onsdag 15 september 2010

Walk-over

Under valrörelsen har många alliansföreträdare med förakt i rösten klagat över hur Socialdemokraterna försökt ragga röster i förorten. Valskolor har arrangerats i olika delar av landet, flera av dem har gått över gränsen med fackliga representanter som med näven i skyn utropar ” Nu går vi och rö(s)tar!”. Men vi lägger den typen av skandaler åt sidan just nu.

Sanningen är att valdeltagandet i många invandrartäta områden runt om i Sverige är lågt, många är låg kunskap om hur valet egentligen går till och Alliansföreträdarna är märkligt frånvarande. De borgerliga partierna tycks redan innan valet började lämna walk-over. Jag bor i en stadsdel med runt 78 procent utrikesfödda. Under valrörelsen har jag ett flertal gånger träffat både kända och okända socialdemokrater vid tunnelbanan, och självklart har jag också märkt av mobiliseringskampanjen genom dörrknackning som Socialdemokraterna arrangerat. Av Alliansen har det inte synts ett spår.

Att många som bor i förorten röstar rödgrönt är inte så överraskande, då det ofta är de enda ledande politikerna som de träffar. Med enkla medel visar man att det inte bara handlar om tjusiga ord, utan är också redo att lyssna på allvar, att vara på plats och se hur människor har det. Varför inte ha Alliansträffpunkter i Rosengård och Rinkeby? Socialdemokraternas partistrateger talar övertygat om att invandrade soffliggare är de som är enklast att övertyga till att rösta rött. Men varför går de inte att få dem att rösta blått?

En rapport från en vallokal visar på okunskapen som många invandrare har kring valet. Kvinnor kommer in och vill rösta åt sin man som sitter i bilen, röstkortet är bortslängt för det blandades ihop med reklam. Klart det finns poänger med röstskolor. Men varför i hela friden är det bara Socialdemokraterna som syns göra den typen av insatser? Gör det tillsammans, eller gör egna kurser. Sitt inte bara och sura över att Socialdemokraterna visar hur ett val går till – och dessutom vinner röster på det. I stället för att stå sju stycken moderater på Östermalmstorg på morgonen, låt hälften stå i Tensta. Gör något, i stället för att uppröras över att Mona Sahlin gör precis så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar