torsdag 2 september 2010

Bonära tjänster

HSB har precis släppt rapporten Ja till bonära tjänster och bjuder därför in till diskussion om hushållsavdraget som funnits sen 1997 i Finland. Talar gör den tidigare vice finansministern och tillika socialdemokraten Arna Alho, och Linda Tirkkonen, ägare av Lindas hemtjänst.

I Finland fanns "pig-diskussionen" på 90-talet, men man hittade en gemensam väg att gå. Avdraget skapar jobb, och 10 % av finnarna använder sig i dag av hushållsavdraget som bakar ihop både RUT/ROT/RIT. Kanske är det så vi behöver göra i Sverige, eftersom Socialdemokraternas hållning tycks vara att ROT-jobben är värdiga jobb medan RUT är det inte. Eller vad sägs om det här citat från Mona Sahlin i gårdagens Aktuellt som jag hittar på Albin Ring Bromans blogg:
"Det kanske finns andra sektorer där de kan jobba. Det kanske finns utbildningsinsatser som de behöver nås av. De kanske behöver bättre ersättningssystem så att de också kan leva på ett värdigt sätt. Det finns andra sätt än att städa hos varandra." (19:25 in i klippet)

Erik Laakso var också på seminariet och skriver om hur man borde lyssna mer på rörelsen (dvs HSB) och inte konservativa socialdemokratiska statssocialistiska politiker, och Magnus Andersson skriver om jobben som inte duger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar