fredag 4 februari 2011

Kosten kan göra skillnad

Jag har en nära anhörig med autism. Det är fantastiskt att se effekten på henne när hon tar Omega 3 i någon form. Det gör verkligen skillnad. Därför är jag inte heller överraskad över dagens rön som presenteras i SvD om att kostbyte också kan lindra ADHD. Mat har stor betydelse, och kostomläggning kan göra skillnad. Det är en nederländsk studie som kommit fram till att mer än varannat fall av ADHD kan ha kostanknytning. I artikeln intervjuas också gruppledaren för Stöd och resurs unga vuxna i Älvsjö. Där kommer inte uppgifterna om kostens betydelse som någon överraskning. Dagverksamheten har hälsoinriktning och här läggs stort fokus på både fysisk träning och hälsosam kost.
– Vi är säkra på att förbättrad kost kan hjälpa de här ungdomarna, även om det är vår egen tes. Vi ser stor förändring hos dem som är vana att äta bara snabbmakaroner och ketchup, säger gruppledaren Mattias Edgren.
Den stora överraskningen kom snarare över intervjun med en mamma med en tonårsdotter. Det är redan för mycket krav på tonåringar, säger hon, och vem ska betala specialkosten?

I dag använder man i stället amfetamin som medicin. Och "specialkosten" handlar om ris, lamm, kött, vissa grönsaker, viss frukt. Jag håller helt enkelt med vänsterbloggaren Svensson som skriver att det inte finns anledning att klaga på studien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar