tisdag 4 januari 2011

Spara eller Slösa i Kulturrådet

Birgitta Lillihöök är serietecknaren bakom den klassiska sedelärande Spara och Slösa som funnits sedan 1920-talet. Slösa spenderade sina pengar på allt möjligt vilket i slutändan gjorde att hon inte hade något kvar till det som hon verkligen ville ha. Den lite mer präktiga Spara kunde däremot unna sig något, efter att ha varit varsam med sina pengar mellan varven.

All uppmärksamhet kring Martin Borgs nya uppdrag i Kulturrådet får mig att minnas den gamla Lyckoslantenserien. Man nästan hör undergångsrösten darra över uttalanden om att Borgs minsann tidigare har jobbat för att uppmärksamma slöseri av skattepengar. Och nu ska han gud bevare oss bestämma över hur staten ska fördela kulturpengar. Herrejösses, hur ska det gå? (detta kan man bland annat ana i Dagens Industris artikel den 27 december 2010)

Bra, förmodligen. När det kommer till hanterande av skattepengar är det nämligen präktiga Spara som ska vara förebilden. Någon som är medveten om att det är medborgarnas pengar man ansvarar över, och därmed ska vara varsam om, är precis en sådan person som behövs. Även i Kulturrådet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar