Den kanske syns dåligt, och då får ni i stället titta på sidan 258 i utredningen.
Jag har lite funderingar.
1- En höjning av studiemedlet med 400 kronor. Det är bra. Men i den här uträkningen, som bygger på 2007, så finns det lite frågetecken. Matpriserna har som bekant ökat rätt mycket på senare tid, 5,8 % för att vara exakt. Blir det då verkligen hållbart att göra en uträkning på detta sätt? Jag vet inte, jag känner att siffror studsar runt i mitt huvud just nu. Anledningen till att det är 2007 års belopp som används som exempel är att detta är det senaste året som det finns tillgängliga kostnadskalkyler för. Det föreslagna studiemedelsbeloppet i budgetexemplet är därför 8 582 kronor i stället för föreslagna 9 086 kronor. Kanske att det är en rimlig budget då?
2- Vad är "gemensamma utgifter" för en ensamstående studerande kvinna?
3-På presskonferensen sa utredningens ordförande Roger Tiefensee att den budget man byggde sina kalkyler på hade högre utgifter än SFS budget, och trots detta skulle ekonomin gå runt med höjningen på 400 kronor. Men här säger SFS att det fortfarande är 500 kronor som fattas. Hur hänger det ihop?
Utredningen menar dock att man egentligen skulle vilja föreslå 700 kronors höjning men man har inte funnit något ställe att göra besparingar inom studiestödsområdet för att täcka denna höjning. Lars Leijonborg tvekar och menar att det är svårt i dagsläget. Och visst ligger det något i det.
Å andra sidan kan man fundera vad som är den rätta satsningen i kristider, miljoner till att redan framgånsgrika kvinnor ska gå ett statligt finansierat styrelseprogram- ett område där många privata företag redan gör grymma initiativ- eller göra studier möjliga och vara flexibelt i förhållande till olika individers behov, bidra till att personer rekryteras till studier och verka utjämnande mellan grupper i samhället och uppmuntra till effektiva studier och ha långsiktigt positiva effekter för samhällsekonomin.
Nu är det olika potter, I know, men man kan ju ändå fundera vad man vill att skattepengarna ska gå till och vad som är prioriterat i kristider.
Och jag har fortfarande inte kommit till trygghetsfrågorna.
Det blir onekligen spännande imorgon!
Jo, kommittén tycker att det går ihop för att det gör det. Per månad som studiemedlet utbetalas.
SvaraRaderaSFS tycker att det inte går ihop för det gör det inte. Per studieår. Eftersom kommittén föreslår att betala ut studiemedlet 9 ggr under året istället för 10 som idag.
På så sätt kan också kommittén hävda att de höjer studiemedlet till över 9 000 kronor, fast en student idag får ca 7 800 kronor per månad. Ytterligare 400 kronor skulle då bli 8 200 kronor ju. Men skillnaden är att en månadsutbetalning smetats ut över de övriga 9...
Ungefär som att chefen skulle höja din lön med 2 000 kronor i månaden. Fast det visar sig att du får ingen lön i augusti. :-(
Ja men jaaa- förstås! Tack för att du redde ut det!
SvaraRadera