torsdag 22 september 2011
Välfärdsmyter
I dag släpper jag och Håkan Tribell rapporten "Fem myter om valfrihet", med anledning av all debatt kring SNS-rapporten "Konkurrensens konsekvenser" som jag tidigare skrivit om. Vi skriver också på Newsmill om hur just SNS sprider myter om valfrihet. I går blev det känt att den tidigare forskningschefen, tillika ansvarig redaktör för Konkurrensens konsekvenser, Laura Hartman, lämnar sin post och istället går till Uppsala Universitet något som bland annat Dagens Arena skriver om. Vi kommenterar det i artikeln också:
Att den perspektivlösa lanseringen av SNS-rapporten lett till att SNS förlorat två medarbetare ter sig mot denna bakgrund inte så underligt. Det är knappast en fråga om forskningens frihet, som en del vill få det till, utan handlar om hur SNS hanterat lanseringen av rapporten. Varken forskning eller opinionsbildning äger rum i ett vacuum. Men såväl forskningen som debatten är välkommen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nu när Hartman lämnat och SNS befinner sig i en allvarlig förtroendekris kanske ni borde avbryta kampanjen? Precis som SNS lär ni ju ha ett intresse av att inte bränna alla broar till forskarsamhället.
SvaraRaderaAtt påstå att några av Sveriges ledande välfärdsforskare ägnar sig åt att sprida myter när de bara torrt och sakligt redovisar forskningsläget är faktiskt häpnadsväckande lågt. Ni kanske också skulle må bra av lite större oberoende gentemot era uppdragsgivare?
Jag utgår från att du inte läst vår rapport, det verkar åtminstone så utifrån din kommentar. För hade du gjort det hade du sett att det är SNS-slutsatserna som vi kritiserar. I stora drag utgår vår rapport från forskarnas sammanställning - men vi drar andra slutsatser än vad Laura Hartman gjorde. Vanföreställningar förekommer även i andra sammanhang än i SNS-rapporten, men vi har valt att ta just rapporten som utgångspunkt för att visa att dessa föreställningar har många sidor.
SvaraRaderaNågon kampanj att avbryta har vi inte, rapporten är en del av det välfärdsområde som vi haft i tre år.