Dagens måste-läsa för er som fortfarande får för er att så kallad positiv särbehandling och kvotering är ett bra sätt att hantera antagning till högskolan.
Tre fjärdedelar av högskolorna använder könsdiskriminerande urvalsregler. Totalt handlar det om närmare 5 400 fall bara under det här året. I fler än nio fall av tio (95 procent) är det kvinnor som missgynnas. Bakgrunden är att högskolorna vill ha en jämnare könsfördelning bland studenterna. Andelen kvinnliga studenter är cirka 60 procent, vilket bland annat beror på att kvinnor har bättre gymnasiebetyg än män och att fler kvinnor än män söker till högskolan.
Läs också UNTs Ledarblogg Fortsätt att slappa, killar - Sluta plugga, tjejer
Så länge andelen män var i kompakt majoritet på veterinär-, jurist- med flera utbildningar gillade man läget. Det var liksom "normalt". Men så fort det blev kvinnlig övervikt började kvinnor kvoteras ut, och en "jämn könsfördelning" blev plötsligt högsta prioritet.
Det påminner om när jag jobbade på ett icke namngivet universitet. I medicinska fakultetsnämnden blev det plötsligt väldigt viktigt att diskutera könsfördelningen - för nu hade ju de kvinnliga studenterna blivit fler än 50%. Innan dess var det inte särskilt intressant att diskutera.
SvaraRaderaHmm! Inte unikt misstänker jag.
SvaraRadera