ARMA) och marknadsföring
Maryam Khatibi maryam.khatibi@saco.se och Dag Lestander dag.lestander@saco.se : Kvalitetsfrågor (KVAL)
Stina Hamberg stina.hamberg@saco.se och Fimsuu Ritna fimsuu.ritna@saco.se : Jämlikhets och mångfaldsfrågor (JÄMÅ)
Sara Alassi sara.alassi@saco.se :Studiesociala frågor (SUSA)
Fimsuu Ritna fimsuu.ritna@saco.se samt underteckad: internationella frågor (INTER)

Om ni eller någon i er styrelse, på er utbildning, eller i er korridor är intresserad av att engagera sig i någon av SACO Studentråds arbetsgrupper, kontakta ansvarig person i styrelsen. Vi är ständigt intresserade av nya förmågor!

Riktlinjer för verksamheten 2007 antogs av kongressen, hur vi rent faktiskt ska utföra det hela börjar ta form. Bland annat kommer jag att under året med jämna mellanrum att skicka ut sådana här nyhetsbrev med information om vad som händer i SACO Studentråd, vad vi har gjort och vad vi kommer att göra.

På gång

- I december medverkade jag i Studio 1 i Sveriges Radio P1 ; http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/arkiv.asp?ProgramID=1637&formatID=116&Max=2007-01-03&Min=2004-04-01&PeriodStart=2006-12-01&Period=3&Artikel=1072144 (Satsa på de unga och ut med de äldre är den något provocerande rubriken på programdelen)


- 11-12 januari är jag i Bryssel på ETUC Youth årsmöte. ETUC står för European Trade Union Confederation, i Sverige är både LO, TCO och SACO medlemmar. Dagen innan mötet kommer jag att träffa den nordiska representanten i ETUC Youth styrelse, hon heter Jenni Tanner och är från finska AKAVA som är SACOs motsvarighet.

- I slutet av januari kommer representanter från SACO Studentråds styrelse att besöka Öresundsinstitutet i Malmö. Öresundsinsitutetet har idéer om att titta närmare på hur det danska medarbetarsystemet, där studenter på ett mer institutionaliserat sätt får arbetslivserfarenhet under sin utbildning, skulle kunna fungera i Sverige och vill ha till ett samarbete med oss. Vi får se vad det leder till!

- 2- 4 februari har SACO Studentråds styrelse årets första möte. Efter detta möte kommer ni få reda på alla viktiga datum inför året, såsom förbundskonferenser, ordförandenätverk och kongress, något som många har efterfrågat.

- Möten med Sveriges förenade studentkårer SFS, Miljöpartiet, Liberala studenter med flera.


För att få mer koll på vad SACO Studentråd gör, besök vår hemsida www.sacostudentrad.se eller läs Akademix som du når genom länken på hemsidan.


Tips: Nytt år och ny styrelse inom er studerandesektion måhända? LSU kanske har någon kurs som passar er? Läs mer om Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU, på vår sida http://www.student.saco.se/om/LSU.asp . Anmäl er till LSUs nyhetsbrev och få ovärderliga uppslag!

tisdag 2 januari 2007

Första dagen

Jag känner mig hemmastadd i mitt nya kontor. Dagen har varit en perfekt balans mellan den nödvändiga administrationen som att ordna mailadresser till folk, sätta ihop kontaktlista på styrelsen, se till att www.sacostudentrad.se uppdateras med nya uppgifter, ordna med den nya mobiltelefonen (japp, nu finns det en fungerande mobil till 070 557 19 84 igen) och politik som att skriva på debattartikel om entreprenörskap som jag hoppas kommer att kunna publiceras här på bloggen snart och vara i kontakt med olika aktörer inom den politiska sfären.

Var och åt lunch på Michelangelo där personalen är hur rar som helst. Jag gillar att de tar en i hand när man går, och det med ett arrivederci. God mat är det också.

2007

Gott nytt år på er alla!

Fyra stora saker har präglat de senaste dagarna utan bloggande. Alla av väldigt olika typ. Vi har först
  • min moster Mariannes död

Fullständigt oväntat hittade min mamma min moster död på köksgolvet i går morse. Jag träffade Marianne senast på annandagen, hon var glad och var lika fyndig som hon alltid varit. Nu finns hon inte mer. Jag är för evigt tacksam över att jag när hon skulle gå från annandagsmiddagen och efter att hon sagt "jag nöjer mig med att vinka åt er" sa "nej det var lite lite" och kramade om henne.

  • Nyårsafton

Med middag hos Tess tillsammans med Carin och Karolina. Sedan firade vi tolvslaget på Ludvigs innergård med perfekt utsikt över de fyrverkerier vi varit med och betalat med skattepengarna. De var fina, så det kanske var en bra investering.. Därefter gick vi till eftersläppet på V-dala och dansade till småtimmarna.

  • Min kärlek till Jude Law

Jag hade hört från en god vän att det kan vara jobbigt att se The Holiday för att man kunde verkligen bli kär i Jude. Och herregud ja. Det känns tungt i hjärtat att det är Sienna Miller och inte jag som får kyssa honom.

  • Första dagen på SACO

Och med detta ska bloggen på allvar vara tillbaka med mer utbildningspolitik och mindre .. nöje?